De energietransitie en de energiemarkten: ‘Betrouwbaarheid moet weer de kern worden om calamiteiten te voorkomen’

21/12/2022

Welke lessen zijn te trekken uit het krankzinnige energiejaar 2022? Solar Magazine vroeg het aan Martien Visser, lector Energietransitie bij Hanzehogeschool Groningen & Manager Corporate Strategy bij Gasunie.

In jouw werkzaamheden komen de werelden van hernieuwbare en fossiele energie bij elkaar. Hoe kijk jij terug op 2022?
‘Een jaar met een uitzonderlijke energiecrisis. Momenteel is de gasprijs op de groothandelsmarkten 9 tot 10 keer zo hoog als normaal. Een groot aantal mensen wordt in armoede gestort, raakt financieel in het nauw. Je ziet bedrijven die failliet gaan of tot stilstand komen. Tegelijkertijd overheerst opmerkelijk genoeg vooralsnog een zekere gelatenheid in de samenleving.’

Klik hier voor het volledige artikel.