Er wordt veel gesproken over energie:  hoe op te wekken, verminderen verbruik en uiteraard de kosten

Als Coöperatie voor de inwoners van Echt-Susteren proberen we hierbij een steentje bij te dragen.

Naast mede-investeren in een lokaal zonnepark ter verduurzaming van energie (waar u ook in kunt participeren met een leuk rendement) is er voor bewoners ook individuele ondersteuning mogelijk op het gebied  van verduurzaming. In de submenu's (linkerzijde) worden deze in meer detail uitgelegd.

 

Daarnaast bieden we via onze vrijwilligers diverse diensten aan zoals warmtescans van huizen op warmteverliezen op te sporen, energiecoaches en energieverkenners voor onderzoek en advies op het gebruik van elektra en aardgas. Om de CV radiatoren beter af te stellen kunnen we ook een CV inregelkit ter beschikking stellen.

Op het gebied van energie besparen zijn er ook een aantal tips en handige links te vinden.

Op het gebied van energie opwekken wordt uitleg gegeven over hoe huizen duurzaam kunnen worden verwarmd en wat de mogelijkheden zijn.

Dit doen we ook door met enige regelmaat een Energiemarkt te organiseren waar bewoners terecht kunnen voor de laatste ontwikkelingen, vragen en advies en wat binnen de gemeente Echt-Susteren per wijk de mogelijkheden zijn voor de energietransitie

Groene Bon

Er wordt intensief samengewerkt met de gemeente Echt-Susteren op het gebied van verduurzaming.

Een van de initiatieven is de Groene Bon, waarmee naast energiebesparende producten kunnen worden aangeschaft en ook een voucher voor een (gratis) Energieverkenner om een energiescan van uw huis te laten doen. 

Deze Groene Bon wordt ter beschikking gesteld door de gemeente aan gezinnen die in aanmerking komen voor een energietoeslag.

Ruim 100 huishoudens hebben hiervan gebruik gemaakt in 2023. De bon is vervallen per 31/12/2023.

Indien iemand geïnteresseerd is om mee te helpen als Energieverkenner: meld je aan via de contactpagina (email of telefoon). De training verzorgen we zelf en helpen met ervaring opdoen, er staat ook een kleine vergoeding tegenover.

Voor bewoners van Echt-Susteren die geen "Groene Bon" aangeboden hebben gekregen, en dit geldt ook voor het MKB, is het uiteraard ook mogelijk diverse typen advies te krijgen, zie hiervoor ook de boven genoemde link "Energie Advies" voor de mogelijkheden en kosten.

Lokale Bon

Wat is het verschil tussen de lokale cadeaubon van € 150 en de groene bon?

Ieder huishouden ontvangt tussen 30 januari en 5 februari een lokale cadeaubon van € 150 die ingeleverd kan worden bij deelnemende ondernemers en verenigingen. Daarnaast ontvangen de 1.500 huishoudens die in 2022 een energietoeslag ontvingen of aanvroegen, ook nog een groene bon van € 450. Deze is uitsluitend voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Kijk voor meer informatie over de groene bon op energietoeslag-voor-lage-inkomens.

Het tegoed op de lokale cadeaubon was geldig tot en met 31-12-2023.