20 september 2024 September 2024-editie van tijdschrift Solar Magazine verschenen De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortrijk.
20 september 2024 Nederland kampioen negatieve stroomprijzen: is er nog geld te verdienen met zonnepanelen? Nederland kent dit jaar tot op heden circa 400 negatieve stroomprijsuren, ruim meer dan heel 2023. Hoewel handel op de day-aheadmarkt niet het enige verdienmodel is, legt dit druk op de businesscases van zon-pv.
20 september 2024 Zonnewarmtemarkt krimpt, maar hoop gloort: interesse industrie voor zonthermie neemt snel toe De wereldwijde zonnewarmtemarkt is afgelopen kalenderjaar voor het tweede jaar op rij gekrompen. Toch gloort er volop hoop. Zo neemt de interesse vanuit de industrie voor procesverwarmings via zonthermie snel toe.
20 september 2024
September 2024-editie van tijdschrift Storage Magazine verschenen
De september 2024-editie van Storage Magazine is verschenen. Er is aandacht voor regeltoestand 2 in relatie tot thuisbatterijen en de komst van een nieuwe inspectienorm van SCIOS voor batterijen.
Capaciteitsvergoedingsmechanisme België werkt, maar nog geen gouden bergen voor batterijen
20 september 2024 Regeltoestand 2: ‘Grote risico’s bij onbalanshandel met thuisbatterijen’ Met het vorderen van de energietransitie groeit de mismatch tussen het aanbod en de vraag naar stroom. De Nederlandse elektriciteitsmarkten zijn dientengevolge fors in beweging.
10 september 2024
Zonnepanelenweer augustus 2024
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?
5 september 2024
‘Batterijen zijn de volgende zonnepanelen voor investeerders’
Waar windmolens en zonnepanelen vandaag de dag de broodwinning zijn van veel infrastructuurfondsen, zullen het morgen batterijen zijn. Dat stelt het Amerikaanse investeringsbedrijf KKR.
5 september 2024
Windmolens en zonnepanelen in augustus vaak uitgezet, 15 procent stroom verloren
Net als in de maand juli is in de maand augustus de productie van windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen stilgelegd vanwege te lage stroomprijzen. Hierdoor ging 15 procent van de stroom verloren.
5 september 2024 ANWB gaat consumenten beschermen tegen blokkeertarieven laadpalen De ANWB introduceert een nieuwe Auto-stopfunctie om consumenten te beschermen tegen blokkeertarieven als zij hun elektrische auto ’s nachts aan een openbare laadpaal laten staan.
5 september 2024 Einde salderingsregeling zonnepanelen stap dichterbij na groen licht ministerraad Het kabinet heeft de volgende stap gezet om de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 stop te zetten. De ministerraad heeft ingestemd met de voorbereidingen van een wetsvoorstel.
2 september 2024 ENERGYNEST: ‘Thermische batterijen cruciaal voor vergroening industrie’ Welke innovatieve start-ups en scale-ups gaan het verschil maken in de energietransitie? Solar Magazine spreekt Carlijn Lahaye van ENERGYNEST dat verduurzaming van de industrie faciliteert met een warmtebatterij.
28 augustus 2024 400.000 consumenten en bedrijven hebben dynamisch contract voor stroom Het aantal consumenten dat een dynamisch energiecontract heeft afgesloten, is in de maand juni tot het hoogste niveau van dit kalenderjaar gestegen.Inmiddels hebben 328.000 Nederlanders een dynamisch stroomcontract.
28 augustus 2024
Proef Eneco met consumenten die voor geld zonnepanelen willen uitzetten
Energiebedrijf Eneco start samen met Stedin in de provincie Zeeland een proef waarbij consumenten tegen vergoeding hun zonnepanelen tijdelijk willen uitzetten om zo het stroomnet te ontlasten.
28 augustus 2024 Planbureau: stoppen salderingsregeling zonnepanelen schaadt vertrouwen burgers Het besluit van het nieuwe kabinet om de salderingsregeling voor zonnepanelen stop te zetten, schaadt het vertrouwen van burgers in de overheid. Die conclusie trekt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
26 augustus 2024 Stagnatie zonnepanelen sociale huursector dreigt: ‘Alternatief salderingsregeling noodzaak’ Hoe moet de uitrol van pv bij sociale huurders op gang worden gehouden nu salderen wordt afgeschaft? Solar Magazine vroeg het Anne Leeuw, belangenbehartiger duurzaamheid bij vereniging voor woningcorporaties Aedes.
22 augustus 2024
Eigen Huis vraagt ACM terugleverkosten zonnepanelen bij álle energieleveranciers te onderzoeken
Vereniging Eigen Huis roept de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op om bij haar tweede onderzoek naar terugleverkosten voor zonnepanelen álle energieleveranciers te onderzoeken.
22 augustus 2024 AFM waarschuwt bedrijven die zonnepanelen verhuren met koopoptie De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt bedrijven die zonnepanelen aan consumenten verhuren met een koopoptie dat zij mogelijk een vergunning nodig hebben waarover ze nu nog niet beschikken.
19 augustus 2024 Het Dilemma | Helpen nieuwe transportcontracten en -tarieven batterijen vooruit? Gaat de komst van nieuwe transportcontracten en -tarieven de Nederlandse uitrol van batterijen in Nederland vooruithelpen? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Friso Huizinga, directeur van LC Energy.
14 augustus 2024
Groen licht voor tijdsduur- en tijdsblokgebonden transportrecht en tijdsgebonden transporttarief
De ACM heeft het licht definitief op groen gezet voor komst van tijdsduur- en tijdsblokgebonden transportrechten en tijdsgebonden transporttarieven. De 3 maatregelen moeten zorgen voor ontlasting van het stroomnet.
14 augustus 2024
Nieuw record, aantal uren met negatieve stroomprijs blijft groeien
Nederland heeft een nieuw record. Het aantal uren waarop dit kalenderjaar sprake was van een negatieve stroomprijs is inmiddels ruimschoots het oude record van 316 ‘negatieve’ uren uit 2023 gepasseerd.
14 augustus 2024 Rechter vindt collectieve inkoop zonnepanelen gemeente geen oneerlijke concurrentie De rechtbank Midden-Nederland vindt dat de gemeente Almere geen oneerlijke concurrentie veroorzaakt door het uitvoeren van het Energieloket uit te besteden aan het commerciële bedrijf Regionaal Energieloket (REL).
14 augustus 2024 Kadaster maakt stappenplan om beste plek transformatorhuisjes te kiezen Het Kadaster heeft op verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met behulp van ruimtelijke data een stappenplan opgesteld waarmee gemeenten de beste locaties kunnen kiezen voor transformatorhuisjes.
14 augustus 2024
NEN waarschuwt voor risico’s aansluiten zonnepanelen op stopcontact
Het normalisatie-instituut NEN waarschuwt voor de risico’s van zonnepanelen die op het stopcontact aangesloten kunnen worden. Verkeerde plaatsing of aansluiting kan tot gevaarlijke situaties leiden.
12 augustus 2024 Tot en met juli installeerden 209.719 consumenten en bedrijven zonnepanelen 209.719 consumenten en bedrijven hebben in de eerste 7 maanden van 2024 zonnepanelen geïnstalleerd. Met deze nieuwe zonnepaneelinstallaties* is een omvormervermogen van 1.138,2 megawatt gemoeid.
12 augustus 2024
11 procent stroom in juli verloren door afschakelen windmolens en zonnepanelen
In de maand juli is door gebrek aan energieopslag- en exportmogelijkheden de groei van duurzaam geproduceerde stroom gestagneerd. Windmolens en grote installaties met zonnepanelen werden meermaals afgeschakeld.
12 augustus 2024 2,2 procent landoppervlak Europa nodig voor windmolens en zonnepanelen Als de Europese Unie (EU) bereid is 2,2 procent van haar landoppervlak te gebruiken voor de uitrol van windmolens en zonnepanelen, kan de EU al in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
12 augustus 2024
‘Terugverdientijd zonnepanelen na afschaffen salderingsregeling 9 tot 15 jaar’
Zodra de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft, bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen 9,1 tot 15,5 jaar. Dat stelt Vereniging Eigen Huis op basis van nieuw onderzoek van Berenschot.
12 augustus 2024 Eerste Kamer-fractie BBB vraagt minister Hermans om stimulering thuisbatterij De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft in de Eerste Kamer vragen gesteld aan minister Hermans voor Klimaat en Groene Groei over hoe zij in de nabije toekomst de uitrol van thuisbatterijen gaat stimuleren.
12 augustus 2024 Rechter verplicht NHE salderingsregeling zonnepanelen ook bij dynamisch contract op jaarbasis toe te passen In een nieuwe rechtszaak tussen een consument met zonnepanelen en het Nieuw-Hollands Energiebedrijf (NHE) verplicht de rechter het energiebedrijf de salderingsregeling jaarlijks en niet maandelijks toe te passen.
26 juli 2024
Zaterdag 21 september 2024, de Open Energiedag!
Duizenden bezoekers namen de afgelopen drie jaar tijdens de Open Energiedag een kijkje bij honderden duurzame energieprojecten, verspreid door het land. Jetten: “Er zijn veel plekken waar je tijdens de Open Energiedag op bezoek kan gaan. Ik hoop dat duizenden Nederlanders dat doen en dat ze geïnspireerd raken voor de energietransitie.”
PS. Energiepark Groensebos doet dit jaar niet mee gezien de andere recente en geplande bezoekdagen.
10 juli 2024 Belastingdienst publiceert eisen om btw op thuisbatterij terug te vragen De Belastingdienst heeft de voorwaarden gepubliceerd waaraan consumenten moeten voldoen om de btw op de aanschaf en de installatie van een thuisbatterij terug te kunnen vragen.
10 juli 2024 Energieregio’s: versnelling nodig om klimaatdoelen te halen, zon op land blijft nodig De uitrol van wind en zon op land moet versneld worden om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Goede afstemming tussen uitvoering en beleid is daarbij essentieel. Dat stelt NPSRES namens de 30 energieregio’s.
10 juli 2024 Enexis publiceert voorlopige plannen voor verzwaren stroomnet in woonwijken Enexis heeft de voorlopige buurtplannen bekendgemaakt. De netbeheerder heeft de planning klaar over hoe de komende jaren het laagspanningsnet in woonwijken verzwaard zal worden.
8 juli 2024
Energiemanagement: is de consument er klaar voor
Hoe zorg je dat consumenten slim energiemanagement omarmen? Solar Magazine vroeg het Rick van Baaren, hoogleraar Sociale en Cultuurpsychologie en oprichter van de Behavior Change Group. ‘Zet sales niet voorop.’
De particuliere vraag naar zonnepanelen is sterk verminderd, terwijl het om een simpel product met een goed rendement gaat. Slim energiemanagement is veel complexer. Is de consument daar klaar voor?
8 juli 2024 De kunst van energiemanagement op energy hubs Wat is de kunst van energiemanagement op energy hubs volgens Marien Boonman? ‘Technisch kan in principe alles, de grootste uitdaging zit aan de zakelijke kant van het verhaal.’
8 juli 2024 Nieuw record JinkoSolar met efficiëntie van 25,42 procent voor TOPCon zonnepaneel JinkoSolar heeft een nieuw efficiëntierecord gevestigd voor zijn zonnepaneel met TOPCon-technologie. Het zonnepaneel met wafers gebaseerd op wafers van 182 millimeter heeft een efficiëntie van 25,42 procent.
4 juli 2024 Enexis stopt met verlagen spanning om uitvallen omvormers zonnepanelen te beperken Enexis moet op meerdere plaatsen in Nederland de spanning op het stroomnet weer verhogen. Die was juist verlaagd om uitvallen van omvormers van zonnepanelen te voorkomen, maar nu smelten zekeringen in stroomhuisjes.
4 juli 2024 Nieuw kabinet beëdigd, Sophie Hermans eerste minister van Klimaat en Groene Groei Koning Willem-Alexander heeft op Paleis Huis ten Bosch het nieuwe kabinet beëdigd dat geleid wordt door premier Dick Schoof. Vicepremier Sophie Hermans werd beëdigd als minister van Klimaat en Groene Groei.
4 juli 2024 Energiebedrijf moet salderingsregeling zonnepanelen op jaarbasis toepassen na overname contract De Geschillencommissie verplicht een energieleverancier om de salderingsregeling op jaarbasis toe te passen nadat het bedrijf een contract van een consument met zonnepanelen tussentijds had overgenomen.
4 juli 2024 Hebben consumenten nog wel zonnepanelen nodig? Met de forse terugval van de consumentenvraag naar zonnepanelen is zowel de Nederlandse als de Vlaamse zonne-energiesector in onrustig vaarwater terechtgekomen. Installateurs zitten met de handen in het haar.
4 juli 2024 Juni 2024-editie van tijdschrift Storage Magazine verschenen De juni 2024-editie van Storage Magazine is verschenen. Er is aandacht voor het Belgische capaciteitsvergoedingsmechanisme, batterijen bij boeren, kwaliteit van batterijen en het afschaffen van het salderen.
4 juli 2024 Kwaliteit van batterijen: ‘Vertrouw niet op merknamen, 100 procent fabriekstesten noodzaak’ De wereldwijde markt voor battery energy storage systems (bess) boomt. De concurrentie is hevig, het is nieuwe technologie en de productie vindt grotendeels plaats in Azië.
4 juli 2024 95 procent consumenten is tevreden met zonnepanelen 95 procent van de consumenten die zonnepanelen heeft laten plaatsen, is tevreden met de installatie. Bovendien maken 7 op de 10 zonnepaneelbezitters zich minder zorgen over een hoge energierekening.
4 juli 2024
Geen extra budget voor zonnepanelen bij sportclubs, Kamer stemt amendement weg
De Tweede Kamer heeft tegen een amendement van CDA, GroenLinks-PvdA en SP gestemd om 80 miljoen euro extra uit te trekken voor de BOSA-regeling die onder meer zonnepanelen bij sportclubs subsidieert.
4 juli 2024
25 procent open ruimte harde eis voor subsidie nieuwe zonneparken
Projectontwikkelaars die via de SDE++ 2024 subsidie willen aanvragen voor de bouw van nieuwe zonneparken moeten zorgen dat er op de zonneweides minimaal 25 procent open ruimte is tussen de zonnepanelen.
4 juli 2024 Verzekeraars presenteren handreiking voor betere beveiliging zonneparken Het Verbond van Verzekeraars heeft een handreiking gepresenteerd om de beveiliging van grondgebonden, onbemande zonneparken te verbeteren. Dit naar aanleiding van het toenemende aantal diefstallen.
4 juli 2024 'Inspanningsverplichting nieuw kabinet voor stoppen terugleverkosten na afschaffen salderingsregeling’ Het is aan het nieuwe kabinet om zodra de salderingsregeling voor zonnepanelen stopgezet wordt op 1 januari 2027 ook de terugleverkosten die energiebedrijven rekenen een halt toe te roepen.
10 juni 2024 Rekord bei Stromerzeugung aus Erneuerbaren Energien Anfang des Jahres ist der Anteil der Stromerzeugung aus Erneuerbaren Energien hierzulande mit fast 60 Prozent auf einen Höchststand geklettert. Die Windkraft ist unter den Erneuerbaren die wichtigste Energiequelle.
10 juni 2024 Het Dilemma | Bij elke trafo een buurtbatterij, goedkoper dan netverzwaring? Is de buurtbatterij een goedkopere oplossing voor lokale congestie dan netverzwaring? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Wim Geelen (Leudal Energie). ‘Mogelijk, wij zien grote kansen voor energiecoöperaties.’
5 juni 2024
Subsidiepot voor zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed al bijna leeg
Op de eerste dag van openstelling van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is voor ruim 60 procent van het beschikbare budget subsidie aangevraagd, te weten voor 280 miljoen euro.
5 juni 2024
Tweede Kamer keurt Energiewet goed
De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de Energiewet goedgekeurd waarmee de huidige Elektriciteitswet en Gaswet worden samengevoegd tot één nieuwe wet. De wet gaat nu naar de Eerste Kamer.
5 juni 2024
Tweede Kamer wil ná afschaffen salderen verbod op terugleverkosten zonnepanelen
Zodra de salderingsregeling is afgeschaft, moet er als het aan de Tweede Kamer ligt een verbod komen voor energieleveranciers om consumenten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening te brengen.
5 juni 2024 Energiewet: meer duidelijkheid consumenten over terugleverkosten zonnepanelen De Tweede Kamer heeft bij de stemming over de Energiewet een amendement aangenomen dat consumenten met zonnepanelen duidelijkheid moet geven óf en welke terugleverkosten een energieleverancier in rekening brengt.
5 juni 2024
Tweede Kamer wil wet schrappen salderingsregeling zonnepanelen in najaar behandelen
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie waarmee het nieuwe kabinet opgeroepen wordt om de wet die het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen regelt dit najaar te behandelen.
5 juni 2024
Brede steun Tweede Kamer voor nieuwe energiewet
Op dinsdag 4 juni, heeft de Tweede Kamer met brede steun ingestemd voor de nieuwe Energiewet. De nieuwe Energiewet moet de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 vervangen en moderniseren. Het wetsvoorstel moet nu nog langs de Eerste Kamer.
3 juni 2024
Europese verkiezingen: wat zijn de Haagse plannen met batterijen en zonnepanelen?
Waar België komende maand zowel op gewestelijk, federaal als Europees niveau mag stemmen, mag Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Maar wat wil politiek Den Haag met de energietransitie?
3 juni 2024
Het Dilemma | Verplichting warmtepomp op de schop – vloek of zegen?
Het kabinet Wilders draait de verplichting van de warmtepomp terug. Is dit een vloek of een zegen? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen.
‘Het schrappen van de warmtepomp, geweldige maatregel. Heel Nederland is blij dat ze dat gekke ding niet meer hoeven te kopen.’ Wat dacht jij toen je Wilders dit hoorde zeggen?
29 mei 2024
Bedrijven vragen 3 keer zo vaak investeringsaftrek voor batterijen aan
Nederlandse bedrijven hebben afgelopen kalenderjaar 3 keer zo veel aanvragen voor batterijen ingediend via de Energie Investeringsaftrek (EIA). Zonnepanelen zijn nog altijd de populairste maatregel.
29 mei 2024 Wachtlijst Enexis voor terugleveren wind- en zonne-energie krimpt met 6 gigawatt De wachtlijst van netbeheerder Enexis voor netaansluitingen van grootverbruikers om wind- en zonne-energie terug te leveren, is sinds januari met ruim 32 procent gekrompen van 18,6 naar 12,6 gigawatt.
29 mei 2024 Essent voert terugleverkosten in voor klanten met zonnepanelen, proef met thuisbatterij Essent is de laatste van de 3 grootste energiebedrijven van Nederland die terugleverkosten voor eigenaren van zonnepanelen invoert. Tot en met 250 kilowattuur teruggeleverde zonne-energie betalen klanten niets.
29 mei 2024 Mogelijk 80 miljoen euro extra budget voor subsidie zonnepanelen bij sportclubs CDA, GroenLinks-PvdA en de SP hebben een amendement ingediend om het budget van de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) met 80 miljoen euro te verhogen.
28 mei 2024
De harde cijfers | Na recordjaar telt Nederland ruim 2,3 miljoen warmtepompen
Na opnieuw een recordjaar waarin 465.448 nieuwe warmtepompen werden geïnstalleerd, beschikt Nederland over ruim 2,3 miljoen warmtepompen. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van nieuwe CBS-data.
I
28 mei 2024
Het Dilemma | Moet grootschalige zonne-energie eeuwig worden gesubsidieerd?
Met de groeiende opwek van zonnestroom zijn de prijzen steeds vaker negatief. Kunnen grote installaties van zonnepanelen ooit op eigen financiële benen staan? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Martien Visser.
23 mei 2024 De energie- en klimaatplannen van het nieuwe kabinet: alle feiten en cijfers op een rij Batterijen, elektrische auto’s, warmtepompen, windmolens en zonnepanelen. Stuk voor stuk worden ze genoemd in het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, VVD en BBB. De redactie zet alle feiten en cijfers op een rij.
23 mei 2024 Nieuw kabinet schrapt verplichting voor warmtepomp De verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketels een – hybride – warmtepomp te installeren wordt geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) in hun hoofdlijnenakkoord.
23 mei 2024
Subsidies elektrische auto per 2025 stopgezet, voordeel motorrijtuigenbelasting behouden
Alle subsidies voor elektrische auto’s worden vanaf volgend jaar stopgezet. Die ambitie hebben PVV, NSC, VVD en de BBB opgenomen in hun hoofdlijnenakkoord. Wel blijft er een voordeel in de motorrijtuigenbelasting.
18 mei 2024
Afschaffing salderingsregeling zonnepanelen – kiezersbedrog BBB en PVV?
BBB en PVV torpedeerden 3 maanden geleden afbouw van salderen. Nu vermeldt ‘hun’ regeringsakkoord volledige afschaf vanaf 2027. Is dit kiezersbedrog? Wat zijn de gevolgen volgens Marien Boonman van Energy Fact?
16 mei 2024 Subsidies elektrische auto per 2025 stopgezet, voordeel motorrijtuigenbelasting behouden Alle subsidies voor elektrische auto’s worden vanaf volgend jaar stopgezet. Die ambitie hebben PVV, NSC, VVD en de BBB opgenomen in hun hoofdlijnenakkoord. Wel blijft er een voordeel in de motorrijtuigenbelasting.
16 mei 2024 Nieuw kabinet schrapt verplichting voor warmtepomp De verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketels een – hybride – warmtepomp te installeren wordt geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) in hun hoofdlijnenakkoord.
16 mei 2024 Nieuw kabinet schrapt salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027 De salderingsregeling voor zonnepanelen moet per 1 januari 2027 volledig worden geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) die het nieuwe kabinet vormen in hun hoofdlijnenakkoord.
15 mei 2024 TenneT rapport – leveringszekerheid van elektriciteit neemt na 2030 af Na 2030 neemt de leveringszekerheid van elektriciteit af. Dit blijkt uit TenneT’s deze week gepubliceerde rapport ‘Monitor Leveringszekerheid 2024’. TenneT adviseert hierin het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om met een uitvoeringsplan te komen.
15 mei 2024
ACM: terugleverkosten voor consument met zonnepanelen niet onredelijk, energiebedrijven voldoen aan wet
Toezichthouder ACM meldt dat de terugleverkosten die Budget Energie, Vattenfall, Eneco en ENGIE in rekening brengen aan consumenten met zonnepanelen niet onredelijk zijn en in overeenstemming zijn met de wet.
15 mei 2024 Aandeel fossiele brandstoffen in stroomproductie op laagste niveau ooit Het aandeel fossiele brandstoffen in de Europese stroomproductie is afgelopen maand naar het laagste niveau ooit gedaald. In april werd minder dan een kwart van de stroom met fossiele brandstoffen opgewekt.
14 mei 2024
Prijzen goedkoopste zonnepanelen dalen naar historisch laag niveau
De prijzen van de goedkoopste zonnepanelen zijn in Europa naar het allerlaagste niveau ooit gedaald. Dat meldt handelsplatform pvXchange. Voor perc-zonnepanelen ligt de prijs nu onder de 10 eurocent per wattpiek.
14 mei 2024
Warmtefonds verstrekt fors meer leningen aan VvE’s, zonnepanelen in top 3
Het Nationaal Warmtefonds heeft vorig jaar 25 procent leningen verstrekt aan Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Hoogrendementsbeglazing, gevelisolatie en zonnepanelen zijn bij de VvE’s de populairste maatregelen.
14 mei 2024
Verplichte registratie thuisbatterij: website energieleveren.nl vernieuwd
Consumenten die een thuisbatterij kopen zijn sinds 2 jaar verplicht die te registreren bij hun netbeheerder. De registratiemethode op de website energieleveren.nl is vernieuwd om zo meer data beschikbaar te krijgen.
14 mei 2024 Europese verkiezingen: staat de energietransitie op het spel? Staat de energietransitie op het spel tijdens de aanstaande Europese verkiezingen? Wat is er te winnen, wat te verliezen? Solar Magazine vroeg het Peter Kanne, opiniepeiler en senior onderzoeksadviseur (Ipsos I&O).
14 mei 2024
De harde cijfers | Vraag naar subsidie voor warmtepomp neemt snel toe
De vraag naar subsidie voor de installatie van een warmtepomp is bij consumenten en bedrijven in april opnieuw toegenomen. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwste data over de ISDE-regeling.
14 mei 2024 Invoedingstarief voor grote installaties met zonnepanelen wenselijk? ‘Eerst het doel dan het middel’ Energieproducenten zoals zonneparken betalen geen transporttarief. Maar mogelijk gaat dat wel gebeuren. Is dat wenselijk? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Derek Steeman, branchespecialist bij Holland Solar.
7 mei 2024 Mei 2024-editie van tijdschrift Solar Magazine verschenen De mei 2024-editie van Solar Magazine is verschenen en schenkt aandacht aan de ‘nieuwe’ toekomst van de salderingsregeling, zonnepanelen op het spoor, de SolarBasterds en het verkopen van zonnepanelen.
7 mei 2024 Besef groot dat salderingsregeling voor zonnepanelen niet houdbaar is: ‘Nog steeds geen beter alternatief’ Is de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen definitief in de ijskast gezet of moet het volgende kabinet een nieuwe poging wagen om de stimuleringsregeling te herzien? Solar Magazine maakt de balans op.
7 mei 2024 Fasulator helpt uitvallende omvormers zonnepanelen te voorkomen door terugleveren via verschillende fasen De Nederlandse netbeheerders roepen installateurs op om zonnepanelen bij consumenten niet standaard via dezelfde fase terug te laten leveren, maar dit per huishouden te laten verschillen.
7 mei 2024 NOWOS wil Europa veroveren met reparatie en hergebruik batterijen In de rubriek ‘In the game’ besteedt Storage Magazine ieder kwartaal aandacht aan een bedrijf dat de markt wil veroveren. Ditmaal Prins Doornekamp van NOWOS, een urban mining company in lithiumbatterijen.
7 mei 2024 NOWOS wil Europa veroveren met reparatie en hergebruik batterijen In de rubriek ‘In the game’ besteedt Storage Magazine ieder kwartaal aandacht aan een bedrijf dat de markt wil veroveren. Ditmaal Prins Doornekamp van NOWOS, een urban mining company in lithiumbatterijen.
7 mei 2024 Rekenmethode RIVM voor veilige afstand grote batterijen: ‘Vermijd dubbele regelgeving’ RIVM gaat in een nieuw onderzoek een instructie maken om de veilige afstanden voor grote batterijen precies te kunnen berekenen.
1 mei 2024 Plaatsing en brandveiligheid thuisbatterij – ‘Normering moet, liever eerder dan later’ BBB vroeg de regering om het bevorderen van thuisbatterijgebruik en een voorstel voor nadere standaardisering van plaatsing en brandveiligheid. De motie haalde het niet. Hoe kijkt DC-goeroe Henry Lootens hiernaar?
1 mei 2024 Het Dilemma | Voorrang voor batterijen op het stroomnet, terecht of niet ? Netbeheerders mogen prioriteren bij aansluiten op het stroomnet. Congestie-verzachters zoals batterijen staan op nummer 1. Is dat terecht? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Jan Willem Zwang (Stratergy).
1 mei 2024 Project van de week | Afsluiting kantoorgebouw afgewend dankzij batterij In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week een kantoorpand in Amsterdam dat te hoge pieken op het stroomnet veroorzaakte.
1 mei 2024 Klanten Eneco met variabel contract en zonnepanelen betalen 11,5 eurocent per kilowattuur terugleverkosten Klanten bij Eneco met een variabel energiecontract en zonnepanelen betalen vanaf de zomer 11,5 eurocent terugleverkosten per kilowattuur teruggeleverde zonne-energie. Ook nieuwe vaste contracten krijgen die kosten.
1 mei 2024 Tweede Kamer stemt voor flexibel terugregelen zonnepanelen om uitvallen te voorkomen De Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van ChristenUnie en D66 om te regelen dat omvormers van zonnepanelen bij consumenten flexibel worden ingesteld zodat ze minder vaak uitvallen.
1 mei 2024 30 procent meer laadpunten elektrische auto’s, bezorgdheid over onduidelijke prijzen Het aantal laadpunten voor elektrische auto’s is in Nederland afgelopen jaar met 30 procent gegroeid. Daarbij gaat de prijstransparantie achteruit. Bij elektrische rijders is veel onduidelijkheid over de laadkosten.
25 april 2024 Historisch maatregelenpakket ACM tegen vol stroomnet: alle feiten en cijfers op een rij De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een historisch maatregelenpakket gepresenteerd tegen het volle stroomnet. De redactie van Solar Magazine zet alle cijfers en feiten van de maatregelen op een rij.
25 april 2024 DNB: 95 procent huiseigenaren kan verduurzaming betalen, overweeg verplichting 95 procent van de huiseigenaren kan een serieuze verduurzaming van de eigen woning financieren met spaargeld of een lening. Het gaat dan om een woningisolatie tot energielabel B en de installatie van een warmtepomp.
25 april 2024
Waarde huis met energielabel A+ 23 procent hoger
De meerwaarde van een woning met energielabel A+ of hoger ten opzichte van dezelfde woning met energielabel G bedroeg in het eerste kwartaal van 2024 op de Nederlandse huizenmarkt naar schatting 23 procent.
17 april 2024
Gemeenten: ‘Energiedelen alternatief voor salderingsregeling zonnepanelen’
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept de politiek op om via de nieuwe Energiewet energiedelen te faciliteren. Ze zien het als een geschikt alternatief voor de salderingsregeling voor zonnepanelen.
17 april 2024 21 procent consumenten wil dit jaar thuisbatterij installeren Ruim 1 op de 5 consumenten wil het komende jaar een thuisbatterij en een warmtepomp installeren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden Bank door Norstat onder 610 Nederlandse huiseigenaren.
17 april 2024
GroenLinks-PvdA wil dat energiecoöperaties voorrang krijgen op het stroomnet
Suzanne Kröger heeft in de Tweede Kamer een initiatiefnota voor energiecoöperaties ingediend. Ze wil onder meer dat energiecoöperaties voorrang krijgen op het stroomnet en hun belangen beter geborgd worden.
17 april 2024
Universiteit Groningen: natuur profiteert van ecologische inrichting zonneparken
Ruigere begroeiing en struiken, en daarmee een meer ecologische inrichting, is goed voor de biodiversiteit op zonneparken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van 5-jarig onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen.
17 april 2024
De harde cijfers | Vorig jaar subsidie voor ruim 100.000 warmtepompen en 5.291 zonneboilers
RVO heeft afgelopen kalenderjaar subsidie verleend voor de installatie van 102.591 warmtepompen en 5.291 zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data over de ISDE, SVOH en SVVE.
17 april 2024 ‘Geen grootschalige uitrol Nederlandse thuisbatterij zonder netneutrale prikkels’ Wat is de toekomst van thuisbatterijen in Nederland? Lucas van Cappellen (CE Delft): ‘Er is voor veel huishoudens nu nog geen businesscase, de potentiële impact op lokale elektriciteitsnetten is groot.’
17 april 2024
Geld verdienen met een thuisbatterij? Zonneplan kiest voor een systeembenadering
Zo’n 5 jaar terugverdientijd op een thuisbatterij, mede dankzij deelname aan de balanceringsmarkten. Dat is de belofte van Zonneplan dat dit jaar de Nexus en energieplatform Powerplay lanceerde.
17 april 2024
Hoe veilig is de thuisbatterij? ‘Meer bewustzijn nodig’
Hoe veilig is de thuisaccu? Solar Magazine ging te rade bij Maarten Mooij van Mlab Testing, specialist in het testen en certificeren van elektronische producten en lithiumbatterijen in allerhande vormen en maten.
17 april 2024
Optie teruggave btw thuisbatterij nog onbekend: ‘Uitrol versnelt, maar kan sneller’
Handelt een consument in energie met een batterij, dan kan die de btw op de aanschaf terugvragen. Dit gebeurt echter nog weinig. Romano Hagen: ‘De installateurs zijn nu aan zet.’
Met De Centrale faciliteer jij de btw-teruggave op de thuisbatterij. Hoe loopt dat?
‘We namen in maart deel aan Solar Solutions Amsterdam. Ik voelde me een missionaris. Vele installateurs die langskwamen, waren helemaal nog niet bezig met de verkoop van de thuisbatterij. Daarmee missen ze kansen, en wel vanwege een broodjeaapverhaal.’
17 april 2024
Aantal consumenten met dynamisch energiecontract groeit met 86 procent
Het aantal consumenten met een dynamisch stroomcontract is in 1 jaar tijd met 86 procent gegroeid van 151.000 tot 281.000 stuks. In februari groeide het aantal Nederlanders met zo’n contract met 9.000.
17 april 2024
Primeur Zeeland met batterij, windmolens en zonnepanelen op 1 netaansluiting
De provincie Zeeland heeft een primeur: het is de eerste locatie in Nederland waar 3 klanten gebruikmaken van 1 stroomaansluiting. In de Koegorspolder voert Stedin een pilot met cable pooling uit.
17 april 2024
Eigenaar zonnepanelen kan bij 5 energiebedrijven nog langjarig contract krijgen
Het aantal energieleveranciers dat consumenten met zonnepanelen nog een vast energiecontract aanbiedt, is in de maand maart verder gedaald van 7 naar 5 stuks. Bovendien zijn de contracten duurder.
17 april 2024
100 miljoen euro subsidie voor pilot met batterijen bij zonneparken
Demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie meldt dat het kabinet heeft besloten om volgend jaar 100 miljoen euro subsidie uit te trekken voor een pilot met batterijen bij zonneparken.
17 april 2024
Kosten behoud salderingsregeling zonnepanelen landen bij hoogste inkomens en mkb
De kosten die veroorzaakt worden door het behoud van de salderingsregeling voor zonnepanelen zullen onder meer gedekt worden door de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers te verlagen.
4 april 2024
Mogelijk extra budget zonnepanelen bij sportclubs, Kamervragen over lege subsidiepot
De subsidieregeling waarmee sportclubs warmtepompen en zonnepanelen kunnen installeren, is naar alle waarschijnlijkheid uitgeput en uitvoeringsorganisatie DUS-I wil dat er extra budget beschikbaar gesteld wordt.
4 april 2024
Nederland passeert grens van 3 miljoen installaties met zonnepanelen
Nederland is de grens van 3 miljoen zonnepaneelinstallaties gepasseerd. Dat blijkt uit nieuwe marktdata van de netbeheerders die afkomstig is van de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES).
4 april 2024
Consumentenbond: speel consument met én zonder zonnepanelen niet tegen elkaar uit
Energiebedrijven moeten stoppen met het tegen elkaar uitspelen van consumenten met én zonder zonnepanelen. Daarvoor pleit de Consumentenbond in een position paper over de Energiewet.
4 april 2024
‘Terugleverkosten consument met zonnepanelen moeten redelijk zijn, geen signalen van misstanden’
Minister Jetten meldt naar aanleiding van Kamervragen van het CDA geen signalen te hebben ontvangen dat de terugleverheffingen die energiebedrijven aan klanten met zonnepanelen in rekening brengen onredelijk zijn.
4 april 2024
Energie Samen pleit voor verplichten lokaal eigendom via Energiewet
Er moet voor wind- en zonneparken op land een resultaatverplichting komen van minimaal 50 procent lokaal eigendom door een hernieuwbare-energiegemeenschap. Daarvoor pleit energiecoöperatiekoepel Energie Samen.
4 april 2024 Verkoop zonnepanelen in Nederland terug op niveau van 2022 Nederland heeft in januari 30.302 en in februari 30.970 nieuwe zonnepaneelinstallaties verwelkomd. Daarmee is de verkoop van zonnepanelen terug op het niveau van 2022. Dat blijkt uit nieuwe marktdata.
13 maart 2024
Tennet investeert 160 miljard euro, maar vol stroomnet blijft hindernis
Hoogspanningsnetbeheerder TenneT investeert de komende 10 jaar 160 miljard euro, maar ondanks die recordinvestering blijven de problemen op het volle stroomnet de komende jaren een hindernis.
13 maart 2024
CBS: Nederland installeerde vorig jaar 4.304 megawattpiek zonnepanelen
Nederland heeft vorig jaar 4.304 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Eind vorig jaar was het opgesteld vermogen 23.904 megawattpiek. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
13 maart 2024
Eurocommissaris Simson wil snel oplossing voor penibele situatie Europese pv-fabrikanten
Eurocommissaris Kadri Simson heeft deze week aandacht gevraagd voor de penibele situatie van Europese pv-producenten door de moordenconcurrentie van Chinese fabrikanten. Ze wil werk maken van een Solar Power Pledge.
Tijdens de vergadering van de Europese Energieraad sprak Simson deze week met de 27 Europese ministers van Energie over de situatie waarin de Europese solar industrie verkeert.
13 maart 2024
Tweede Kamer stemt motie BBB weg om te stoppen met zonneparken
De Tweede Kamer heeft tegen een motie van de BoerBurgerBeweging (BBB) gestemd om te stoppen met de bouw van nieuwe wind- en zonneparken tot de problemen met het volle stroomnet zijn opgelost.
13 maart 2024 Enexis neemt stelling: ‘Alleen grote zonneparken bouwen waar vraag naar stroom is’ Enexis neemt stelling. In zijn jaarverslag heeft de netbeheerder 9 standpunten over de energietransitie opgenomen. Daarbij herhaalt hij onder meer dat zonneparken allen daar mogen komen waar vraag naar stroom is.
13 maart 2024
SCE-regeling voor energiecoöperaties later open maar hoogte subsidie niet aangepast
Demissionair minister Jetten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat hij de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) pas begin april opent na klachten over te lage subsidiebedragen.
13 maart 2024
ACM: vast energiecontract voor eigenaren zonnepanelen 5 procent duurder
Eigenaren van zonnepanelen kunnen bij 7 energieleveranciers terecht voor een meerjarig vast energiecontract. Die contracten zijn gemiddeld wel 5 procent duurder dan vaste contracten voor klanten zónder zonnepanelen.
7 maart 2024
Kabinet wil overwinsten nieuwe SDE++ projecten met zonnepanelen verrekenen
Demissionair minister Jetten meldt voor nieuwe projecten met windmolens en zonnepanelen die subsidie aanvragen via de SDE++ 2024 de overwinsten te willen verrekenen om zo overstimulering te voorkomen.
7 maart 2024
Netbeheerders: maak flexcontract met 30 tot 40 procent teruglevering de standaard voor zonnepark
De netbeheerders pleiten in aanloop naar de openstelling van de SDE++ 2024 om zonneparken standaard een flexibel contract aan te bieden, waarbij nog maar 30 tot 40 procent invoeding gegarandeerd wordt.
7 maart 2024
Programma Energiehoofdstructuur: ruimtelijk beleidskader op komst voor batterijen
Demissionair minister Jetten heeft de definitieve versie van het Programma Energiehoofdstructuur en de bijbehorende uitvoeringsagenda gepresenteerd.Daarin kondigt hij een ruimtelijk beleidskader voor batterijen aan.
7 maart 2024
Minister wil modelcontract met vaste prijzen voor eigenaren zonnepanelen verplichten via Energiewet
Demissionair minister Jetten wil via de Energiewet gaan regelen dat energiebedrijven ook aan klanten met zonnepanelen verplicht zijn de mogelijkheid te bieden om een vast energiecontract af te sluiten.
28 februari 2024 10.000 bedrijven in de rij voor teruglevering stroom, 68 gigawatt batterijen op wachtlijst Netbeheer Nederland meldt dat 10.000 ondernemers op de wachtlijst staan voor de teruglevering van elektriciteit met onder meer zonnepanelen. Bovendien staat 68 gigawatt vermogen aan batterijen in de wachtrij.
28 februari 2024 14 procent VvE’s heeft zonnepanelen, kwart wil zonnepanelen installeren 14 procent van de Nederlandse Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) van appartementen heeft zonnepanelen laten installeren. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de rijksoverheid.
28 februari 2024 Helft Nederlanders zonder zonnepanelen wil zonnepanelen installeren, geld belangrijkste motivatie De helft van de Nederlanders zonder zonnepanelen wil zonnepanelen laten installeren. Voor 45 procent van deze groep Nederlanders is geld de belangrijkste motivatie om zonnepanelen aan te schaffen.
25 februari 2024
Het Dilemma | Consumenten met zonnepanelen beschermen tegen heffingen energieleveranciers?
Moeten huishoudens met zonnepanelen door de overheid beschermd tegen een hogere energierekening nu de salderingsregeling blijft bestaan? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Marien Boonman (Energy Fact).
Vereniging Eigen Huis pleit voor een plan om consumenten met zonnepanelen te beschermingen tegen het in rekening brengen van extra kosten door energieleveranciers.
‘Eigen Huis was een van de organisaties die lobbyden voor het behoud van saldering. Dat had succes. Nu dan dit weer, direct nadat het besluit hun kant op viel. Het is alsof je de dakpannen van je dak haalt en dan gaat zeuren dat het lekt.’
21 februari 2024
Lion Storage gaat batterij van 1.457 megawattuur bouwen in Vlissingen
Lion Storage heeft zijn nieuwste batterijproject onthuld: Mufasa. Het energieopslagsysteem dat het bedrijf in Vlissingen wil realiseren krijgt een vermogen van 364 megawatt en opslagcapaciteit van 1.457 megawattuur.
21 februari 2024
Nieuwe subsidie voor productie batterijen en zonnepanelen in Nederland
Er komt een nieuwe subsidie voor bedrijven die investeren in productielijnen voor de productie van batterijen, elektrolysers en zonnepanelen. Ook productie van essentiële onderdelen in Nederland wordt gesubsidieerd.
21 februari 2024
Energiewet maakt weg vrij voor cable pooling batterijen met wind- en zonneparken
Demissionair minister Rob Jetten gaat via de energiewet de weg vrijmaken voor cable pooling van batterijen met wind- en zonneparken. Dat blijkt uit de nota van wijziging die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
19 februari 2024
Het Dilemma | Maken subsidietarieven zonne-energieprojecten energiecoöperaties onmogelijk?
De tarieven van de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) dalen in 2024. Hoeveel druk zet dit op projecten van energiecoöperaties? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Siward Zomer (Energie Samen).
14 februari 2024 Is het tijdperk van de thuisbatterij eindelijk aangebroken? Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij als toevoeging aan hun zonnestroom installatie. Wat zijn de voordelen van zo’n systeem en welke opties zijn er zoal verkrijgbaar?
14 februari 2024
‘Behoud salderingsregeling kost energiebedrijf per klant met zonnepanelen 125 euro’
Het behoud van de salderingsregeling kost energiebedrijven per klant met zonnepanelen gemiddeld 125 euro. Dat stelt energievergelijkingswebsite Keuze.nl op basis van eigen berekeningen.
14 februari 2024
Zonnepanelen waaien van dak en vallen op auto’s, verzekeraar hoeft niet uit te keren
De Geschillencommissie van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) oordeelt dat het terecht is dat verzekeraar Lemonade Insurance schade aan auto’s niet vergoedt nadat zonnepanelen van het dak waaiden.
14 februari 2024
De gevolgen van het behoud van de salderingsregeling voor zonnepanelen
Wat zijn de gevolgen van het behoud van de salderingsregeling voor zonnepanelen? De redactie van Solar Magazine zet de belangrijkste gevolgen voor consumenten, installateurs en de overheid op een rij.
13 februari 2024 Teruggave btw thuisbatterij | ‘Vertel het juiste verhaal om misverstanden en teleurstelling te voorkomen’ Consumenten kunnen in principe de btw op een thuisbatterij terugvragen. Romano Hagen: Dit is goed nieuws voor de markt en de energietransitie, maar dat neemt nu zijn eigen loop. ‘We moeten misverstanden voorkomen’.
13 februari 2024 4blue lanceert nieuwe opbrengstcalculator voor zonnepanelen Solargroothandel 4blue heeft een opbrengstcalculator voor zonnepanelen gelanceerd. De nieuwe tool geeft gebruikers een nauwkeurige schatting van de besparing, het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen.
13 februari 2024
Nieuw klimaatdoel EU: 90 procent CO2-reductie in 2040
De Europese Commissie heeft een nieuw klimaatdoel voor de Europese Unie (EU) gepresenteerd: 90 procent minder CO2-reductie in 2040 ten opzichte van het kalenderjaar 1990.
13 februari 2024
Pleidooi voor landelijk beleidskader vergunningverlening batterijen
Branchevereniging Energy Storage NL pleit voor een landelijk beleidskader dat de verlening van vergunningen voor energieopslagprojecten, zoals grootschalige batterijen, versoepelt en versnelt.
13 februari 2024
Eneco start bouw groot zonnepark bij eigen windpark Kabeljauwbeek
8 februari 2024
Eneco gaat in de Brabantse gemeente Woensdrecht onder de vijf windturbines van het eigen windpark Kabeljauwbeek zijn grootste zonnepark bouwen. Hiermee maakt het energiebedrijf straks optimaal gebruik van stroomopwekking en de netaansluiting.
13 februari 2024
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de baan, Eerste Kamer stemt wet weg
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan. De Eerste Kamer heeft dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA het wetsvoorstel van demissionair Jetten weggestemd.
I
31 januari 2024
Belangenverenigingen: bouw salderingsregeling zonnepanelen pas af bij garanties voor consumenten
De Woonbond, Aedes, VNG, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vragen de Eerste Kamer pas in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen als consumenten meer garanties krijgen.
31 januari 2024 Postcoderoossubsidie: vermogensgrens zonnepanelen verhoogd naar 6 megawattpiek Demissionair minister Jetten versoepelt dit kalenderjaar de voorwaarden voor postcoderoosprojecten om SCE-subsidie te verkrijgen. Zo gaat de vermogensgrens voor zonnepanelen omhoog naar 6 megawattpiek.
31 januari 2024
Nultarief btw zonnepanelen niet uitgebreid naar maatschappelijk vastgoed
Staatssecretaris Van Rij ziet geen reden om het btw-nultarief dat al geldt voor de installatie van zonnepanelen op woningen uit te breiden naar openbare en andere gebouwen zoals maatschappelijk vastgoed.
29 januari 2024
Stormloop op subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers leidt tot recordmaand én recordjaar
Een eindsprint van consumenten en bedrijven om ISDE-subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers te krijgen, heeft ertoe geleid dat in december en in het kalenderjaar 2023 bijna alle records zijn gebroken.
23 januari 2024
Gratis stroom van Budget Energie: dit kun je besparen
Aangepast 16 januari 2024 16:56
Een lokkertje voor mensen die overstappen naar Budget Energie. Wie bij hen een jaarcontract afsluit, krijgt van april tot en met augustus gratis elektriciteit in het weekeinde. Zo wil het bedrijf van overtollige stroom afkomen. Maar hoeveel euro's bespaar je daar eigenlijk mee als klant?
22 januari 2024 Warmtefonds verstrekt 13.000 leningen voor zonnepanelen Het Nationaal Warmtefonds heeft vorig jaar zo’n 13.000 leningen verstrekt voor de installatie van zonnepanelen. In totaal sloten 22.000 huishoudens een lening af bij het fonds.
22 januari 2024
Eigenaren zonnepanelen gaan terugleverkosten betalen bij Budget Energie
Budget Energie start met het rekenen van terugleverkosten voor eigenaren van zonnepanelen. Voor nieuwe klanten geldt de wijziging direct, wel krijgen zij in de periode april-augustus gratis stroom op zondagmiddag.
22 januari 2024
Minister: ‘Terugleverkosten eigenaren zonnepanelen zorgen voor onduidelijkheid
’Terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen zorgen voor onduidelijkheid over de terugverdientijd. Afbouw van de salderingsregeling is daarom noodzaak.
22 januari 2024
De harde cijfers | 156 postcoderoosprojecten met zonnepanelen opgeleverd in 2023
In 2023 zijn met SCE-subsidie 156 postcoderoosprojecten met zonnepanelen gerealiseerd, goed voor 13,4 megawattpiek. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data over de ‘postcoderoossubsidie’.
9 januari 2024 Zonnepanelen produceerden in 2023 meeste duurzame stroom, stroomprijs ruim 300 uur negatief Nederland produceerde in 2023 13 procent meer hernieuwbare energie. Bij de productie van stroom gebeurt dat in bijna de helft van de gevallen duurzaam, waarbij zonnepanelen de meeste duurzame stroom leverden.
9 januari 2024
Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen beperkt tot 55 kilowattpiek
Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) zijn in 2024 voor ondernemers die zonnepanelen willen kopen de regels aangescherpt. Enkel installaties met een vermogen van 15 tot en met 55 kilowattpiek komen in aanmerking.
9 januari 2024
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in februari op agenda Eerste Kamer
De plenaire behandeling van het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen, wordt niet in januari, maar pas begin februari door de Eerste Kamer behandeld.
31 december 2023 Verwarmingstest: is jouw huis klaar voor een warmtepomp? Wil jij weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp, of dat je eerst nog aanpassingen moet doen? Doe dan deze winter mee met de Verwarmingstest. Zo weet je direct hoe jouw huis ervoor staat!
31 december 2023
Onderzoek Nivel toont geen duidelijk verband tussen dichtbij windturbines wonen en gezondheidsproblemen
27 december 2023
In de periode 2012 tot en met 2021 stelde de huisarts niet vaker acute en chronische gezondheidsproblemen vast bij mensen die nabij windturbines wonen dan bij mensen die verderop wonen. Deze conclusie volgt uit een landelijke gezondheidsverkenning over tien jaren, uitgevoerd door het Nivel, een publieke kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg.
19 december 2023
De harde cijfers | Stormloop op warmtepompen houdt aan, maar subsidiepot gaat niet leeg
De stormloop op warmtepompen houdt aan. In de maand november is via de ISDE-regeling door bedrijven en consumenten opnieuw fors subsidie aangevraagd voor warmtepompen. Deze week in De harde cijfers nieuwe RVO-data.
14 december 2023
Klimaatdoel 2030 haalbaar, groei wind en zon op land stagneert op langere termijn
Het Klimaatakkoorddoel van 35 terwattuur wind- en zonne-energie op land is goed haalbaar, maar op langere termijn stagneert de groei. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de Monitor RES 2023.
14 december 2023
ISDE: alleen nog subsidie voor warmtepomp met energielabel A++, subsidie zonneboiler omlaag
Komend kalenderjaar wordt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) alleen nog subsidie toegekend aan warmtepompen met minimaal energielabel A++. De subsidie voor zonneboilers gaat omlaag.
14 december 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen in januari plenair behandeld in Eerste Kamer
De commissie Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer heeft besloten om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen op de agenda van de plenaire vergadering te zetten.
Daarmee gaat de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten een nieuwe fase in.
12 december 2023
Grootste batterij van Nederland opgeleverd in Vlissingen
SemperPower heeft in Vlissingen de grootste batterij van Nederland opgeleverd. Het energieopslagsysteem Castor heeft een vermogen van 30,7 megawatt en een opslagcapaciteit van 62,6 megawattuur.
12 december 2023
Behoud salderingsregeling zonnepanelen kost overheid 2,8 miljard euro
Minister Jetten heeft de Eerste Kamer geïnformeerd dat als die besluit de salderingsregeling voor zonnepanelen niet af te bouwen, de rijksoverheid hierdoor 2,8 miljard euro aan belasting misloopt.
12 december 2023
Milieu Centraal: terugverdientijd zonnepanelen door lage prijzen slechts 6 jaar
Door de forse prijsdaling van zonnepanelen is de terugverdientijd in de afgelopen paar maanden gedaald naar 6 jaar. Dat meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van nieuwe berekeningen.
12 december 2023 Vervolg op onderzoek naar effecten kleine windturbines op vogels en vleermuizen De provincies Groningen en Fryslân lieten in 2022 onderzoek uitvoeren naar het aantal vleermuizen en vogels die overleden zijn door een aanvaring met kleine windturbines. Besloten is om dit onderzoek ook in 2023/2024 voort te zetten. Aanleiding voor het onderzoek in 2022 waren de uitkomsten van een pilot uit 2019 waaruit bleek dat er soms veel vogels en vleermuizen in de buurt van de kleine windturbines vlogen.
12 december 2023 Gemeente Maashorst stelt beleid vast voor kleinschalige energieopwek voor inwoners Het college van burgemeester en wethouder van Maashorst heeft beleid vastgesteld waarmee onder bepaalde voorwaarden kleinschalige energieopwek voor inwoners mogelijk is.
12 december 2023 Nederlandse markt warmtepompen is los: ‘Ook kans voor installateurs zonnepanelen’ Team Duurzaam Installeren (TDI) wil het installatietempo van warmtepompen met 500 stuks per dag verhogen. Richard Verbree: ‘De markt groeit structureel, dat brengt ook nieuwe kansen voor pv-installateurs.’
12 december 2023 Eerste thermische batterij Borg Energy Storage in 2024 uitgeleverd Na 3 jaar ontwikkeling is de batterij van Borg Energy Storage bijna klaar voor de markt. ‘De eerste bestellingen zijn binnen’, aldus Joost Spanjer. ‘We zetten nu de puntjes op de i en starten in 2024 met levering.’
12 december 2023 Duurzame warmte voor woningen met waterstof: ‘Niet voor naaste toekomst, maar uitsluiten voorbarig’ Welke rol gaat waterstof spelen in het verwarmen van de gebouwde omgeving? Zeer beperkt, vermoedt waterstof-expert Marcel Weeda. ‘We kunnen het ons echter niet veroorloven om de mogelijkheden niet te onderzoeken.’
12 december 2023
Terugverdientijd en afbouw salderingsregeling grootste aankoopdrempel zonnepanelen
Iets meer dan 2 procent van de Nederlandse consumenten met een eengezinskoopwoning noemt de mogelijke afbouw van de salderingsregeling als reden om de komende 2 jaar geen zonnepanelen te kopen.
12 december 2023
Europees Parlement stemt in met plan voor Europese productie zonnepanelen
Het Europees Parlement heeft met 376 stemmen voor, 139 tegen en 116 onthoudingen de Net-Zero Industry Act goedgekeurd die Europese productie van batterijen en zonnepanelen stimuleert.
12 december 2023
Woning met goed energielabel meer waard en makkelijker verkocht
Woningen met een goed energielabel – A, B en C – worden gemakkelijker verkocht en zijn bovendien meer waard. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster naar het effect van een energielabel op de huizenprijs.
12 december 2023
Prijzen batterijen dalen naar laagste niveau ooit van 139 dollar per kilowattuur
De prijs van batterijen is naar het laagste niveau ooit gedaald: 139 Amerikaanse dollar per kilowattuur. Dat melden onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance in een nieuw rapport.
12 december 2023
Recordjaar voor warmtepomp met 167.000 nieuwe installaties
Nederland installeert dit jaar een recordaantal van 167.000 warmtepompen. Dat meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024.
12 december 2023
Extra subsidie zonnewarmteprojecten vanwege energiecrisis
Voor eigenaren van zonnewarmteprojecten uit SDE+(+) gaat een tijdelijke subsidieregeling van start, omdat zij mogelijk last hebben gehad van de verstoorde energiemarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
12 december 2023
Mogelijk recordjaar grote zonnedaken, pas 33 zonneparken opgeleverd
Er zijn in de eerste helft van 2023 in Nederland slechts 33 zonneparken opgeleverd, maar tegelijkertijd lijkt voor grote zonnedaken een recordjaar op komst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
12 december 2023 De harde cijfers | 1 op 5 sociale huurwoningen heeft zonnepanelen 1 op 5 sociale huurwoningen in Nederland heeft zonnepanelen. Afgelopen jaar zijn op 3,8 procent van de woningen van woningcorporaties zonnepanelen geplaatst.
20 november 2023
De harde cijfers | Nieuwe stormloop op warmtepompen, recordhoeveelheid subsidie aangevraagd
In de maand oktober is via de ISDE-regeling zowel door bedrijven als consumenten een recordhoeveelheid subsidie aangevraagd voor warmtepompen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van RVO.
16 november 2023
‘Klimaatplannen VVD, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt niet goed genoeg’
De klimaatplannen uit de verkiezingsprogramma’s van VVD, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt zijn niet goed genoeg om in Nederland in 2040 klimaatneutraliteit te bereiken.
16 november 2023
Nederland telde eind vorig jaar 150 megawattuur aan grote batterijen
In Nederland waren er eind vorig jaar 23 grote batterijen opgesteld met in totaal een vermogen van 142 megawatt en een opslagcapaciteit van 150 megawattuur. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16 november 2023
‘China blijft productie zonnepanelen domineren, overaanbod belemmert uitbreidingen’
Ondanks de stimulering van lokale productie op overzeese markten zal China de wereldwijde productieketen voor zonne-energie blijven domineren en zal de kloof op het gebied van technologie en kosten enkel vergroten.
Na in 2023 meer dan 130 miljard Amerikaanse dollar te hebben geïnvesteerd in de zonne-energiesector zal China van 2023 tot 2026 meer dan 80 procent van de wereldwijde productiecapaciteit voor polysilicium, wafers, zonnecellen en zonnepanelen in handen houden. Dat concluderen onderzoekers van Wood Mackenzie in het nieuwe rapport ‘How will China's expansion affect global solar module supply chains?’.
16 november 2023
Ruim helft budget postcoderoossubsidie energiecoöperaties niet benut
Energiecoöperaties en VvE’s hebben dit kalenderjaar via de subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) voor 73,9 miljoen euro subsidie aangevraagd voor windmolens en zonnepanelen.
10 november 2023
Gemeente Haarlemmermeer past uitgebreid participatietraject toe bij opstellen spelregels voor windenergie
De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt een mogelijke uitbreiding van windturbines in Haarlemmermeer-Zuid. De gemeente gaat samen met de inwoners, ondernemers en belangenorganisaties spelregels hiervoor opstellen voor windenergie.
8 november 2023
Ampyr Solar Nederland opent zonnepark Hoeve de Ruif in Echt-Susteren
Ampyr Solar Nederland heeft zonnepark Hoeve de Ruif in Echt-Susteren in gebruik genomen. Het zonnepark is ontwikkeld door het door Henny Pelsers in 2017 opgerichte Limburgs familiebedrijf NaGa Solar.
8 november 2023 ‘Zonnepanelen verdienen zichzelf nog steeds terug’ Ook zonder salderingsregeling blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Op dit moment verdienen zonnepanelen zichzelf nog binnen 7 jaar terug. Dat stelt installateurskoepel Techniek Nederland.
8 november 2023
Materialen zonnepanelen ruim 30 procent minder schadelijk voor milieu dan gedacht
De milieubelasting van materialen in zonnepanelen blijkt tot bijna 35 procent lager dan gedacht. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen voor de Nationale Milieudatabase die uitgevoerd zijn in opdracht van Holland Solar.
8 november 2023
Hogere hypotheek voor consument die zonnepanelen installeert
Huishoudens krijgen per 1 januari 2024 meer leenruimte voor het kopen van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van het eigen huis met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ze kunnen tot 50.000 euro extra lenen.
8 november 2023
Natuur en Milieufederaties balen van verbod zonneparken op landbouwgrond
De Natuur en Milieufederaties (NMF) zijn kritisch op de verregaande beperkingen voor zonneparken op landbouwgrond. Het past volgens de NMF niet bij het huidige stadium van de energietransitie.
Bovendien gaat het per 1 januari 2024 via de provincies verder beperken van zonneparken op landbouwgrond volgens de NMF voorbij aan lokale omstandigheden en natuurinclusieve kansen. De Natuur en Milieufederaties kunnen zich wel vinden in het uitsluiten van natuurgebieden. In de regel zijn al aanwezige natuurwaarden volgens hen niet te verenigen met de komst van een zonnepark.
8 november 2023
‘Europese prijzen zonnepanelen nog nooit zo laag geweest, kans op importheffingen klein’
Marktonderzoeksbureau InfoLink meldt dat de Europese inkoopprijzen voor zonnepanelen nog nooit zo laag zijn geweest: 14,5 dollarcent per wattpiek. Tegelijkertijd zijn er zorgen over mogelijke importheffingen.
1 november 2023
Stedin pleit voor normeren van gebruik buurt- en thuisbatterijen
Stedin pleit voor ‘goed nabuurschap’ bij de installatie en het gebruik van buurt- en thuisbatterijen. De netbeheerder benadrukt dat batterijen zonder normering de piekbelasting en netcongestie verergeren.
1 november 2023
Provincies gaan zonneparken op landbouwgrond per 1 januari verder beperken
Alle Nederlandse provincies gaan de aangescherpte voorkeursvolgorde zon per 1 januari 2024 juridisch verankeren in provinciale verordeningen. Daarmee worden zonneparken op landbouwgrond verder beperkt.
1 november 2023
Jetten heeft extra tijd nodig om vragen afbouw salderingsregeling te beantwoorden
Minister Jetten heeft de Eerste Kamer geïnformeerd dat hij meer tijd nodig heeft om de nieuwe vragen over zijn wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen te beantwoorden.
1 november 2023
Recordplannen netbeheerders, pleidooi voor nationale uitvoeringsagenda regionale infrastructuur
De regionale netbeheerders hebben hun nieuwe investeringsplannen gepresenteerd die recordinvesteringen voor het stroomnet bevatten. Ze pleiten daarbij voor een Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur.
25 oktober 2023
Kabinet gaat procedures uitbreiden stroomnet tot 1,5 jaar verkorten
Minister Jetten wil de vergunningsprocedures voor de uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnet met 1,5 jaar verkorten door uitbreidingsprojecten aan te merken als ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’.
23 oktober 2023
Eneco test twee soorten nieuwe uilenveren op Windpark Blaakweg
Toepassing van uilenveren op windturbinebladen zorgen ervoor dat windturbines minder geluid maken. De ontwikkeling hierin gaat echter door. Energiebedrijf Eneco test nu nieuwe, innovatieve uilenveren op Windpark Blaakweg in Oude-Tonge.
23 oktober 2023
Netbeheerders: ‘Batterijen met oppervlakte van stad Haarlem nodig’
Om het energiesysteem in balans te houden heeft Nederland tot 2050 een hoeveelheid batterijen nodig zo groot als de stad Haarlem. Dat schrijven de netbeheerders in de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050.
23 oktober 2023
350 tot 580 vierkante kilometer grond nodig voor zonneparken
Voor zonneparken is in het jaar 2050 in Nederland 350 tot 580 vierkante kilometer ruimte nodig. Voor wind op land 1.250 tot 2.500 vierkante kilometer en voor wind op zee 3.800 tot 7.200 vierkante kilometer.
23 oktober 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen | Eerste Kamer hekelt heffing Vandebron
De senatoren in de Eerste Kamer hebben opnieuw kritische vragen gesteld over het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Zo zijn ze ongerust over de extra heffing van Vandebron.
23 oktober 2023
De harde cijfers | Inhaalrace warmtepompen op isolatie, mogelijk recordjaar zonneboiler
Waar een recordaantal consumenten ISDE-subsidie heeft aangevraagd, is de warmtepomp bezig met een inhaalrace op isolatiemaatregelen. Voor de zonneboiler lonkt een recordjaar. Deze week in ‘De harde cijfers’ de ISDE.
23 oktober 2023
Het Dilemma | Verbod zonnepanelen op landbouwgrond – wat is de winst?
Schuilt er winst in een verbod op zonneparken op landbouwgrond? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Jelmer Pijlman (Novar). ‘Het is nadelig voor de boer, lokale bedrijven en ondermijnt de energietransitie.’
11 oktober 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen | Eerste Kamer hekelt heffing Vandebron
De senatoren in de Eerste Kamer hebben opnieuw kritische vragen gesteld over het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Zo zijn ze ongerust over de extra heffing van Vandebron.
11 oktober 2023
Definitief 416,6 miljoen euro subsidie batterijen bij grote zonneparken en zonnedaken
Het kabinet trekt definitief 416,6 miljoen euro uit voor de installatie van batterijen bij grote zonneparken en zonnedaken. Er komt een subsidie per kilowattuur uitgesteld geleverde zonne-energie.
11 oktober 2023
Amendement om ISDE voor windmolens en zonnepanelen te verlengen
Derk Boswijk (CDA) en Silvio Erkens (VVD) hebben een amendement ingediend om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor windmolens en zonnepanelen te verlengen.
De 2 partijen willen de 40 miljoen euro – het deel dat nog resteert van het oorspronkelijke ISDE-budget van 100 miljoen euro – in de periode 2024-2026 beschikbaar stellen.
11 oktober 2023
Tweede Kamer stemt voor onderzoek naar afbouwen fossiele subsidies
De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid voor een motie gestemd om een onderzoek te starten naar de afbouw van fossiele subsidies. De motie was een initiatief van Suzanne Kröger van GroenLinks.
11 oktober 2023
Eigen Huis: warmtepomp onterecht verplicht voor miljoenen huiseigenaren en terugverdientijd maximaal 7 jaar
Vereniging Eigen Huis claimt dat tot 2,38 miljoen huiseigenaren onterecht verplicht worden een hybride warmtepomp te kopen. De belangenorganisatie baseert zich op onderzoek van adviesbureau Berenschot. Eigen Huis stelt dat de verplichte aanschaf van een warmtepomp zeer ongelijke en daarmee onrechtvaardige financiële gevolgen heeft voor huiseigenaren.
De (hybride) warmtepomp wordt in Nederland vanaf 2026 verplicht op het moment dat een cv-ketel wordt vervangen en de terugverdientijd maximaal 7 jaar bedraagt. De eis geldt daarbij voor de meeste grondgebonden woningen, terwijl flats en monumenten worden uitgezonderd.
11 oktober 2023 Essent, Brink en Kuijpers gaan samen met POM aan de slag met verduurzaming van 5 bedrijventerreinen in Veghel Brink, Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) en Kuijpers bundelen de krachten in verduurzaming. Als consortium Smart Business Parks gaan zij aan de slag met de verduurzaming van vijf aaneengesloten bedrijventerreinen in Veghel. Het doel is om een lokaal energienetwerk te realiseren waar vraag en aanbod van energie, warmte en koude op elkaar wordt afgestemd. Opdrachtgever is het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) in samenwerking met de gemeente Meierijstad.
11 oktober 2023
De harde cijfers | SDE++: 867,2 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste 3 kwartalen
In de eerste 3 kwartalen van het kalenderjaar is via de SDE++ 867,2 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een uitgebreide analyse van nieuwe, zeer voorlopige VertiCer-data.
11 oktober 2023
‘Het bedrijventerrein van de toekomst is een smart energy hub’
Na een lange aanloop gaat de Smart Energy Hub regio Zwolle Noord 13 oktober live. Ilse Sijtsema: ‘Hiermee ontlasten we het stroomnet terwijl we ruimte creëren voor verdere verduurzaming. Er zijn enkel winnaars.’
11 oktober 2023
Kan het duurzame gebouw van de toekomst offgrid gaan?
De Vlaamse vraag naar offgrid-energiesystemen stijgt snel, aldus Guus Luppens van Pull the Plug. ‘Dit is in bijna geen enkel geval de beste oplossing. Maar het duurzame gebouw van de toekomst kan wel offgrid gaan.’
4 oktober 2023
Stikstoffabriek in Zuidbroek gaat open volgens planning
Na diverse conflicten en vele vertragingen loopt de bouw van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek nu helemaal volgens plan. De stikstoffabriek opent per 2 oktober dan eindelijk haar deuren, waardoor ook de geplande sluiting van de Groningse gasvelden dit jaar doorgaat.
4 oktober 2023
ACM publiceert ontwerpbesluit voor non-firm aansluit- en transportovereenkomst
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het ontwerp codebesluit gepubliceerd waarmee netbeheerders in congestiegebieden contracten kunnen gaan aanbieden zonder vaste transportcapaciteit.
4 oktober 2023
‘Zorgen consumenten over geluid hybride warmtepomp nemen toe’
Ruim 1 op de 3 Nederlandse huiseigenaren maakt zich zorgen over geluidsoverlast van hybride warmtepompen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
4 oktober 2023
Subsidiepot voor zonnepanelen bij sportclubs bijna leeg, aanvragen nog wel mogelijk
De subsidiepot van de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) voor de uitrol van zonnepanelen is bijna leeg, maar desondanks kunnen sportclubs nog wel aanvragen indienen.
4 oktober 2023
Ruim helft consumenten wil subsidie voor thuisbatterij
Ruim de helft van de Nederlandse consumenten is voorstander van de komst van een subsidie voor thuisbatterijen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan uitgevoerd door Panel Inzicht onder 2.000 Nederlanders.
4 oktober 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen start mogelijk later, Eerste Kamer zet behandeling wet door
De Eerste Kamer gaat door met de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Start van de afbouw op 1 januari 2025 lijkt echter onhaalbaar.
3 oktober 2023
‘Géén heffing voor klanten Vandebron met zonnepanelen en modelcontract’
Energiebedrijf Vandebron kondigde vorige maand een nieuwe kostenpost aan voor klanten met zonnepanelen. ‘Maar eigenlijk is de heffing er nooit geweest’, stelt Roland van der Klauw, directeur bij Wocozon.
3 oktober 2023 Het Dilemma | Zonnepanelen kopen of niet? ‘Je verdient ze nog steeds snel terug’ Zonnepanelen kopen of niet? Verdien je je geld er wel mee terug? Die discussie laait aan alle kanten op. Solar Magazine vroeg Jan Willem Zwang van Stratergy om feit van fictie te scheiden in een eenvoudige rekensom.
27 september 2023
210 miljoen euro extra subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers via ISDE
Het budget van de subsidieregeling ISDE is per direct met 210 miljoen euro verhoogd. De subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers dreigde dit jaar vroegtijdig op te gaan door een recordaantal aanvragen.
20 september 2023
CBS: stroomproductie zonnepanelen stijgt naar nieuwe recordhoogte
De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare-energiebronnen is in de eerste helft van 2023 gestegen naar 27,6 miljard kilowattuur. De productie van zonnepanelen steeg van 8,84 naar 11,01 miljard kilowattuur.
20 september 2023 Reacties Prinsjesdag: pleidooi voor nationaal uitvoeringsplan energie-infrastructuur Terwijl de Algemene Beschouwingen vandaag van start gaan, stromen de reacties van brancheorganisaties op de Miljoenennota binnen. Daarbij klinkt optimisme door, maar zijn er ook nog volop wensen.
20 september 2023
Klimaatdoel 2030 voor het eerst in zicht, mede door snellere groei zonnepanelen
Nederland heeft het klimaatdoel voor 2030 – 55 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990 – voor het eerst in het zicht. Dit blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2023 van het PBL.
20 september 2023
Realtime interface op stoom: tientallen projecten met opweksturing in voorbereiding bij netbeheerders
De 3 regionale netbeheerders Enexis, Liander en Stedin hebben een groot aantal projecten in voorbereiding om bij vele tientallen klanten via de realtime interface de opwek van wind- en zonne-energie aan te sturen.
Daarmee kunnen de netbeheerders het terugleverende vermogen van windmolens en zonnepanelen reduceren op die momenten dat het stroomnet overbelast dreigt te worden. En dat geeft de netbeheerders het benodigde vertrouwen om in drukbezette gebieden méér windmolens en zonnepanelen aan te sluiten.
20 september 2023
ISDE: komend jaar 591,3 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is komend kalenderjaar 591,3 miljoen euro subsidie beschikbaar voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers.
20 september 2023
Miljoenennota: Energie-investeringsaftrek 5 jaar verlengd en budget omhoog
Het budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA)-regeling wordt in 2024 met 10 miljoen euro verhoogd en in 2025 met nog eens 40 miljoen euro. Bovendien wordt de regeling verlengd tot en met 2028.
20 september 2023
Belastingplan 2024 | Salderen voor consument met zonnepanelen voordeliger, energiebelasting minder snel omlaag
Consumenten met zonnepanelen profiteren in 2024 van het feit dat de energiebelasting op elektriciteit minder snel omlaag gaat dan verwacht. Hierdoor pakt voor hen de salderingsregeling gunstiger uit.
18 september 2023
‘Kentering Nederlandse markt thuisbatterij, iedereen wordt er beter van’
Verkoopt de slimme Nederlandse installateur nu al thuisbatterijen? ‘Ja’, zegt Peter Desmet. ‘In combinatie met een dynamisch energiecontract doe je iedereen er een plezier mee; jezelf, de klant en netbeheerders.’
15 september 2023
‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling pas in 2026 begint’
De verkiezingsstrijd in Den Haag is in volle gang. Met nog een kleine 2 maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen draait ook de lobby vanuit de Nederlandse zonne-energiesector op volle toeren.
??Een van de belangrijkste politieke dossiers voor de zonne-energiesector is nog altijd de salderingsregeling. Solar Magazine maakt een rondje langs de velden en spreekt met diverse energiewoordvoerders van de verschillende Kamerfracties.?
15 september 2023
Batterijenverordening EU: ‘Uitdaging voor vele bedrijven, maar er is nog tijd om te handelen’
De nieuwe Europese Batterijenverordening is gepubliceerd en vanaf 18 februari 2024 van toepassing. De conceptteksten beloofden een wezenlijke push naar een circulaire en sociaal verantwoorde batterijenindustrie.
Worden deze verwachtingen waargemaakt, wat moeten bedrijven nu echt gaan regelen, wat zijn de harde deadlines en zijn die haalbaar? Storage Magazine vroeg het Martin Krüger, advocaat Product Compliance en medeoprichter van MAAK Advocaten.
15 september 2023
Inwoners van Voorne-Putten kunnen mee-investeren in Windproject Noordzeeboulevard
De initiatiefnemers van Windproject Noordzeeboulevard, lokale coöperatie Voorne-Putten Energie en duurzaam energiebedrijf Pure Energie, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de coöperatie voor 50 procent eigenaar wordt van de twee beoogde windturbines.
Al sinds begin 2022 werken beide partijen in goede harmonie samen aan de ontwikkeling van twee moderne windturbines langs de Noordzeeboulevard ten westen van de Brielse Gatdam in de gemeente Voorne aan Zee, maar nu is de samenwerking – op volledig gelijkwaardige basis – dus officieel. Dit betekent dat 50 procent van het beoogde windproject in lokale handen komt.
13 september 2023
Gemeente Echt-Susteren bekijkt energieopgave opnieuw – onderzoek naar windpark on hold
De gemeente Echt-Susteren gaat de gehele opgave rondom de energietransitie opnieuw bekijken. De gemeente maakt daarom een pas op de plaats, ook met de onderzoeken die nodig zijn voor het realiseren van een windpark.
Sinds 2018 heeft de gemeente Echt-Susteren stappen gezet met als doel om in 2040 energieneutraal te zijn. De uitdaging is sindsdien flink veranderd. De vraag naar energie stijgt en er zijn technische ontwikkelingen en beperkingen, zoals het overvolle stroomnet, die een andere kijk op het opwekken van duurzame energie vragen. Het besparen van energie en afstemmen van vraag en aanbod van duurzame energie, vormen een belangrijke sleutel in dit proces. Dat vraagt niet alleen technische oplossingen, maar ook om gedragsverandering. Dit maakt dat de gemeente een heroverweging van de totale duurzaamheidsopgave noodzakelijk vindt.
13 september 2023 Stroomprijzen en terugverdientijd zonnepanelen: ‘Hoe meer zelfverbruik, hoe lager je rekening’ Gaan de stroomprijzen weer terug naar normaal of niet? Wat betekent dat voor de terugverdientijd van zonnepanelen? Solar Magazine vroeg het Martien Visser, lector Energietransitie bij Hanzehogeschool Groningen.
13 september 2023
Elektrische rijders willen massaal stroom zonnepanelen opslaan in batterij auto
87 procent van de elektrische rijders die thuis laadt wil als dat kan de auto gebruiken om stroom van zonnepanelen op te slaan. Uit het Nationaal Laadonderzoek blijkt dat de interesse in bidirectioneel laden groeit.
Dit jaar werkten ruim 4.000 Nederlanders mee aan de landelijke enquête over het laadgedrag van rijders van elektrische auto’s.
13 september 2023
‘Terugleverheffing consumenten met zonnepanelen verdwijnt als salderingsregeling wordt afgebouwd’
Zodra de afbouw van de salderingsregeling start, zal de terugleverheffing voor consumenten met zonnepanelen weer verdwijnen. Die verwachting spreekt energiebedrijf Zonneplan uit.
13 september 2023
Installateur moet na fout nieuwe zonnepanelen leveren en schade vergoeden
Een zonnepaneelinstallateur is door De Geschillencommissie verplicht om bij een consument 2 kapotte zonnepanelen te vervangen en de misgelopen zonne-energieproductie van 1.000 kilowattuur te vergoeden.
13 september 2023
BBB wil afbouw salderingsregeling zonnepanelen tot 2030 uitstellen
De BoerBurgerBeweging (BBB) wil de afbouw van de salderingsregeling tot ten minste 2030 uitstellen en 5 miljoen huishoudens hun zonnepanelen hebben terugverdiend. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma.
13 september 2023
Eerste Kamer stelt behandeling afbouw salderingsregeling nog eens 2 weken uit
De commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer heeft de voorbereiding van de behandeling van het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling met nog eens 2 weken uitgesteld.
13 september 2023
Minister wil afbouw salderingsregeling snel regelen vanwege extra kosten eigenaren zonnepanelen
Minister Jetten wil dat het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling snel door de Eerste Kamer wordt behandeld om te voorkomen dat energiebedrijven een heffing voor consumenten met zonnepanelen invoeren.
6 september 2023
Gebreken bij oplevering zonnepanelen geen reden voor teruggave aankoopbedrag
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in een geschil tussen 2 bedrijven geoordeeld dat de aanwezigheid van gebreken bij de oplevering van zonnepanelen geen reden is om het volledige aankoopbedrag terug te eisen.
6 september 2023
Toezichthouder ACM: toeslag Vandebron voor klanten met zonnepanelen niet verboden
Energieleverancier Vandebron staat op grond van de huidige Elektriciteitswet in zijn recht bij het rekenen van extra terugleveringskosten voor klanten met zonnepanelen. Dat meldt toezichthouder ACM.
6 september 2023
Rechter: huurder moet vergoeding betalen voor zonnepanelen en warmtepomp
Woningcorporatie Heuvelrug Wonen heeft correct gehandeld door voor een huurwoning een los contract af te sluiten met de vergoeding die de bewoner moet betalen voor de aanwezigheid van zonnepanelen en warmtepomp.
6 september 2023
Eigenaar zonnepanelen krijgt geen meerjarig contract meer bij Essent en Energiedirect
Essent en dochterbedrijf Energiedirect bieden consumenten met zonnepanelen per direct geen meerjarige contracten meer aan. Via de website kunnen zonnepaneelbezitters enkel nog een variabel en 1-jarig contract aan.
6 september 2023
Tongwei en AIKO nog altijd grootste fabrikanten van zonnecellen, prijzenoorlog op komst
Tongwei, Aiko zijn nog altijd de 2 grootste fabrikanten ter wereld van zonnecellen. Solar Space is opgerukt naar de derde plaats en heeft daarmee Runergy uit de top 3 verdrongen. Dat meldt marktonderzoeker InfoLink.
6 september 2023
Commissie Tweede Kamer wil energiebeleid níet controversieel verklaren
De Vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat wil dat het energiebeleid van het kabinet niet controversieel verklaard wordt. Dat heeft de commissie van de Tweede Kamer besloten in een procedurevergadering.
6 september 2023
GroenLinks-PvdA wil wachten met afbouw salderingsregeling zonnepanelen
Pas wanneer ook Nederlanders met lage of middeninkomens kunnen profiteren van zonnepanelen, is het verstandig om de salderingsregeling af te bouwen. Dat schrijft GroenLinks-PvdA in haar concept-verkiezingsprogramma.
6 september 2023
SDE++ 2023 open: miljarden euro’s subsidie beschikbaar voor zonnepanelen
De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is weer open: via de regeling is dit jaar 8 miljard euro subsidie beschikbaar voor onder meer ccs, windmolens, zonnecollectoren en zonnepanelen.
Via de SDE++ kunnen bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of hun CO2-uitstoot verminderen tot 5 oktober subsidie aanvragen.
6 september 2023
Nieuw onderzoek brengt 12 onderbelichte oplossingen vol stroomnet in beeld
Een onderzoek van Stantec heeft 12 onderbelichte oplossingen voor de problemen op het volle stroomnet in beeld gebracht. Voorbeelden zijn congestiecommunicatie en de faseonbalans op het laagspanningsnet verminderen.
6 september 2023
‘50 procent zonne-energieprojecten op losse schroeven door stikstof’
50 procent van de zonne-energieprojecten wordt de helft geraakt door de stikstofcrisis. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat ze op losse schroeven staan.
6 september 2023
IRENA: kosten zonne-energie een derde lager dan fossiele brandstoffen
De gemiddelde investeringskosten voor zonnepanelen zijn afgelopen jaar wereldwijd gedaald van 917 naar 876 Amerikaanse dollar per kilowattpiek. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van IRENA.
6 september 2023
Wachtlijst Enexis voor wind- en zonne-energie groeit tot 17,4 gigawatt
Enexis heeft zijn wachtlijst voor netaansluitingen om wind- en zonne-energie terug te leveren in de maand juli met 262 aanvragen en 893,5 megawatt vermogen zien groeien.Er staan meer dan 5.000 aanvragen in de wacht.
6 september 2023
Kamervragen VVD over extra kosten eigenaren zonnepanelen van energiebedrijven
Silvio Erkens heeft namens de VVD in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Jetten over de extra kosten die energieleveranciers zoals Vandebron in rekening brengen aan mensen met zonnepanelen.
6 september 2023
Een batterij bij ieder zonnepark, subsidiëren of niet?
Een batterij bij ieder zonnepark. Minister Jetten trekt er 416,6 miljoen euro voor uit. Wellicht sleept de kabinetsval dit plan mee. Maar wat vindt Dirk Jan Masselink van dit idee, en is subsidie wel nodig?
6 september 2023
3,2 procent consumenten heeft dynamisch energiecontract, marktleider ANWB wint terrein
3,2 procent van de Nederlandse consumenten heeft een dynamisch energiecontract voor stroom. De ANWB is veruit marktleider met een marktaandeel van 40 tot 45 procent. Dat blijkt uit de energiemonitor van de ACM.
6 september 2023
Zonnewarmte voor warmtenetten: ‘Enorme kansen maar financieel vangnet blijft nodig’
Subsidieloos zonnestroomparken bouwen. Die stip op de horizon komt, ondanks de soms moeizame businesscases van huidige projecten, snel dichterbij. Geldt dat ook voor zonnewarmte op land als bron voor warmtenetten?
6 september 2023
Zonnepanelen rendabel zonder salderingsregeling? ‘Direct helemaal afschaffen, dat is goed voor iedereen’
Zijn zonnepanelen nog wel een goede investering zonder de salderingsregeling? ‘Absoluut’, zegt Jan Willem Zwang. ‘Afbouw of beter nog direct naar 0, versnelt bovendien de energietransitie en bespaart veel geld.’
6 september 2023 Bidirectioneel laden: de toekomst van energieopslag en teruglevering met elektrische auto’s In Nederland staan we voor de uitdaging van wat te doen met het overschot aan opgewekte energie. Gelukkig is er goed nieuws, want binnenkort zijn elektrische auto's niet alleen in staat om energie op te slaan, maar ook leveren ze ook terug aan het energienet. Dit wordt bidirectioneel laden genoemd, waarbij elektriciteit zowel naar de auto kan stromen als vanuit de auto naar het huis of het elektriciteitsnet. Dit biedt voordelen voor het overbelaste energienet en de portemonnee van consumenten.
6 september 2023 Teruglevertarief hoort vast te staan bij een vast energiecontract De Consumentenbond heeft recent onderzoek gedaan naar het teruglevertarief en ontdekte dat sommige energieleveranciers het teruglevertarief tussentijds kunnen aanpassen, ondanks een vast energiecontract. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderstreept dat dit onrechtmatig is en heeft dit aangekaard bij Energie-Nederland.
6 september 2023 Extra heffing voor zonne energie op komst Energieleveranciers gaan straks een extra heffing doorvoeren voor alle klanten die energie terugleveren met bijvoorbeeld zonnepanelen. VandeBron is de eerste energieleverancier die deze heffing per direct voor haar nieuwe klanten doorvoert. De verwachting is dat andere energieleveranciers dit voorbeeld spoedig gaan volgen.
6 september 2023
Het dilemma | Dramatische terugval zonnepaneelprojecten energiecoöperaties – tijdelijk fenomeen of nieuwe normaal?
De realisatie van coöperatieve zonnepaneelprojecten, aanpassingen in de subsidieregeling ten spijt, staat onder grote druk. Wat is de oplossing? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Siward Zomer.
6 september 2023
De harde cijfers | Subsidie voor 40.678 warmtepompen en 2.732 zonneboilers
In de eerste helft van 2023 is in Nederland subsidie verleend voor de installatie van 40.678 warmtepompen en 2.732 zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de ISDE en SVVE.
6 september 2023
Roland van der Klauw: ‘Kamer mogelijk fout geïnformeerd over terugverdientijd zonnepanelen’
De Tweede Kamer is door demissionair minister Jetten mogelijk fout geïnformeerd over de gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen door de afbouw van de salderingsregeling. Dat betoogt Roland van der Klauw.
6 september 2023
De harde cijfers | 7,2 megawattpiek postcoderoosprojecten opgeleverd in 2023
In de eerste helft van het kalenderjaar zijn met SCE-subsidie 92 zonne-energieprojecten gerealiseerd, goed voor 7,2 megawattpiek. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data over de ‘postcoderoossubsidie’.
20 augustus 2023 Het dilemma | Consument met zonnepanelen gaat betalen, terecht of onterecht? Vandebron gooide deze week de knuppel in het hoenderhok. Klanten moet vanaf nu een vergoeding voor teruglevering van zonnestroom betalen. Is dit terecht? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Jan Willem Zwang.
20 augustus 2023
Geschillencommissie: salderingsregeling correct toegepast bij dynamisch energiecontract
Een consument die een klacht meldde bij De Geschillencommissie over toepassing van de salderingsregeling bij een dynamisch energiecontract, is in het ongelijk gesteld. De werkwijze van het energiebedrijf is correct.
20 augustus 2023 De harde cijfers | SDE++: 646 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd tot en met juli Via de SDE++ is in Nederland in de eerste 7 maanden van het kalenderjaar 645,7 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een uitgebreide analyse van nieuwe VertiCer-data.
16 augustus 2023
Salderingsregeling | Consument schakelt slimme meter uit, energiebedrijf mag meterstand schatten
Wanneer een consument met slimme meter de mogelijkheid om deze uit te lezen uitschakelt en zijn meterstanden niet doorgeeft, mag het energiebedrijf de meterstanden schatten. Dat oordeelt de Geschillencommissie.
16 augustus 2023
Salderingsregeling | Belangenorganisaties eisen garanties voor eigenaren zonnepanelen
Vereniging Eigen Huis, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes, Woonbond, en de Consumentenbond roepen de Eerste Kamer op om van minister Jetten extra garanties te eisen bij de afbouw van de salderingsregeling
16 augustus 2023
Vandebron laat consument met zonnepanelen 10 tot 20 euro extra betalen per maand
Zonnepaneeleigenaren die klant zijn bij Vandebron gaan iedere maand 10 tot 20 euro extra betalen. Het energiebedrijf gaat voor consumenten met zonnepanelen vaste terugleveringskosten in rekening brengen.
15 augustus 2023
De harde cijfers | Nederland importeert 15 procent meer zonnepanelen uit China
De waarde van via de haven van Rotterdam geïmporteerde zonnepanelen is in het eerste halfjaar met 7 procent gegroeid tot 6,1 miljard euro. Deze week in ‘De harde cijfers’ aandacht voor nieuwe data van de douane.
15 augustus 2023
De harde cijfers | Nieuw record aan subsidie consumenten voor warmtepomp
In de maand juli hebben consumenten een recordhoeveelheid van 20,6 miljoen euro subsidie toegekend gekregen voor warmtepompen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de ISDE.
11 augustus 2023
Nieuw onderzoek: nog altijd dwangarbeid bij productie zonnepanelen
Bij de productie van grondstoffen voor zonnepanelen vindt nog altijd dwangarbeid plaats in Xinjiang in China. Dat stellen onderzoekers van het Forced Labour Lab van het Helena Kennedy Centre in een nieuw rapport.
11 augustus 2023
Achmea: 91 procent meer geschillen over zonnepanelen
Het aantal geschillen dat consumenten hebben met installateurs over de plaatsing van zonnepanelen is in de eerste 6 maanden van het jaar met 91 procent gegroeid. Dat meldt de Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).
11 augustus 2023
Consumenten weten niet dat ze zonnestroom buurman kunnen gebruiken
90 procent van de consumenten zonder zonnepanelen weet niet dat zij gebruik kunnen maken van zonne-energie op het moment dat deze wordt opgewekt door consumenten die wél zonnepanelen hebben.
11 augustus 2023
Stroomprijs al 192 uur negatief, aandeel duurzame energie stijgt naar 60 procent
In juli is het aandeel duurzame energie in Nederland gegroeid tot 60 procent en was de stroomprijs 65 uur negatief. Windenergie droeg afgelopen maand het meest bij aan de groei van de hernieuwbare-energieproductie.
11 augustus 2023
Kadaster: slechts 0,12 procent landbouwgrond gebruikt voor zonneparken
Bijna de helft van alle zonneparken in Nederland ligt in of bij de bebouwde kom. 44 procent ligt langs wegen of spoorwegen en slechts 0,12 procent van de landbouwgrond telt zonnepanelen. Dat meldt het Kadaster.
11 augustus 2023
SDE++ 2023: definitieve hoogte subsidie zonnepanelen bekend, regeling 5 september open
De definitieve hoogte van subsidies voor zonnepanelen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2023 zijn gepubliceerd. De subsidieregeling gaat 5 september open.
11 augustus 2023
‘Stormloop consumenten op zonnepanelen lijkt voorbij’
De stormloop van consumenten op zonnepanelen lijkt in Nederland voorbij. Dat stellen de marktonderzoekers van ING Research. Ondanks dat de hausse lijkt te verdwijnen, blijft de vraag hoog.
23 juli 2023 Val kabinet betekent vertraging energietransitie Het kabinet is gevallen en dat betekent dat Nederland straks weer naar de stembus moet. Voordat er een nieuw kabinet is geïnstalleerd zijn we zo weer een jaar verder en dat is slecht nieuws voor de haalbaarheid van onze klimaatdoelen. Betrokken organisaties willen dat de Tweede Kamer vertraging van de energietransitie voorkomt.
23 juli 2023 Klimaat- en energiedoelen 2030 in gevaar Volgens de Europese Rekenkamer zijn de klimaat- en energiedoelen voor 2030 van de Europese Unie in gevaar. De Rekenkamer betwijfelt of de maatregelen voldoende zullen zijn om de broeikasgasuitstoot met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Ze zijn kritisch op de prestaties van de EU tot nu toe en de transparantie daarover.
23 juli 2023 Welk energiecontract kies je. Dynamisch energiecontract of vastzetten? Veel mensen met zonnepanelen vragen zich af welk energiecontract je het beste kan afsluiten, zeker tijdens een energiecrisis. Tegenwoordig hebben we wat meer keus, want naast een vast of variabel energiecontract is er ook nog het dynamisch energiecontract. In dit artikel leggen we het verschil van alle energiecontracten aan je uit.
23 juli 2023 Prijs zonnepanelen daalt ondanks verhoging bijdrage recyclen Wie vanaf heden zonnepanelen koopt, betaalt alvast mee om zijn zonnepanelen straks te recyclen. De verwijderingsbijdrage van zonnepanelen is per 1 juli flink opgeschroefd. Desondanks daalde de prijs van zonnepanelen wel behoorlijk. Hoe zit dit precies?
20 juli 2023
Nieuw onderzoek: zonnepanelen ook bij afbouw salderingsregeling interessant voor huurders
Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd in lijn met het wetsvoorstel van minister Jetten, bezorgen zonnepanelen huurders én verhuurders voldoende rendement. Dat concludeert Fakton in geactualiseerd onderzoek.
20 juli 2023
ACM presenteert nieuwe spelregels voor maatschappelijk prioriteren netaansluitingen
De ACM heeft nieuwe spelregels gepresenteerd zodat netbeheerders het leveren van netaansluitingen maatschappelijk kunnen prioriteren en projecten die congestie oplossen of beperken voorrang kunnen geven.
20 juli 2023
80 procent groei en 85.000 warmtepompen voor woningbouw in eerste helft 2023
In de woningbouw zijn in de eerste helft van 2023 in totaal ruim 85.000 warmtepompen verkocht, een groei van 80 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Vereniging Warmtepompen.
20 juli 2023
Akkoord fabrikanten over standaardformaat zonnepanelen met rechthoekige wafers
Astronergy, Canadian Solar, DASolar, JA Solar, JinkoSolar, LONGi Solar, Risen Energy en Tongwei Solar hebben een akkoord bereikt over de standaardafmetingen van zonnepanelen gebaseerd op rechthoekige wafers.
20 juli 2023
Markt kritieke mineralen voor zonnepanelen in 5 jaar tijd verdubbeld
De wereldwijde markt van kritieke mineralen voor elektrische auto’s, windturbines en zonnepanelen is in 5 jaar tijd in omvang verdubbeld. Dat schrijft het internationaal energieagentschap IEA in een nieuw rapport.
20 juli 2023
Stroomprijzen groot deel Europa negatief door wind- en zonne-energie
De stroomprijzen zijn dit weekend in grote delen van Europa tot onder nul gedaald door een golf van zomerwinden in combinatie met het piekseizoen voor de opwekking van zonne-energie. Dat meldt persbureau Bloomberg.
17 juli 2023
De harde cijfers | Bijna 60 procent budget subsidie isolatie, warmtepompen en zonneboilers al op
In het eerste half jaar van het kalenderjaar is 57 procent van het subsidiebudget van de ISDE-regeling al vergeven: 202,2 van beschikbare 350 miljoen euro. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de ISDE.
17 juli 2023
GroenLeven plaatst batterij bij grootste drijvende zonnepark van Europa
GroenLeven installeert bij het grootste drijvende zonnepark van Europa in Sellingen een batterij met een vermogen van 15 megawatt en een opslagcapaciteit van 30 megawattuur.
17 juli 2023
Stroomprijzen groot deel Europa negatief door wind- en zonne-energie
De stroomprijzen zijn afgelopen in grote delen van Europa tot onder nul gedaald door een golf van zomerwinden in combinatie met het piekseizoen voor de opwekking van zonne-energie. Dat meldt persbureau Bloomberg.
17 juli 2023
Ophef over teruglevergoeding zonnepanelen in vast contract DGB, Energiedirect en Essent
Er is opnieuw ophef ontstaan over de teruglevergoeding voor eigenaren van zonnepanelen. De Consumentenbond uit ditmaal kritiek op het teruglevertarief in de vaste energiecontracten van DGB, Energiedirect en Essent.
17 juli 2023
Bierbrouwer Grolsch sluit stroomafnameovereenkomst met AMPYR Solar Europe
AMPYR Solar Europe en Asahi Europa & International (AEI) – waar bierbrouwer Grolsch onderdeel van uitmaakt – hebben een overeenkomst ondertekend voor de levering van zonne-energie.
13 juli 2023
Ook in 2024 subsidie voor zonnepanelen via SDE++, in 2025 alternatieve stimulering
Minister Jetten gaat ook in 2024 via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) subsidie toekennen aan zonnepanelen. Alternatieve stimulering verwacht hij niet voor 2025.
13 juli 2023
Kabinet wil beperking zonnepanelen op landbouwgrond per 1 juli 2024 juridisch vastleggen
Het kabinet wil grondgebonden zonneparken op natuur- en landbouwgrond zoveel mogelijk beperken door de Voorkeursvolgorde Zon per 1 juli 2024 juridisch vast te leggen. Het principe van ‘nee-tenzij’ gaat gelden.
13 juli 2023
Staatssecretaris: oplossing dubbele energiebelasting thuisbatterijen nog niet in zicht
Het kabinet heeft nog geen oplossing in zicht voor de dubbele energiebelasting waarmee eigenaren van thuisbatterijen soms geconfronteerd worden. Dat meldt staatssecretaris Van Rij op basis van nieuw onderzoek.
13 juli 2023
Eerste Kamer tilt behandeling afbouw salderingsregeling over zomervakantie heen
De commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer heeft besloten om de voorbereidingen voor behandeling van het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling pas na de zomer voort te zetten.
9 juli 2023
Het dilemma | Einde aan lange wachttijden zonnepanelen?
Zijn de lange wachttijden op zonnepanelen voor consumenten voorbij? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Coen Verver van Solvari. ‘Installateurs staan weer te springen om werk, toch dreigen er faillissementen.’
9 juli 2023
4.917 aanvragen voor 16,5 gigawatt wind- en zonne-energie op wachtlijst Enexis
De wachtlijst van Enexis voor netaansluitingen om wind- en zonne-energie terug te leveren, is gegroeid tot 4.917 stuks. De bijna 5.000 aanvragen zijn goed voor een vermogen van ongeveer 16,5 gigawatt.
9 juli 2023
Programma Energiehoofdstructuur: alle daken benutten voor zonnepanelen
Minister Jetten heeft het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur gepresenteerd. In een van de scenario’s wordt ingezet op 59 gigawattpiek zon op dak en daarmee zonnepanelen op álle daken.
9 juli 2023
50 procent stroom in Nederland duurzaam, aandeel zonnepanelen 19 procent
In de eerste helft van het kalenderjaar was 49,6 procent van de stroom in Nederland afkomstig van duurzame energiebronnen. Zonnepanelen produceerden daarbij het meeste stroom en kenden een aandeel van 18,9 procent.
9 juli 2023
Kabinet gaat sturen op locaties batterijen voor balanceren hoogspanningsnet
Minister Jetten wil gaan sturen op de locaties van grootschalige batterijen die nodig zijn voor het balanceren van het hoogspanningsnet. Dat meldt de minister in toelichting op het Programma Energiehoofdstructuur.
9 juli 2023
49 procent consumenten ervaart drempels bij kopen zonnepanelen
49 procent van de Nederlandse consumenten ervaart barrières als hij zonnepanelen wil laten installeren. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Nationaal Klimaat Platform (NKP).
4 juli 2023 Het dilemma | Hoe hardnekkig is de angst om geld te lenen voor zonnepanelen? Hoe groot is de leenangst van huishoudens voor de verduurzaming van woningen; is die terecht, neemt die af? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker bij Nibud.
4 juli 2023 Afvalbeheerbijdrage zonnepanelen per direct zichtbaar op factuur en verhoogd naar 40 euro per ton De afvalbeheerbijdrage voor de inzameling en recycling van zonnepanelen is per direct – vanaf 1 juli 2023 – verhoogd naar 40 euro per ton. Bovendien is de afvalbeheerbijdrage voortaan zichtbaar op de factuur.
4 juli 2023
Project van de week | Dak te zwak, zonnepanelen vastgeplakt op Brabanthallen
In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de Brabanthallen dat een te zwak dak kende voor normale zonnepanelen.
4 juli 2023
Verplicht zonnepanelen voor sociale huurders, goed of slecht plan?
Woningcorporaties mogen zonnepanelen voor huurders onder wettelijke voorwaarden verplichten. Gebruikelijk is dat echter niet. ‘Het poldermodel loslaten vereist lef’, aldus Alain de Jonge, vastgoedadvocaat bij Ploum.
4 juli 2023
Zonnepanelen op huurappartementen: eerlijk delen of een goed verdienmodel?
De businesscase voor zonnepanelen op appartementen houdt niet over, maar hij is er wel in veel gevallen. ‘Een dure kabel naar alle appartementen trekken is nu nog vaak noodzaak’, aldus Maarten Corpeleijn.
4 juli 2023
Postcoderoossubsidie trekt zonnepaneelprojecten gestapelde bouw woningcorporaties niet los
Wachten op de aansluiting. Dat is de belangrijkste belemmering voor succesvolle postcoderoosprojecten op sociale huurflats volgens Christiaan Brester van Lens Energie.
28 juni 2023
'Zet de wasmachine aan als de zon schijnt, ondanks lager nachttarief'
NOS Nieuws•Donderdag, 22:02•Aangepast donderdag, 22:56
Netbeheerders roepen mensen op om de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Ze hopen consumenten ervan bewust te maken dat ze vooral energie moeten gebruiken op momenten dat er veel zonne- of windenergie beschikbaar is. Niet alleen degenen met zonnepanelen op hun dak, maar nadrukkelijk ook mensen zònder panelen. Want als er niet meer gebruik van zonne- en windenergie wordt gemaakt, dan dreigen meer stroomstoringen en dreigt bovendien zonnestroom op piekmomenten verloren te gaan.
28 juni 2023 Juni 2023-editie van Solar Magazine verschenen De juni 2023-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift besteedt onder meer aandacht aan het uitschakelen van omvormers, milieudata van zonnepanelen, congestiemanagement en de toekomst van zonneparken.
28 juni 2023
Nationale Milieudatabase: behoefte aan actuele milieudata zonnepanelen onverminderd groot
‘De zonne-energiesector moet zijn huiswerk maken: lever zo veel mogelijk milieudata aan, laat productkaarten maken en probeer te innoveren zodat de milieubelasting van zonnepanelen omlaaggaat.’
28 juni 2023
Nederland bereikt mijlpaal van 500.000 laadpunten voor elektrische auto’s
Nederland heeft de mijlpaal van 500.000 laadpunten voor elektrische auto’s bereikt. Eind april waren er 518.000 laadpunten waarvan bijna driekwart private laadpunten zijn van consumenten met een elektrische auto.
28 juni 2023
ISDE: subsidie windmolens en zonnepanelen stopt vooralsnog na dit kalenderjaar
Minister Jetten wil windmolens en zonnepanelen vanaf komend kalenderjaar vooralsnog niet langer in aanmerking laten komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
28 juni 2023
Energiebedrijven tegenstander van verplichten batterijen bij zonneparken
De energiebedrijven zijn tegen de verplichte uitrol van batterijen bij zonneparken. Volgens koepelorganisatie Energie-Nederland is de maatregel geen oplossing voor de problemen met het volle stroomnet.
28 juni 2023
Minister De Jonge over brand: mogelijk meer ruimte laten tussen zonnepanelen
Na Kamervragen van de VVD heeft minister De Jonge gesteld dat er in de toekomst mogelijk meer ruimte tussen zonnepanelen op daken moet komen. De wenselijkheid van een blusstrook wordt de komende tijd onderzocht.
28 juni 2023
Afbouw salderingsregeling mogelijk vertraagd, tijdige behandeling in Eerste Kamer onzeker
De kans dat de afbouw van het salderen niet op 1 januari 2025 van start gaat, lijkt steeds groter. De nieuwe leden van de Eerste Kamer willen namelijk nog niet toezeggen dat het wetsvoorstel tijdig behandeld wordt.
De commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer heeft dinsdag voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling vergaderd. De behandeling van het wetsvoorstel van de salderingsregeling was daarbij een van de agendapunten.
28 juni 2023
Vattenfall verlaagt terugleververgoeding zonnepanelen van 16,8 naar 7,6 eurocent
Vattenfall verlaagt per 1 augustus de terugleververgoeding voor overtollige stroom van zonnepanelen met 55 procent. De halvering betekent dat de vergoeding daalt van 16,8 naar 7,6 euro cent per kilowattuur.
28 juni 2023
Minister herhaalt: ‘Zonnepanelen ook bij afbouw salderingsregeling aantrekkelijk’
Minister Jetten stelt in antwoord op vragen van de leden van de Eerste Kamer dat zonnepanelen ook na de afbouw van de salderingsregeling rendabel blijven: ‘Een investering in zonnepanelen blijft zeer interessant.’
28 juni 2023
Minister Jetten: ‘Batterijen bij zonneparken helpen écht, subsidie noodzaak’
De verplichte uitrol van batterijen bij zonneparken gaat écht helpen om de problemen met het volle stroomnet aan te pakken en daarvoor is ook écht subsidie nodig. Dat stelt minister Jetten voor Klimaat en Energie.
28 juni 2023
‘Zonnepanelen op daken redder in nood bij stroomuitval’
Tijdens een grote stroomstoring zonnepanelen blijven gebruiken om een lamp aan te zetten of een mobiele telefoon op te laden. Nu kan dat meestal niet, maar in de toekomst misschien wel. Dat stelt Sweco.
28 juni 2023 Nieuw onderzoek naar effect afbouw salderingsregeling voor huurwoningen Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft Fakton opdracht gegeven om opnieuw onderzoek te doen naar het effect van de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen voor de bewoners van huurwoningen.
28 juni 2023
‘Wereldwijde prijzen zonnepanelen dalen ongekend snel door hoge voorraden’
De wereldwijde prijzen van zonnepanelen dalen momenteel in een ongekend snel tempo en zijn gezakt tot het prijsniveau van vóór de coronacrisis. Dat melden diverse marktonderzoeksbureaus, waaronder InfoLink.
21 juni 2023 Kleine kerncentrales binnen 7 jaar mogelijk in Nederland Een marktanalyse, uitgevoerd door NRG|Palas op verzoek van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, concludeert dat kleine watergekoelde kernreactoren het meest geschikt zijn voor Nederland. Deze kleine modulaire kernreactoren (SMR) kunnen binnen zeven jaar operationeel zijn en maken gebruik van bekende technologie uit bestaande kerncentrales.
21 juni 2023
Zonnepanelen produceren 46 procent meer stroom
De productie van stroom met zonnepanelen is in Nederland afgelopen kalenderjaar met 46 procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt vooral door het gebruik van nieuwe zonnepanelen.
21 juni 2023
Energiebedrijven tegenstander van verplichten batterijen bij zonneparken
De energiebedrijven zijn tegen de verplichte uitrol van batterijen bij zonneparken. Volgens koepelorganisatie Energie-Nederland is de maatregel geen oplossing voor de problemen met het volle stroomnet.
20 juni 2023
De harde cijfers | ISDE: al 96 miljoen euro subsidie voor warmtepompen
In de eerste 5 maanden van het kalenderjaar is via de subsidieregeling ISDE al 96 miljoen euro toegekend aan warmtepompen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de ISDE.
20 juni 2023
Het dilemma | Brengt non-firm ATO eis subsidie uitrol zonnepanelen tot stilstand?
Wat is het effect van een non-firm ATO-eis voor zonnepanelen? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met expert netwerkinfrastructuur bij Holland Solar Leon Straathof. ‘Hopelijk wordt deze ballon snel doorgeprikt.’
14 juni 2023
Salderingsregeling: hoogte terugleververgoeding zonnepanelen ook in Energiewet
Minister Jetten gaat de minimale hoogte van de teruglevergoeding voor stroom van zonnepanelen die niet gesaldeerd mag worden vastleggen in de Energiewet. Zo is hij voorbereid als de afbouw van het salderen doorgaat.
14 juni 2023
Routekaart Energieopslag: extra onderzoek thuisbatterij nodig, voorkom wildgroei
Minister Jetten heeft de Routekaart Energieopslag gepresenteerd. Deze bevat een oproep om extra onderzoek te doen naar de wenselijkheid van buurt- en thuisbatterijen en wildgroei van grote batterijen te voorkomen.
De routekaart behandelt de opslag van elektriciteit, moleculen – zoals gas en waterstof – en warmte om de uitrol van wind- en zonne-energie te faciliteren. In samenwerking met branchevereniging Energy Storage NL zijn voor de routekaart ‘ophaalsessies’ georganiseerd met marktpartijen waarbij deelnemers ook knelpunten en mogelijke acties hebben aangeleverd.
14 juni 2023
PBL: warmteplannen gemeenten niet concreet genoeg
De circa 350 Transitievisies Warmte van de gemeenten vragen om meer concretisering. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na een analyse van alle warmteplannen die gemeenten hebben opgesteld.
14 juni 2023
Advies EU: stop met afromen overwinst zonnepanelen en windmolens
De Europese Commissie adviseert haar lidstaten in een nieuw rapport om per direct te stoppen met het afromen van de overwinsten van producenten van wind- en zonne-energie, omdat de energieprijzen dalen.
14 juni 2023
Limburg eerste provincie met nieuw bestuur: geen zonneparken op landbouwgrond
‘Elke Limburger telt!’ Het is de titel van het coalitieakkoord van de provincie Limburg die als eerste een nieuw bestuur heeft. In de plannen worden zoals verwacht zonneparken op landbouwgrond uitgesloten.
12 juni 2023
Zonnepanelen produceren recordhoeveelheid energie, stroomprijs 50 uur negatief
Zonnepanelen produceerden in mei een recordhoeveelheid duurzame energie. 31,5 procent van de in Nederland gebruikte stroom was afgelopen maand afkomstig van zonnepanelen. Dit blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.
12 juni 2023
Nieuwe Eerste Kamer beslist over salderingsregeling: lot eigenaren zonnepanelen in handen BBB, GroenLinks en PvdA
De nieuwe Eerste Kamer die op 13 juni geïnstalleerd wordt, gaat beslissen over de afbouw van de salderingsregeling. Daarmee ligt het lot van eigenaren van zonnepanelen in handen van de BBB, GroenLinks en PvdA.
12 juni 2023
Nieuwe techniek om kapot glas in zonnepanelen te repareren
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een nieuw experiment uitgevoerd waarbij ze een reparatietechniek uit de automobielindustrie hebben gebruikt om kapot glas van glas-glaszonnepanelen te herstellen.
12 juni 2023
Nederland installeert recordaantal warmtepompen
Nederland heeft in 2022 een recordaantal van 413.635 warmtepompen geïnstalleerd bij woningen, utiliteitsgebouwen, kassen en stallen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
12 juni 2023 ‘Verzet tegen zonneparken mag niet uit de hand lopen – grote kansen agri-pv’ Er staat een nieuwe generatie klaar om de energietransitie verder te brengen. Wie zijn die talenten? Solar Magazine sprak Maximilian von Wels, winnaar van de KPMG-RSM Sustainability Master Thesis Award 2023.
12 juni 2023 Het Dilemma | Is een dynamisch energiecontract slim met zonnepanelen? Maakt een verstandige eigenaar van zonnepanelen gebruik van een dynamisch elektriciteitstarief? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Perry Lievaart van ANWB Energie, de nummer 1 in deze contracten: ‘Ja en nee.’
5 juni 2023 Het Dilemma | Geschillen consumenten en installateurs zonnepanelen: waar ligt de oplossing? Hoe kan het groeiende aantal juridische geschillen over levering en slecht werkende zonne-energiesystemen worden gestopt? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Sjaak Drinkenburg en Mireille Detrixhe van DAS.
5 juni 2023
Rechter verplicht huurders zonnepanelen te laten installeren
De Rechtbank Noord-Holland heeft in een kort geding tussen de IJmuidense woningcorporatie Velison Wonen en 2 huurders geoordeeld dat deze verplicht moeten meewerken aan de installatie van onder meer zonnepanelen.
1 juni 2023 Terugverdientijd investering zonnepanelen duurt langer Door de hoge energieprijzen stappen mensen massaal over op zonnepanelen om hun eigen elektriciteit op te wekken, maar de prijs van de zonnepanelen is sinds vorig jaar ook flink gestegen. En met de aankomende afbouw van de salderingsregeling in 2025 is het maar de vraag wat de terugverdientijd van zonnepanelen straks is. Zeker als de energieprijzen weer zakken. Is het investeren in zonnepanelen nog wel verstandig?
1 juni 2023
37 procent consumenten met zonnepanelen wil extra zonnepanelen installeren
37 procent van de woningeigenaren die al zonnepanelen heeft, overweegt extra zonnepanelen te laten installeren. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.070 Nederlandse huiseigenaren dat uitgevoerd is door Panelwizard.
1 juni 2023
LTO: behoud subsidie voor zonnepanelen en kleine windmolens
De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) roept het kabinet op om de ISDE-regeling voor zonnepanelen en kleine windmolens te verlengen om te zorgen dat de energietransitie bij boeren niet tot stilstand komt.
1 juni 2023
Brandweer geeft consumenten tips voor brandveilige zonnepanelen
Brandweer Nederland presenteert het ‘Veilig huis Vinkie’: een lijst met tips en afvinklijsten voor het vinden van een erkende installateur en voor het onderhoud van zonnepanelen om de brandveiligheid te garanderen.
1 juni 2023
MIA\Vamil: 80 bedrijven kopen circulaire zonnepanelen, 4 miljard euro milieu-investeringen
Bedrijven hebben afgelopen jaar bijna 4 miljard euro aan milieu-investeringen gedaan via de fiscale regelingen MIA\Vamil. 80 ondernemers investeerden in circulaire zonnepanelen vrij van cadmium, fluor en lood.
1 juni 2023
ISDE: 43 procent minder subsidie aangevraagd voor zonnepanelen
In de eerste 4 maanden van het kalenderjaar is er 43 procent minder subsidie aangevraagd voor zonnepanelen dan vorig jaar via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
1 juni 2023
Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius plaatste al 523 nieuwe elektriciteitscabines
Fluvius heeft in het afgelopen jaar – tussen juni 2022 en eind mei 2023 – al 523 nieuwe distributiecabines geplaatst in Vlaanderen om de problemen met uitvallende omvormers van zonnepanelen te bestrijden.
1 juni 2023
Nieuw record: stroomprijs dit jaar al 101 uren negatief
Nederland heeft een nieuw record te pakken: de stroomprijs is dit jaar tot en met pinkstermaandag al 101 uur negatief geweest. Vorig jaar telde Nederland in totaal 83 uur een negatieve stroomprijs.
1 juni 2023
Nieuw onderzoek: omvormers zonnepanelen simpel te hacken en oorzaak storing
Uit nieuw onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur blijkt dat omvormers simpel te hacken zijn én storing kunnen veroorzaken op andere draadloze apparaten en het C2000-netwerk van de hulpdiensten.
1 juni 2023
Nieuw onderzoek: omvormers zonnepanelen simpel te hacken en oorzaak storing
Uit nieuw onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur blijkt dat omvormers simpel te hacken zijn én storing kunnen veroorzaken op andere draadloze apparaten en het C2000-netwerk van de hulpdiensten.
1 juni 2023
1 op 4 consumenten met zonnepanelen overweegt dynamisch energiecontract
1 op de 4 consumenten met zonnepanelen overweegt een dynamisch energiecontract af te sluiten. Slechts iets meer dan 30 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft zich verdiept in een dynamisch energiecontract.
1 juni 2023
‘Burenruzie’: rechter beveelt onderzoek naar reflectie zonnepanelen
De rechtbank Amsterdam heeft ROM3D opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de hinder die appartementsbewoners ondervinden van zonnepanelen op het dak van de lager gelegen huizen van 2 buren.
1 juni 2023
Minister Jetten: overheden moeten bal niet bij burger leggen, maar actief gesprek aangaan
Het kabinet wil dat burgers intensiever betrokken worden bij de klimaat- en energietransitie. Het motto “kom maar langs als je mee wilt praten” moet volgens minister Jetten tot het verleden gaan behoren.
1 juni 2023 Diefstal op zonneparken loopt uit de hand: ‘Betere bescherming noodzaak’ Diefstal van kabels op zonneparken is schering en inslag. Wat zijn de consequenties en wat moet er gebeuren? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Harry Wolkenfelt van verzekeringskantoor Solarif Insurance.
1 juni 2023
De harde cijfers | 43 procent subsidie isolatie, warmtepompen en zonneboilers al vergeven
De kans dat de subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers ook dit jaar vroegtijdig leeg is en bijgevuld moet door minister Jetten neemt snel toe. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de ISDE.
1 juni 2023
Rechter: boom geeft schaduw op zonnepanelen, maar buurman hoeft niet te snoeien
De rechtbank Gelderland heeft uitspraak gedaan in een burenruzie tussen 2 woningeigenaren over een berkenboom die schaduw veroorzaakt op de nog te installeren zonnepanelen op het dak van een schuur.
19 mei 2023
Eigen Huis wil onderzoek naar risico’s voor consumenten van verhogen maximale spanning stroomnet
De Vereniging Eigen Huis wil dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerst extra onderzoek doet naar de mogelijk negatieve gevolgen voor consumenten, als de eisen aan de overspanningsbeveiliging worden aangepast.
19 mei 2023
Analyse SDE++ 2022: Trio Investment blijft Novar en Statkraft voor
Trio Investment is de winnaar van de 2022-ronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) en heeft 161,5 megawattpiek aan beschikkingen ontvangen. Novar is op ruime afstand runner-up.
19 mei 2023
Holland Solar: ‘Voer salderingsregeling in voor duurzame warmte’
‘Voer een salderingsregeling in voor duurzame warmte en start een nationaal programma voor zonnewarmte.’ Deze oproep doet Amelie Veenstra, de beleidsdirecteur van Holland Solar die pleit voor actie.
19 mei 2023
Kabinet: extra onderzoek naar noodzaak overheidsingrijpen bij productie zonnepanelen
Het kabinet wil een extra analyse uitvoeren om te bepalen hoe afhankelijk Nederland is van China in de productieketen van zonnepanelen, om vervolgens te besluiten of extra overheidsingrijpen nodig is.
19 mei 2023
Uitvallende omvormers zonnepanelen: ACM wil risico op brand uitsluiten en wacht met verhogen maximale spanning
De ACM wil eerst 100 procent zeker weten dat het verhogen van de maximaal toegestane spanning in woningen en gebouwen niet tot een hoger brandrisico leidt, alvorens een definitief besluit te nemen.
16 mei 2023 Vijf voorwaarden voor een succesvolle uitvoering van de gemeentelijke energietransitie De energietransitie is in de fase van uitvoering. Voor gemeenten breekt daarmee een nieuwe tijd aan. Met de regionale energiestrategie (RES), de transitievisie warmte (TVW) en het regionale mobiliteitsprogramma (RMP) zijn de piketpaaltjes geslagen. Nu worden mensen geworven en concrete maatregelen gekozen. De schop gaat de grond in en er moet voortgang worden geboekt. De vraag waar gemeenten nu voor staan, is: hoe breng je de energietransitie van plan naar uitvoering?
16 mei 2023 Warmtepomp de norm vanaf 2026: goed voor klimaat en de energierekening Het kabinet heeft afgelopen woensdag een nieuw pakket aan klimaatmaatregelen gepresenteerd. Hierin is voor de gebouwde omgeving € 9,3 miljard beschikbaar gesteld en € 0,2 miljard voor biobased bouwen. In 2030 zijn miljoenen woningen en gebouwen verduurzaamd en worden ze duurzaam verwarmd. Daarom worden vanaf 2026 eisen verscherpt aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties.
16 mei 2023
Analyse SDE++ 2022: Brabant krijgt meeste nieuwe vermogen aan zonnepanelen, meeste zonneparken in Gelderland
Noord-Brabant is ook in de SDE++ 2022 de absolute koploper. Via de subsidieregeling verwelkomt de zuidelijke provincie het meeste vermogen aan zonnepanelen. Gelderland krijgt de meeste nieuwe zonneparken.
Op basis van analyse van de beschikkingen van de 2022-ronde van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) heeft de redactie van Solar Magazine een overzicht gemaakt met provincies die het beste scoren.
16 mei 2023
Het dilemma | Vergunningen zonneparken standaardiseren en normeren?
Moet de vergunningverlening van zonneparken gestandaardiseerd en genormeerd worden? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Bram van der Beek (LC Energy). ‘Absoluut, maar we bewegen de ander kant op.’
16 mei 2023
Normering verwarmingssystemen: combinatie warmtepomp en zonnecollectoren kansrijk
De combinatie van een warmtepomp met zonnecollectoren is kansrijk om aan toekomstige normering voor verwarmingssystemen te voldoen. De combinatie van een hoogrendementsketel met zonnecollectoren is dat echter niet.
16 mei 2023
Analyse SDE++ 2022: de details van de 10 grootste projecten met zonnepanelen
De subsidieronde van de SDE++ in 2022 heeft 1.913 megawattpiek en 1.505 beschikkingen aan zonnestroomprojecten opgeleverd. Maar wat zijn nu de grootste projecten? Solar Magazine zet het op een rij.
12 mei 2023
‘Onzeker of groei van negatieve stroomprijzen doorzet’
Het is onzeker of het aantal uren met negatieve stroomprijzen in Nederland blijft groeien, omdat producenten en afnemers slimmer om zullen gaan met overaanbod. Dat stelt lector Martien Visser van Hanze Hogeschool.
12 mei 2023
Postcoderoossubsidie: 57 pv-projecten opgeleverd in eerste kwartaal, 70 nieuwe beschikkingen afgegeven
In het eerste kwartaal van 2023 is het aantal met de SCE-subsidie gerealiseerde pv-projecten met 57 stuks gegroeid. De opgeleverde postcoderoosprojecten zijn goed voor circa 5 megawattpiek aan zonnepanelen.
12 mei 2023
Levering zonnepanelen te laat, rechter verplicht installateur tot terugbetaling
De Rechtbank Rotterdam heeft een installateur van zonnepanelen veroordeeld tot het terugbetalen van een aanbetaling van circa 20.000 euro, omdat hij een pv-installatie niet op tijd opgeleverd heeft.
12 mei 2023
Kosten recycling batterijen energieopslagsystemen nieuwe doos van Pandora?
Stichting OPEN, Stichting Batterijen, Stichting EPAC en Stichting Stibat Services kondigden half 2022 aan hun krachten te bundelen op het gebied van inzameling, sortering en recycling van afgedankte batterijen.
12 mei 2023
Enexis: ‘Counter-regeling biedt ruimte voor substantieel meer zonnepanelen op bedrijfsdaken’
Counteren; verdedigend spelen en hopen door counters te winnen. Het is de omschrijving in de Dikke Van Dale voor de tegenaanval. Voor Enexis is counteren echter het nieuwste wapenfeit in de strijd tegen congestie.
12 mei 2023
Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen
‘Geef zonnepanelen de status van een bouwproduct.’ Die oproep doet Roy Weghorst (NEN). Weghorst is een van de kartrekkers van de NEN-werkgroep ‘Brandveiligheid van PV-panelen in en op de gebouwschil’.
12 mei 2023
Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’
‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven.’ Met die woorden benadrukt Holland Solar-directeur Wijnand van Hooff nog maar eens hoe groot het belang voor installateurs is om veilig te werken.
12 mei 2023
Gemeenten onvoldoende op hoogte van protocol voor incidenten met zonnepanelen: ‘Extra onderzoek nodig’
Gemeenten zijn onvoldoende op de hoogte van het protocol voor incidenten met zonnepanelen, zoals branden bij gebouwen met een pv-installatie. Die conclusie trekken het Verbond van Verzekeraars, VOAM en Salvage.
12 mei 2023
‘Aantal klachten over uitvallende omvormers zonnepanelen neemt toe tot 2030, aftoppen collectief belang’
‘De realiteit is dat het aantal uitvallende zonnepaneelinstallaties de komende jaren zal blijven groeien’, stelt Thijs Derksen, manager Net- en Capaciteitsmanagement Laag- en Middenspanning bij Enexis.
3 mei 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen harde eis voor nieuwe subsidie huurwoningen
Minister Jetten introduceert een nieuwe subsidie om de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen te stimuleren. Hij wil 100 miljoen euro uittrekken, maar heeft wel een harde eis: de salderingsregeling moet afgebouwd.
3 mei 2023
Afvalbeheerbijdrage zonnepanelen per 1 juli zichtbaar voor consumenten en installateurs
Vanaf juli vermelden producenten en importeurs van zonnepanelen de afvalbeheerbijdrage voor zonnepanelen apart op hun factuur. Stichtingen OPEN en ZRN vragen installateurs en groothandels dat ook te doen.
3 mei 2023
SDE++ 2022: subsidie voor 1.913 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen
Via de subsidieregeling SDE++ zijn 1.505 projecten met zonnepanelen die in 2022 een aanvraag hadden ingediend goedgekeurd. Ze hebben een vermogen van 1.913 megawattpiek. Er gaat 6,7 miljard euro subsidie naar ccs.
3 mei 2023
Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026, uitzondering voor flats en monumenten
De (hybride) warmtepomp wordt in Nederland vanaf 2026 definitief verplicht op het moment dat een cv-ketel wordt vervangen. De eis geldt voor de meeste grondgebonden woningen; flats en monumenten worden uitgezonderd.
3 mei 2023
Recordaantal uren negatieve stroomprijs door recordproductie duurzame energie
Nederland heeft in de maand april 58 procent van de gebruikte stroom duurzaam opgewekt. Dit nieuwe maandrecord heeft ertoe geleid dat de stroomprijs in april 27 uur negatief was.
3 mei 2023
TenneT: consument moet komend jaar 62 euro extra betalen voor hoogspanningsnet
Consumenten moeten komend jaar gemiddeld 62 euro extra betalen voor het onderhoud en de uitbreiding van het hoogspanningsnet. Voor midden- en kleinbedrijven (mkb) bedragen de extra kosten 376 euro.
3 mei 2023
Subsidieregeling SDE++ pas in september open: EU moet hekjes nog goedkeuren
De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2023 gaat niet in juni, maar pas in september open. De Europese Unie (EU) moet de introductie van hekjes in de subsidieregeling nog goedkeuren.
Minister Jetten maakte afgelopen februari bekend 3 miljard euro meer subsidie beschikbaar te stellen voor de SDE++ dan op Prinsjesdag in de Miljoenennota werd aangekondigd. Er is daardoor dit jaar 8 miljard euro beschikbaar.
3 mei 2023
Kabinet: nieuwe verplichting voor batterijen bij zonneparken
Minister Jetten voert als onderdeel van zijn Klimaatpakket een nieuwe verplichting in voor het installeren van een batterij bij zonneparken. Dit om de problemen met het volle stroomnet een halt toe te roepen.
3 mei 2023
Postcoderoossubsidie: vorig jaar slechts 267 aanvragen voor zonnepanelen, helft projecten gesneuveld
In het kalenderjaar 2022 zijn binnen de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) 267 aanvragen voor zonnepanelen ingediend. Ongeveer de helft van deze projecten is om diverse redenen alweer gesneuveld.
3 mei 2023
Inkomensafhankelijk prijsplafond geen optie, verlagen energiebelasting wel kansrijk
De invoering van een inkomensafhankelijk prijsplafond om zo de hoge energierekening voor kwetsbare huishoudens ook in 2024 te compenseren, is geen reële optie. Een verlaging van de energiebelasting wel.
3 mei 2023
Minister Jetten: opnemen systeemkosten in SDE++ niet mogelijk
Het is niet mogelijk om de systeemkosten voor onder meer zon-pv en wind op land mee te wegen bij het toekennen van subsidie via de SDE++-regeling. Dat meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie.
1 mei 2023
De harde cijfers | Enexis: consumenten installeren 1.128,5 megawattpiek zonnepanelen, Drenthe en Tynaarlo koplopers
186.890 consumenten in het werkgebied van Enexis hebben vorig jaar 1.128,5 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd; een groei van 46 procent. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van netbeheerder Enexis.
28 april 2023
Zonnepanelen stuwen vraag zilver naar nieuwe recordhoogte, tekort groeit
De vraag naar zilver heeft in 2022 nieuwe recordhoogten bereikt. De groeiende vraag vanuit de belangrijkste industrieën – waaronder de zonne-energiesector – bracht de wereldvraag naar ruim 1,2 miljard ounce.
28 april 2023
Overlast omwonenden zonnepark door schittering: Ermelo trekt portemonnee voor beplanting
De gemeente Ermelo trekt de portemonnee om overlast van omwonenden van zonnepark Schaapsdijk weg te nemen die stellen forse overlast te hebben van de schittering van de zonnepanelen.
28 april 2023
CrossWind kiest Oceans of Energy voor bouw drijvend zonnepark bij windpark op zee
CrossWind, een consortium van Shell en Eneco, heeft Oceans of Energy geselecteerd als leverancier voor de bouw van een drijvend zonnepark bij het windpark Hollandse Kust Noord op de Noordzee.
28 april 2023
Tongwei nog altijd grootste fabrikant: marktaandeel n-type zonnecellen groeit snel
Tongwei, Aiko en Runergy blijven de 3 grootste fabrikanten ter wereld van zonnecellen. Alle fabrikanten zien het aandeel n-type zonnecellen in de verkopen snel groeien. Dat meldt marktonderzoeksbureau InfoLink.
28 april 2023
5 projecten TenneT voor uitbreiding stroomnet in gevaar door stikstof
Voor 5 projecten van hoogspanningsnetbeheerder TenneT bestaat het risico dat ze vertraging oplopen als gevolg van het vervallen van de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot. Dat meldt minister Jetten.
28 april 2023
5 projecten TenneT voor uitbreiding stroomnet in gevaar door stikstof
Voor 5 projecten van hoogspanningsnetbeheerder TenneT bestaat het risico dat ze vertraging oplopen als gevolg van het vervallen van de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot. Dat meldt minister Jetten.
28 april 2023
LONGi weer grootste fabrikant van zonnepanelen, concurrentie ‘escaleert’
LONGi heeft in 2022 zijn positie als grootste fabrikant ter wereld van zonnepanelen weten te behouden. Tegelijkertijd is de concurrentie in de top 10 ‘geëscaleerd’. Dat meldt marktonderzoeksbureau InfoLink.
28 april 2023
Zonneplan: consumenten zetten zonnepanelen uit vanwege negatieve stroomprijs
Bijna 3 procent van de klanten van Zonneplan met een dynamisch energiecontract heeft woensdag zijn zonnepanelen tijdelijk uitgeschakeld vanwege de negatieve stroomprijs.
24 april 2023 Het Dilemma | Vervuiler gaat betalen – hoeveel industriële bedrijven moeten tent sluiten in 2039? Wat is de impact van een reeks nieuwe EU-klimaatwetten op de industrie? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Olof van der Gaag (NVDE). ‘We moeten wakker worden, de schoorstenen moeten weg, dat is realiteit.’
24 april 2023
De harde cijfers | SDE+(+): 317 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste kwartaal, 219 megawattpiek beschikkingen vervallen
Nederland heeft in de eerste 3 maanden van het kalenderjaar slechts 317,4 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd via de SDE+(+). Deze week in ‘De harde cijfers’ de nieuwe SDE+(+)-cijfers van RVO.
24 april 2023
De harde cijfers | Stormloop op isolatie, warmtepompen en zonneboilers houdt aan, subsidiepot mogelijk snel leeg
Consumenten en bedrijven hebben in maart voor bijna 43 miljoen euro subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data over de ISDE-regeling.
21 april 2023
Rechter verbiedt VvE ook in hoger beroep om zonnepanelen te plaatsen
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep een uitspraak van de kantonrechter bevestigd waarmee het een Vereniging van Eigenaren (VvE) verboden wordt om zonnepanelen te plaatsen.
21 april 2023
BMKB-Groen 4 jaar verlengd: hulp voor mkb bij financieren zonnepanelen via garantie
Het kabinet verlengt de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) en de BMKB-Groen met 4 jaar. Met die laatste worden financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen – zoals zonnepanelen – bij het mkb vergroot.
21 april 2023
Europees Parlement neemt klimaatwetten aan: vervuiler gaat betalen
Het Europees Parlement heeft voor de invoering van enkele klimaatwetten gestemd, waardoor de vervuiler gaat betalen. Zo worden gratis emissierechten in het emissiehandelssysteem (ETS) vanaf 2026 afgebouwd.
21 april 2023
Motie BBB en VVD voor zonnepanelen en batterijen bij verzorgingsplaatsen snelwegen
De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft samen met de VVD een motie ingediend om het kabinet onderzoek te laten doen naar koppelkansen van hernieuwbare energie en energieopslag bij verzorgingsplaatsen.
18 april 2023 Wat valt wel en wat valt niet onder de 0% BTW voor zonnepanelen? Voor de installatie van zonnestroom systemen hoeft u sinds 1 januari 2023 geen BTW meer te betalen. Maar soms is er onduidelijkheid over wat er precies wel en niet onder de installatie valt: de Belastingdienst heeft hierover nu meer helderheid gegeven.
17 april 2023
Peter Desmet: ‘Salderingsregeling zonnepanelen maakt aanschaf thuisbatterij interessanter’
Met de schuivende politieke verhoudingen is de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen onzeker. Wordt de opkomst van de thuisbatterij daarmee de nek omgedraaid? Volgens Peter Desmet is het omgekeerde waar
17 april 2023
Wie betaalt als installateur zonnepanelen van het dak valt? ‘Je kunt taken afschuiven, maar niet de juridische verantwoordelijkheid’
Wie betaalt de rekening bij letsel door onveilig zonnepanelen plaatsen? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met hogere veiligheidskundige Robert-Jan Stuut en Elko Petten van specialist in werken op hoogte Vlindar.
17 april 2023
Wie betaalt als installateur zonnepanelen van het dak valt? ‘Je kunt taken afschuiven, maar niet de juridische verantwoordelijkheid’
Wie betaalt de rekening bij letsel door onveilig zonnepanelen plaatsen? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met hogere veiligheidskundige Robert-Jan Stuut en Elko Petten van specialist in werken op hoogte Vlindar.
17 april 2023
Project van de week | Prologis neemt na zonnepanelen batterij van 1 megawattuur in gebruik
In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de nieuwe batterij van iwell die namens Sunrock is geplaatst bij Prologis in Tilburg.
12 april 2023
Nieuw onderzoek: maximaal 2 gigawatt batterijen rendabel tot 2030
Richting het jaar 2030 zal in Nederland slechts 1 tot maximaal 2 gigawatt aan grootschalige batterijen rendabel te exploiteren zijn. Dat concludeert CE Delft in een nieuw rapport over energieopslag in batterijen.
12 april 2023
Nog 54,6 miljoen euro subsidie voor warmtepompen en zonnepanelen bij sportclubs
Via de regeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA), waar sportclubs subsidie kunnen aanvragen voor onder meer zonnepanelen, is in het eerste kwartaal 3,2 miljoen euro subsidie verleend.
12 april 2023
Nultarief btw op zonnepanelen: duidelijkheid Belastingdienst na vragen Eigen Huis
De Belastingdienst heeft naar aanleiding van vragen van Vereniging Eigen Huis besloten nogmaals duidelijkheid te verschaffen over welke werkzaamheden exact onder het btw-nultarief voor zonnepanelen vallen.
12 april 2023
Eurostat: België en Nederland nog altijd in achterhoede met aandeel hernieuwbare energie
Zowel in België als Nederland was 13 procent van de energie in 2021 afkomstig van hernieuwbare bronnen. Daarmee bevinden de 2 landen zich nog altijd in de Europese achterhoede. Dat meldt Eurostat.
12 april 2023
CE Delft: grootschalige batterijen lossen congestie bij afname stroom niet op
De huidige grootschalige batterijen zijn geen oplossing om congestie bij de afname van stroom op te lossen. Het kabinetsbeleid moet daarom vooral gericht zijn op voorkomen dat batterijen netcongestie veroorzaken.
12 april 2023
Salderingsregeling kost mensen zonder zonnepanelen 1,35 miljard euro per jaar
Ieder huishouden met zonnepanelen kost ieder gezin zónder zonnepanelen 205 euro per jaar. Daarmee betalen Nederlandse consumenten die geen zonnepanelen hebben jaarlijks 1,35 miljard euro voor de salderingsregeling.
11 april 2023
Het dilemma | Zonnepanelen aan het balkon, mag dat zomaar?
Zonnepanelen aan het balkon, mag dat zomaar? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Michel Chatelin (Eversheds Sutherland) en Joris van de Bunt (Q.G.M). ‘Er kleven haken en ogen aan.’
6 april 2023
‘Nederland telt 40 tot 70 gigawatt batterijen in 2050’
Nederland kan in het jaar 2050 over 40 tot 70 gigawatt vermogen aan batterijen beschikken. Dat voorspellen de netbeheerders in de 4 scenario’s van de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050).
6 april 2023
Dynamische energiecontracten: ANWB in één klap marktleider bij consumenten
De ANWB is de nieuwe marktleider in dynamische energiecontracten voor consumenten. ANWB Energie heeft in de eerste 2 maanden van het jaar Frank Energie van de troon gestoten.
6 april 2023
Afbouw salderingsregeling: ACM wilde subsidie voor thuisbatterij, standpunt gewijzigd na inmenging ministerie
Toezichthouder ACM heeft zich op eigen initiatief gemengd in het debat over de afbouw van de salderingsregeling. Na kritiek van het ministerie is daarbij de ACM-wens voor een subsidie op thuisbatterijen geschrapt.
6 april 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen: minister hoopt op groen licht Eerste Kamer vóór zomervakantie
Minister Jetten heeft de Eerste Kamer geïnformeerd dat het langer duurt om de vragen te beantwoorden over zijn wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Toch hoopt hij voor de zomer groen licht te krijgen.
6 april 2023
Netbeheerders: ‘Laat consumenten met zonnepanelen minder stroom terugleveren’
De Nederlandse netbeheerders willen dat consumenten de komende jaren steeds minder stroom van hun zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet. In 2040 mag dat op piekuren nog maar iets meer dan de helft zijn.
29 maart 2023 Groen gas maken uit ontlasting voor vierduizend woningen Waterschap De Dommel gaat uit rioolwater restmateriaal halen om groen gas maken. Je leest het goed, uit poep en urine gaat Waterschap De Dommel groen gas maken. Ontlasting levert namelijk continu genoeg gas op voor zo’n 4000 huizen.
29 maart 2023 IPCEI subsidies toebedeeld Zeven impactvolle projecten voor waterstofproductie in Nederland ontvangen een totale subsidie van bijna 800 miljoen euro. Deze projecten maken deel uit van de tweede golf van het IPCEI-waterstof en richten zich op de verduurzaming van de industrie. Als alle projecten volgens planning worden gerealiseerd. Dan gaan ze gezamenlijk een vermogen van 1.150 Megawatt aan elektrolyse genereren om hiermee waterstof te produceren. Dit komt neer op meer dan een kwart van het doel dat in 2030 in het Klimaatakkoord is gesteld.
29 maart 2023 Meer duurzame energie opgewekt Dit jaar heeft Nederland bijna zestien procent meer duurzame energie opgewekt dan in 2021. Volgens Energieopwek heeft deze opwek geleid tot een besparing van ongeveer 1,6 miljard kubieke meter gas. Energieopwek houdt de productie van groene energie bij. Met name de opwekking van zonne-energie is toegenomen, maar ook de hoeveelheid windenergie is gestegen. De extra opwekking staat gelijk aan het totale energieverbruik van de provincies in Noord-Nederland. Dit zijn Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.
29 maart 2023 100.000 warmtepompen geïnstalleerd in 2022 Er zijn 100.000 warmtepompen geïnstalleerd in 2022 door installateurs. Dit is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2021. De warmtepomp neemt in een razend tempo in populariteit toe, maar de traditionele cv-ketel wordt nog altijd het meest geïnstalleerd.
29 maart 2023 Verzwaring nodig? Dan kan je lang wachten In twee jaar tijd is het aantal verzoeken voor een verzwaring van de aansluiting verdubbeld. Niet alleen bedrijven hebben problemen met het elektriciteitsnetwerk maar ook huishoudens. Als de huidige aansluiting niet geschikt is voor een kookplaat, warmtepomp en/of zonnepanelen dan moet de aansluiting verzwaard worden. Dit kan heel lang duren.
29 maart 2023 Thuisbatterij nog steeds te duur Om overbelasting op het elektriciteitsnetwerk te voorkomen is een besteding van 75 miljard euro in batterijen nodig. Door steeds meer eigen groene stroom ontstaat er overbelasting op het netwerk. Daarnaast speelt ook de afbouw van de salderingsregeling mee waardoor een thuisbatterij voor opslag steeds interessanter lijkt, maar is dit ook financieel haalbaar?
29 maart 2023
Fedet over uitvallende omvormers zonnepanelen: ‘Veiligheid in geding bij verhogen maximale spanning’
Het is niet verstandig om de maximaal toegestane spanning in woningen en gebouwen te verhogen om zo te voorkomen dat omvormers van zonnepanelen uitvallen. Dat schrijft Fedet in een brief aan de ACM.
29 maart 2023
Netbeheerders: ‘Verwijderen cap SDE++ geen houdbare route, vraag en aanbod moeten elkaar vinden’
De huidige manier waarop minister Jetten de cap voor wind- en zonne-energie in de subsidieregeling SDE++ heeft verwijderd, is onhoudbaar. Het is noodzaak dat vraag en aanbod elkaar vinden.
Dat schrijft Netbeheer Nederland in een brief aan de leden van de Tweede Kamer.
29 maart 2023
Pre-coronaprijzen: kosten transport zonnepanelen uit China zakken onder 1.500 dollar
De transportkosten voor een container van 40 voet met zonnepanelen uit China is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer onder de 1.500 Amerikaanse dollar gezakt. Dat meldt Drewry.
29 maart 2023
Voorstel kabinet om procedures te versnellen: maak transformatorhuisjes vergunningsvrij
Laat de rijkscoördinatieregeling voor meer projecten gelden en maak kleinere bouwwerken zoals kleine transformatorstations vergunningsvrij. Het zijn volgens Rob Jetten opties om de energietransitie te versnellen.
29 maart 2023
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen: tientallen kritische vragen Eerste Kamer over wetsvoorstel
De Eerste Kamer heeft minister Jetten tientallen kritische vragen gesteld over het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Er is veel aandacht voor de terugleververgoeding en huurders.
29 maart 2023 Tweede Kamer stemt voor verplichten zonnepanelen boven parkeerterreinen De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid voor de motie van D66 gestemd die de regering oproept om de uitrol van zonnepanelen boven parkeerterreinen te verplichten en te subsidiëren.
29 maart 2023
Eneco: compensatie voor 50.000 consumenten met zonnepanelen na foute informatie terugleververgoeding
Eneco geeft 50.000 consumenten met zonnepanelen een compensatie. De klanten van het energiebedrijf hebben te laat informatie ontvangen over een verlaging van de terugleververgoeding voor overtollige zonne-energie.
23 maart 2023
Minister Jetten heeft prioriteringskader voor uitbreidingen stroomnet klaar
Minister Jetten heeft het aanvullend prioriteringskader voor investeringen in de uitbreiding van het stroomnet aan de Tweede Kamer gestuurd.Zo krijgen uitbreidingen met grote maatschappelijke impact meer prioriteit.
23 maart 2023
SDE++ 2024: PBL vraagt zonne-energiesector informatie over zwakke daken en biodiversiteit
Het PBL vraagt de zonne-energiesector in aanloop naar SDE++ 2024 om actuele marktinformatie. Het PBL wil onder andere meer weten over de mogelijkheid van zonnepanelen op onvoldoende sterke daken.
23 maart 2023
Groen licht Eerste Kamer: Omgevingswet definitief ingevoerd op 1 januari 2024
De Omgevingswet die een groot aantal wetten en regels voor de leefomgeving bundelt en een digitaal loket introduceert, wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van de stemming in de Eerste Kamer.
23 maart 2023
Net-Zero Industry Act: EU wil 40 procent van binnenlandse vraag in 2030 zelf produceren
De Europese Commissie heeft de Net-Zero Industry Act gepresenteerd om de productie van schone technologieën zoals batterijen, windmolens en zonnepanelen in de Europese Unie (EU) op te schalen.
23 maart 2023
Consumenten vragen 152 procent meer subsidie aan voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Consumenten hebben via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in de maanden januari-februari 152 procent meer subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers.
23 maart 2023 Het Dilemma | Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de baan door monsterzege BBB? Brengt de monsterzege van BBB de uitrol van zonnepanelen in gevaar? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Amelie Veenstra (Holland Solar). ‘Afbouw van de salderingsregeling dreigt te sneuvelen, dat is een drama.’
23 maart 2023
Advies ambtenaren: extra normering voor zonnepanelen en verplicht batterijen bij nieuwe zonneparken
Voer extra normering in voor de uitrol van zonnepanelen en verplicht de installatie van batterijen bij nieuwe zonneparken. Dat advies geven ambtenaren van de verschillende ministeries aan het kabinet.
8 maart 2023
Nederland installeert recordhoeveelheid van 3.938 megawattpiek zonnepanelen
Nederland heeft in 2022 een recordhoeveelheid 3.938 megawattpiek van zonnepanelen geïnstalleerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het opgesteld vermogen bedraagt nu 18.849 megawattpiek.
8 maart 2023
CBS: in 2022 was 40 procent van alle stroom hernieuwbaar
Nederland heeft in 2022 de productie van hernieuwbare elektriciteit met 20 procent zien groeien. Het aandeel in de totale stroomproductie groeide van 33 naar 40 procent. Dat meldt het CBS.
8 maart 2023
Vliegende start ISDE: 3,3 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonnepanelen
Zonnepanelen hebben binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in 2023 een vliegende start gemaakt. In de maand januari werd voor 3,3 miljoen euro subsidie aangevraagd.
8 maart 2023
Nieuwe visie Enexis: alleen nog grote zonneparken waar veel vraag naar stroom is
Plan nieuwe zonneparken niet meer in afgelegen gebieden, maar in de buurt van afnamegebieden zoals een industriegebied of bedrijventerrein. Die oproep doet Enexis in zijn nieuwe visie ‘Duurzaam op land’.
8 maart 2023
Netbeheerders mogen van ACM maatschappelijk prioriteren bij aansluiten op stroomnet
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het voor netbeheerders mogelijk maken om bij toegang tot het stroomnet voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken.
8 maart 2023
Salderingsregeling zonnepanelen: rechter verplicht NHE tot jaarlijks salderen
De kantonrechter heeft in een rechtszaak tussen het Nieuw-Hollands Energiebedrijf (NHE) en een klant met zonnepanelen het energiebedrijf verplicht de salderingsregeling jaarlijks en niet maandelijks toe te passen.
8 maart 2023
Geschillencommissie: consument met zonnepanelen krijgt geen vergoeding voor kapotte elektriciteitsmeter
De Geschillencommissie Energie heeft na een klacht van een consument met zonnepanelen geoordeeld dat een netbeheerder geen schadevergoeding hoeft te betalen, omdat zijn elektriciteitsmeter niet terugdraait.
6 maart 2023
De harde cijfers | SDE+(+): 17 procent minder zonnepanelen geïnstalleerd in eerste 2 maanden 2023
In de maanden januari en februari zijn er via de subsidie SDE+(+) 17 procent minder zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwste, voorlopige CertiQ-cijfers.
6 maart 2023
Het prijsplafond voor stroom en zonnepanelen – snapt iemand het nog?
Het prijsplafond: gunstig voor consumenten met zonnepanelen of niet? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Jan Willem Zwang. ‘De verwarring is groot, ook bij energieleveranciers. Het gaat gegarandeerd fout.’
6 maart 2023
Verminderen milieu-impact zonnepanelen: ‘Ook China is in beweging’
‘Europa loopt voorop in duurzaamheid van pv’, aldus Josco Kester. ‘Maar ook elders op de wereld gebeurt veel op dit vlak. Daar kunnen we van leren, ook bij de wederopbouw van een eigen industrie.’
6 maart 2023
InfoLink: Dramatische prijsbewegingen in toeleveringsketen van zonne-energie’
Het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink plaatst in een nieuwe analyse vraagtekens bij de prijzen van polisilicium en wafers die in de afgelopen periode in een rap tempo op en neer schoten.
2 maart 2023
Extra budget voor SDE++ 2023: 8 miljard euro subsidie beschikbaar en introductie van ‘hekjes’
De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opent dit kalenderjaar op 6 juni. Er is 8 miljard euro subsidie beschikbaar en daarbij zijn er voor het eerst ‘hekjes’ geplaatst.
2 maart 2023
77 procent mkb-bedrijven verduurzaamt: zonnepanelen populairste maatregel
77 procent van de Nederlandse mkb-bedrijven is bezig met het verduurzamen van zijn onderneming. Het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler – door 54 procent genoemd – is het populairst.
2 maart 2023
SDE++ 2023: netaansluiting voor alle projecten met zonnepanelen naar 50 procent
Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil de netaansluiting voor alle projecten met zonnepanelen die subsidie aanvragen via de SDE++ 2023 vaststellen op 50 procent van het piekvermogen van zonnepanelen.
2 maart 2023
Milieubelasting warmtepomp valt hoger uit, tijdelijke maatregel Nationale Milieudatabase
De milieubelasting van een warmtepomp is hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat concludeert de Nationale Milieudatabase (NMD) op basis van een actualisatie van de milieudata van warmtepompen.
2 maart 2023
Oplossing uitvallen omvormers zonnepanelen in zicht: ACM wijzigt eisen aan overspanningsbeveiliging
Het uitvallen van omvormers van consumenten met zonnepanelen is binnenkort mogelijk verleden tijd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil namelijk de eisen aan de overspanningsbeveiliging versoepelen.
2 maart 2023
Eindadvies SDE++ 2023: basisbedragen voor zonnepanelen tientallen procenten hoger
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft minister Jetten geadviseerd voor de SDE++ 2023 de basisbedragen voor zonnepanelen met tientallen procenten te verhogen vanwege de gestegen kosten.
Het PBL stelt dat de advisering over de hoogte van de subsidie in de SDE++ 2023 bemoeilijkt is door de kostenontwikkelingen in het afgelopen jaar.
2 maart 2023
SDE++ 2023: ‘oude’ projecten mogen opnieuw subsidie aanvragen vanwege hogere kosten
Projecten met een bestaande subsidiebeschikking die nog niet gebouwd zijn vanwege hogere kosten, kunnen als het niet haalbaar is om het project te realiseren in 2023 een nieuwe en hogere subsidie aanvragen.
Dat meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie.
2 maart 2023
Stedin: 18 procent meer klachten over uitvallen omvormers zonnepanelen
Stedin heeft 18 procent meer klachten ontvangen van consumenten met zonnepanelen bij wie door spanningsklachten de omvormer uitvalt. Het aantal meldingen van zonnepaneelbezitters steeg in 2022 van 1.279 naar 1.510.
2 maart 2023 CO2-uitstoot nog steeds niet gedaald De laatste publicatie van Global Carbon project laat zien dat de CO2 uitstoot nog steeds niet stabiliseert of afneemt. Over 9 jaar bereiken we een opwarming van 1,5 graad als de CO2-uitstoot niet daalt en over 30 jaar is de aarde dan 2 graden warmer. De uitstoot van CO2 was in 2022 groter dan ooit te voren.
2 maart 2023
100.000 warmtepompen geïnstalleerd in 2022
Er zijn 100.000 warmtepompen geïnstalleerd in 2022 door installateurs. Dit is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2021. De warmtepomp neemt in een razend tempo in populariteit toe, maar de traditionele cv-ketel wordt nog altijd het meest geïnstalleerd.
2 maart 2023 ACM onderzoekt energietarieven drie grote energieleveranciers Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar de energietarieven van de 3 grootste energieleveranciers. Het onderzoek is bedoeld om te controleren of de energieleveranciers wel redelijke tarieven hanteren sinds de invoering van het prijsplafond. Hierbij wordt gekeken naar de huidige energietarieven van Eneco, Essent en VattenFall.
2 maart 2023
Realisatie coöperatieve zonne-energieprojecten steeds onzekerder: ‘Provincies kunnen groot verschil maken’
In 2022 is het aantal coöperatieve zonne-energieprojecten verder toegenomen. Toch worden veel projecten afgeblazen. De redenen zijn divers. Provincies kunnen een groot verschil maken, aldus Anne Marieke Schwencke.
2 maart 2023
Waterschappen en de energietransitie: ‘Er valt wat te kiezen maart aanstaande’
‘Wat is de invloed van waterschappen op de energietransitie? Meindert Smallenbroek, algemeen directeur Unie van Waterschappen: ‘Aanzienlijk, alleen al door de eigen grote ambities. Er valt wat te kiezen in maart.’
2 maart 2023
Klimaat en energie op 1 bij Provinciale Statenverkiezingen – stikstof verstorende factor
40 procent van de kiezers noemt klimaat en energie een stembepalend onderwerp bij de provinciale verkiezingen. Dat zegt echter weinig over uitslag. ‘Stikstof is de splijtzwam’, zegt Peter Kanne van I&O Research.
2 maart 2023
Eerste Kamerverkiezingen: ‘Cruciaal voor de energietransitie, vertraging is funest’
In maart worden leden van Provinciale Staten verkozen. Zij bepalen in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. ‘Dat maakt 2023 tot een cruciaal jaar voor de energietransitie’, aldus Wouter Langendoen van de NVDE.
2 maart 2023
Nederlandse regering onderzoekt 6 typen maatregelen als ‘opvolgers’ van prijsplafond
De Nederlandse regering onderzoekt de komende periode 6 maatregelen die indien nodig ingevoerd kunnen worden als eind 2023 het prijsplafond voor de energierekening ten einde loopt.
2 maart 2023
Al 20 miljoen euro subsidie aangevraagd voor postcoderozen energiecoöperaties en VvE’s
Energiecoöperaties en verenigingen van eigenaars (VvE’s) hebben dit kalenderjaar via de subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) al voor 30,4 miljoen euro subsidie aangevraagd.
2 maart 2023
‘Consumenten met zonnepanelen willen maximaal 3.000 euro betalen voor thuisbatterij’
61 procent van de Nederlandse consumenten wil in de komende 2 jaar een thuisbatterij laten installeren als die niet meer dan 3.000 euro kost. Dat blijkt uit een onderzoek van zonne-energiebedrijf enie.nl.
2 maart 2023
Afromen overwinst wind- en zonne-energie levert schatkist 1,6 tot 1,7 miljard euro minder op
Minister Jetten voor Klimaat en Energie meldt dat de opbrengst van het afromen van de overwinsten van producenten van wind- en zonne-energie geen 1,8 miljard euro maar slechts 100 tot 200 miljoen euro zal opleveren.
2 maart 2023
Belastingdienst breidt forfait uit voor consumenten met zonnepanelen
De Belastingdienst meldt per direct het forfait uit te breiden voor consumenten met zonnepanelen. Het forfait kon tot nu toe alleen worden toegepast voor installaties met een opwekvermogen tot en met 10.000 wattpiek
2 maart 2023
Enexis: congestiemanagement verloopt stroef, tekort aan transportcapaciteit nieuwe realiteit
Recordinvesteringen of niet, de problemen op het stroomnet zijn de komende jaren nog niet opgelost. Een tekort aan transportcapaciteit is de nieuwe realiteit, zeker nu congestiemanagement nog niet soepel loopt.
20 februari 2023 Regioteam Energietransitie: ‘Bestuurders ondersteunen en kloof tussen ondernemers en overheden overbruggen’ Het Regioteam Energietransitie is een initiatief van NVDE, Holland Solar en Energie Nederland. Waarom is dit opgezet en wat voegt het toe? Deze week in ‘Politiek Vandaag’ NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.’
20 februari 2023
Negatief advies Energiewet Raad van State – rem op de energietransitie?
Remt het negatieve advies van de Raad van State over de Energiewet de energietransitie? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Nold Jaeger (Holland Solar). ‘Ja, en dat is ongelukkig, omdat versnellen het doel is.’
15 februari 2023
Record aan nieuwe collectieve zonnepanelen in 2022, Overijssel haalt Gelderland in
In het kalenderjaar 2022 hebben Nederlandse energiecoöperaties een recordvermogen aan collectieve zonnepanelen laten installeren. De provincie Overijssel heeft daarbij Gelderland ingehaald en is de nieuwe koploper.
15 februari 2023
Rechter: Enexis moet tienduizenden euro’s betalen voor te late oplevering netaansluiting zonnepark
De rechtbank Oost-Brabant heeft Enexis veroordeeld tot het betalen van 57.638,99 euro aan schadevergoeding aan projectontwikkelaar Sun Invest omdat een netaansluiting voor 2 zonneparken te laat is opgeleverd.
15 februari 2023
Herziening EPBD-richtlijn: Europarlementariërs willen zonnepanelen verplichten vanaf 2028
De ITRE-commissie van het Europees Parlement heeft de herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD-richtlijn) goedgekeurd en wil zonnepanelen vanaf 2028 verplichten voor nieuwe gebouwen.
15 februari 2023
World Container Index zakt voor het eerst sinds coronacrisis onder 2.000 dollar
De World Container Index is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer onder de 2.000 Amerikaanse dollar gezakt. De transportkosten op de route Shanghai-Rotterdam schommelen rond de 1.700 dollar.
15 februari 2023
Green Deal Industrial Plan: Europese regeringsleiders steunen ‘groene’ subsidie, maar laten details over aan Brussel
De regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben tijdens een Europese top steun uitgesproken aan het Green Deal Industrial Plan van de Europese Commissie en laten vooralsnog de invulling van de details aan Brussel.
15 februari 2023
Nationaal Programma Circulaire Economie moet weg vrijmaken voor circulaire zonnepanelen
Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Nationale Programma Circulaire Economie gepresenteerd. Het programma moet onder meer de weg vrijmaken voor circulaire zonnepanelen.
15 februari 2023
Salderingsregeling: Tweede Kamer legt hoogte terugleververgoeding en salderen per tariefperiode in wet vast
De Tweede Kamer heeft bij de stemming over de afbouw van de salderingsregeling amendementen aangenomen om de hoogte van de terugleververgoeding tot 2027 in de wet vast te leggen en te salderen per tariefperiode.
15 februari 2023 Afbouw salderingsregeling zonnepanelen: Eerste Kamer wil extra uitleg van minister Jetten De Eerste Kamercommissie heeft besloten dat ze voor daadwerkelijke behandeling van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling eerst extra vragen wil stellen aan minister Jetten van Klimaat en Energie.
8 februari 2023 Slimmer verwarmen met de radiatorventilator In 2015 won de radiatorventilator (Speedcomfort) de prijs van het groenste idee van Nederland. Sindsdien is er nog veel gesleuteld aan het concept en bieden ook andere fabrikanten een radiatorventilator aan. Inmiddels is het een veelgebruikt product om de woning slimmer te verwarmen. Maar hoe werkt de radiatorventilator precies en welke zijn er allemaal?
8 februari 2023 Een elektrische auto rijden in 2023 fors duurder Vorig jaar stegen de energieprijzen fors, maar dit werd nog niet echt gevoeld aan de laadpaal. Inmiddels zien we dat alle Nederlandse gemeenten de laadprijzen van hun openbare laadpalen flink verhogen. Een elektrisch auto rijden wordt daarom een stuk duurder in 2023.
8 februari 2023
Tweede Kamer stelt stemming uit over afbouw salderingsregeling zonnepanelen
De Tweede Kamer heeft besloten niet vandaag, maar pas volgende week over het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen te stemmen. Dit omdat de SP nog aan een amendement werkt.
8 februari 2023
Minister over afbouw salderingsregeling: ‘Huurder moet zelfde kans op zonnepanelen hebben’
Consumenten met een huurwoning moeten net zo veel kans hebben op de installatie van zonnepanelen als consumenten met een koopwoning. Dat heeft minister Jetten gesteld tijdens het debat over de salderingsregeling.
8 februari 2023
Internetconsultatie van start voor afromen overwinsten wind- en zonne-energie
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Financiën zijn gestart met de internetconsultatie van het conceptwetsvoorstel waarmee de overwinsten van producten van wind- en zonne-energie worden afgeroomd.
8 februari 2023
Enexis: 192.133 kleinverbruikers installeerden in 2022 zonnepanelen, groei vermogen grote installaties daalt
Enexis meldt dat het in 2022 in zijn werkgebied bij kleinverbruikers een recordaantal van 192.133 nieuwe installaties met zonnepanelen heeft opgeleverd. 7.331 grootverbruikers lieten zonnepanelen installeren.
8 februari 2023
Het Dilemma | Verklaring draagkracht dakconstructie voldoende verzekering voor solarproof dak?
Garandeert een verklaring draagkracht dakconstructie een solarproof dak? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Daan de Mooij. ‘Er komt meer bij kijken dan sterkte en stijfheid van constructies.’
8 februari 2023
Kabinet tegen versoepeling staatssteunregels: ‘Investeringen Amerika bieden ook kansen’
De Amerikaanse Inflation Reduction Act is voor Europa niet alleen een bedreiging, maar biedt bijvoorbeeld ook kansen om minder afhankelijk te worden van China bij de productie van zonnepanelen.
8 februari 2023
Het Europese Green Deal Industrial Plan: alle feiten en cijfers op een rij
De Europese Commissie heeft de uitwerking van het langverwachte groene industrieplan gepresenteerd. De redactie van Solar Magazine zet alle feiten en cijfers van het Green Deal Industrial Plan op een rij…
8 februari 2023
Salderingsregeling: driekwart consumenten zou ook zonnepanelen kopen zonder salderen
Ruim 72 procent van de consumenten met zonnepanelen zou deze ook hebben gekocht als de salderingsregeling niet zou bestaan. Dat blijkt uit onderzoek van zonnepaneelleverancier enie.nl.
8 februari 2023
Negatief advies Raad van State over Energiewet: ‘Voeg Elektriciteitswet en Gaswet niet samen’
De Raad van State heeft het kabinet negatief advies uitgebracht over het wetsvoorstel van de Energiewet. Door het samenvoegen van de Elektriciteits- en Gaswet ontstaat volgens de organisatie te veel onduidelijkheid.
8 februari 2023
Nederland weer grootste importeur van zonnepanelen ter wereld: 12 procent Chinese export naar haven Rotterdam
Nederland heeft in 2022 een recordhoeveelheid aan zonnepanelen uit China geïmporteerd. Het was daarmee opnieuw de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld en goed voor 12 procent van de Chinese export.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeksbureau InfoLink.
8 februari 2023
Tweede Kamer keurt afbouw salderingsregeling zonnepanelen goed
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De Eerste Kamer moet nu beslissen of de afbouw daadwerkelijk start op 1 januari 2025.
30 januari 2023
Helpdesk Zonopwek van start: steun energieregio’s bij uitrol zonnepanelen op daken
De Helpdesk Zonopwek is gestart. Deze helpt de 30 energieregio’s die werken aan een Regionale Energiestrategie (RES), maar ook provincies, waterschappen en gemeenten bij het realiseren van zonnepanelen op daken.
30 januari 2023
Salderingsregeling: Woonbond wil subsidie voor zonnepanelen bij huurwoningen óf maximum aan salderen
De Woonbond heeft begrip voor de kritiek op de huidige salderingsregeling en heeft 2 alternatieven gepresenteerd voor het huidige wetsvoorstel om toch zonnepanelen te kunnen installeren bij huurwoningen.
30 januari 2023
VvDE: ‘Dynamisch energiecontract 35 procent goedkoper dan variabel contract’
Huishoudens met een dynamisch energiecontract waren afgelopen kalenderjaar 35 procent goedkoper uit voor stroom en 25 procent voor gas in vergelijking met huishoudens met een variabel energiecontract.
Dat concludeert de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) op basis van eigen onderzoek.
30 januari 2023
Afbouw salderingsregeling: de politieke voor- en tegenstanders op een rij
De eerste ronde van het debat over de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen liep anders dan lobbyisten hadden verwacht. De redactie maakt de balans op en zet politieke voor- en tegenstanders op een rij…
30 januari 2023
Belangenverenigingen: bouw salderingsregeling zonnepanelen niet af zonder goed alternatief
De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen.
22 januari 2023
SolarCare: opbrengst zonnepanelen consumenten stijgt naar recordhoogte
Consumenten hebben de stroomproductie van hun zonnepanelen in 2022 naar recordhoogte zien stijgen. Het oude recordjaar 2018 is uit de boeken. Dat meldt SolarCare op basis van de monitoring van 2.500 pv-installaties.
22 januari 2023
Het Dilemma | Transportaanbod nieuwe zonnepaneelinstallaties op dieptepunt: ‘Impasse moet nu doorbroken, wellicht door rechter’
Netbeheerders bieden nog nauwelijks transport aan voor nieuwe zonne-energiesystemen. Is dit terecht? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Leon Straathof, zelfstandig adviseur netwerkinfrastructuur.
22 januari 2023
De harde cijfers | Postcoderoossubsidie: tientallen procenten minder aanvragen, 40 procent beschikkingen vervallen
Het aantal aanvragen voor de SCE-regeling is in 2022 met tientallen procenten gedaald, bovendien is 40 procent van de projecten uit 2021 al gesneuveld. Deze week in ‘De harde cijfers’ de ‘postcoderoossubsidie’.
18 januari 2023
Afbouw salderingsregeling: PVV en SGP moeten voor meerderheid in Eerste Kamer zorgen
Het is nog lang niet zeker dat er in de Eerste Kamer een meerderheid is voor de afbouw van de salderingsregeling. Dit komt doordat oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zich tegen het wetsvoorstel hebben gekeerd.
18 januari 2023
Afbouw salderen: CU, D66 en VVD willen 100 miljoen euro voor buurt- en thuisbatterijen
Regeringspartijen ChristenUnie, D66 en VVD willen dat de afbouwpercentages van de salderingsregeling verhoogd worden om zo 100 miljoen euro vrij te maken voor de stimulering van buurt- en thuisbatterijen.
18 januari 2023
Afbouw salderingsregeling: Tweede Kamer wil wetsvoorstel op deze punten aanpassen
De leden van de Tweede Kamer hebben in de eerste termijn van het debat over de afbouw van de salderingsregeling een groot aantal amendementen ingediend. De redactie zet de gewenste wijzigingen op een rij.
18 januari 2023
Salderingsregeling: VVD, D66 en ChristenUnie willen hoogte terugleververgoeding in wet vastleggen
VVD, D66 en ChristenUnie hebben een amendement ingediend om de hoogte van de redelijke terugleververgoeding voor de stroom van zonnepanelen in de wet vast te leggen, nu de salderingsregeling wordt afgebouwd.
18 januari 2023
Holland Solar: ‘Nederland installeert dit jaar 4 gigawattpiek zonnepanelen’
Nederland installeert in 2023 zo’n 4 gigawattpiek zonnepanelen. Die verwachting spreekt brancheorganisatie Holland Solar uit in de EU Market Outlook For Solar Power 2022-2026.
18 januari 2023
ACM: salderingsregeling kost consument zonder zonnepanelen tientallen euro’s per maand
Doordat steeds meer consumenten zonnepanelen hebben, zijn de kosten van de salderingsregeling voor consumenten zonder zonnepanelen opgelopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Dat stelt de ACM.
18 januari 2023
Gemeenten tegenstander van afbouw salderingsregeling zonnepanelen: ‘Garandeer terugverdientijd’
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft 4 bezwaren tegen het plan van minister Jetten om het salderen voor zonnepanelen af te bouwen. De gemeenten vragen de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel te stemmen.
De gemeenten stellen dat het huidige tempo van de energietransitie mogelijk wordt vertraagd door het wetsvoorstel dat voorziet in de geleidelijke afbouw van het salderen vanaf 1 januari 2025.
18 januari 2023
RVO: productie windmolens en zonnepanelen via SDE+(+) 30,7 terawattuur in 2030
Uit de nieuwste berekeningen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de productie van wind op land en zonnepanelen (> 15 kilowattpiek) via de SDE+(+) in 2030 30,7 terawattuur zal bedragen.
18 januari 2023
TenneT: mogelijk tekort aan stroom in 2030, veel afhankelijk van uitrol batterijen
TenneT stelt dat Nederland vanaf 2030 mogelijk een aantal uren per jaar stroom tekortkomt. Dat is volgens de hoogspanningsnetbeheerder afhankelijk van de ontwikkeling van genoeg flexibiliteit zoals batterijen.
18 januari 2023
De harde cijfers | SDE+(+): 2,1 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2022 en 3,4 gigawattpiek aan beschikkingen vervallen
In 2022 zijn de beschikkingen van 6.800 projecten met zonnepanelen uit de subsidieregeling SDE+(+) vervallen; goed voor 3,4 gigawattpiek. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van RVO.
13 januari 2023
PV InfoLink: export zonnepanelen uit China blijft dalen door hoge buitenlandse voorraden
Ook in de maand november is de export van zonnepanelen uit China gedaald. Dat is de vierde maand op rij, maar wel was de export nog 44 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt marktonderzoeksbureau PV InfoLink.
13 januari 2023
Hypotheekadviseurs: ‘Gebrek aan kennis consumenten drempel bij verduurzamen woning’
Het gebrek aan kennis over de verduurzaming van hun woning, de kosten van de investering en wat het uiteindelijk oplevert, vormt voor consumenten een belangrijke drempel in de energietransitie.
13 januari 2023
ISDE: 3 keer zo veel subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Consumenten en bedrijven hebben via de ISDE-regeling in 2022 gezamenlijk ruim 3 keer zo veel subsidie aangevraagd voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers als een jaar eerder.
8 januari 2023
Kubie: lowtech-oplossing voor uitval omvormers zonnepanelen en energiebesparing
Welke innovatieve startups en scale-ups gaan het verschil maken in de energietransitie? Solar Magazine sprak met Henk Dinkelaar die met Kubie een aan de vooravond van grote opschaling staat.
8 januari 2023
Project van de week | Primeur Artis: eerste rijksmonument met zonnepanelen
In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de oudste dierentuin van Nederland dat een heuse primeur te pakken heeft.
8 januari 2023
Het Dilemma | Opstalloos financieren – de redding voor zonne-energieprojecten op kleine daken?
Is opstalloos financieren de toekomst voor kleine zonnedaken? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Max van Drunen. ‘Absoluut, het maakt verdienmodellen haalbaar, banken leveren nauwelijks in op zekerheid.’
8 januari 2023
Nederland verstevigt koppositie en heeft meeste zonnepanelen van Europa per inwoner
Nederland heeft in 2022 de Europese koppositie weten vast te houden en herbergt nog altijd het meeste zonnepanelen per inwoner. Dat blijkt uit de EU Market Outlook For Solar Power 2020-2024 van SolarPower Europe.
8 januari 2023
De harde cijfers | SDE++: 1,9 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2022 en 1.458 minder projecten opgeleverd
In 2022 zijn in de zakelijke zonne-energiemarkt via de subsidieregeling SDE+(+) 1.458 minder projecten met zonnepanelen opgeleverd dan in 2021. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van nieuwe VertiCer-data.
4 januari 2023
Verslechterde businesscase bemoeilijkt financiering zonnepanelen, maar zonne-energiebedrijven blijven in trek
Niet voor het eerst in de geschiedenis kampt de zonne-energiesector met een paradox. Waar consumenten in de rij staan om zonnepanelen te kopen, stellen zakelijke klanten meer dan eens de aankoop uit.
4 januari 2023
De harde cijfers | Weer nieuw record: 12.825 consumenten vragen subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
De ISDE-regeling heeft opnieuw een record verbroken: in november vroegen 1.2825 consumenten subsidie aan voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van RVO.
4 januari 2023
Prijs voor transport container met zonnepanelen stopt na 20 weken met dalen
Na een periode van 20 weken waarin de transportkosten voor een container met zonnepanelen van Shanghai naar Rotterdam zijn gedaald, zijn de kosten eind december met 32 Amerikaanse dollar gestegen.
4 januari 2023
Aantal geschillen over zonnepanelen bijna verdubbeld: veel discussie over levertijden
Het aantal geschillen tussen Nederlandse burgers en installateurs van zonnepanelen is bijna verdubbeld van 894 naar 1.741 stuks. Dat blijkt uit data van rechtshulpverlener Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).
4 januari 2023
SDE++: minister laat plafond van 35 terawattuur voor zonnepanelen los
Minister Rob Jetten stapt af van het plafond van 35 terawattuur voor wind- en zonne-energie. Hierdoor kan er voor projecten met windmolens en zonnepanelen in de SDE++ 2023 ‘gewoon’ subsidie aangevraagd worden.
4 januari 2023
Staatssecretaris Heijnen: onderzoek naar risicoprofielen en dubbele energiebelasting thuisbatterijen
Staatssecretaris Heijnen wil dit jaar onderzoek naar het risicoprofiel van en de mogelijk dubbele energiebelasting bij thuisbatterijen. Dat meldt Heijnen in een update over de Nederlandse batterijenstrategie.
4 januari 2023
Tweede Kamer stemt voor langere realisatietijd zonne-energieprojecten in SDE++
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarmee de regering gevraagd wordt om de realisatietijd voor onder meer projecten met zonnepanelen binnen de SDE++ met 1 of 2 jaar te verlengen.
4 januari 2023
Enexis start in Brabant en Limburg weer met aanbieden transportcapaciteit
Enexis is in december gestart met het aanbieden van transportcapaciteit voor grootzakelijke klanten in Noord-Brabant en Limburg. Sinds afgelopen zomer was de netbeheerder hiermee gestopt.
4 januari 2023
2 miljoen huizen in Nederland hebben zonnepanelen
In het bijzijn van minister Rob Jetten is het 2 miljoenste huis in Nederland van zonnepanelen voorzien. De pv-installatie werd gerealiseerd door Sungevity met zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Solarge.
berekend door marktonderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE Research). De zonnepanelen die vandaag geïnstalleerd zijn, zijn de eerste 100 procent circulaire panelen op een woning in Nederland.
4 januari 2023
Btw-nultarief voor zonnepanelen officieel van kracht
De btw op zonnepanelen die op en rondom woningen worden geïnstalleerd is per 1 januari 2023 verlaagd naar 0 procent. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan, is het nultarief officieel van kracht.
21 december 2022
De energietransitie en de energiemarkten: ‘Betrouwbaarheid moet weer de kern worden om calamiteiten te voorkomen’
Welke lessen zijn te trekken uit het krankzinnige energiejaar 2022? Solar Magazine vroeg het aan Martien Visser, lector Energietransitie bij Hanzehogeschool Groningen & Manager Corporate Strategy bij Gasunie.
21 december 2022
Han Slootweg (Enexis) over vol stroomnet: ‘Masterplan voor transitie van gehele energiesysteem keiharde noodzaak’
Nieuwe spelregels voor congestiemanagement, het openen van de spitsstrook op het net, realtime interfaces voor zonnestroomsystemen. Zijn we in 2022 met deze maatregelen opgeschoten met bestrijden van netcongestie?
21 december 2022
Materiaaltekorten en prijsontwikkeling: ‘Onzekerheid blijft, maar zonne-energiebedrijven moeten ook hun zegeningen tellen’
Blijven tekorten aan materialen een probleem, gaan de prijzen weer dalen? Eddy van Dijk durft het niet te garanderen. ‘Ik leef mee met installateurs, maar vergeet ook niet dat het heel goed gaat in onze branche.’
21 december 2022
Wanneer gaat Nederland massaal aan de thuisbatterij?
Wat is er nodig voor de doorbraak van de thuisbatterij en wanneer gaat dat gebeuren? ‘Van mij mag saldering van zonnestroom nu worden verruild voor een subsidie voor de thuisbatterij’, aldus Jan Willem Zwang.
21 december 2022
Romano Hagen over btw-nultarief voor zonnepanelen: ‘Prijzen consumenten stijgen, sommige installateurs gaan omvallen’
De Eerste Kamer stemt morgen waarschijnlijk in met 0 procent btw op zonnepanelen vanaf 2023. Romano Hagen is teleurgesteld. ‘Het kost de schatkist miljarden, de liquiditeitspositie van installateurs verslechtert.’
21 december 2022
PV InfoLink: export van Chinese zonnepanelen daalt voor derde maand op rij
De export van zonnepanelen uit China is voor de derde maand op rij gedaald, maar was in de maand oktober nog altijd 40 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt marktonderzoeksbureau PV InfoLink.
21 december 2022
Dennis van der Meij: ‘In de winter wordt pas duidelijk hoe goed zonnepanelen zijn geïnstalleerd’
Dennis van der Meij verwacht deze winter wederom veel problemen met zonne-energiesystemen. De boosdoener is vocht. ‘Voorkomen is beter dan genezen, en zo moeilijk is dat niet.’
21 december 2022
Het Dilemma | Helpt aanpassing postcoderoossubsidie bij realisatie zonne-energieprojecten door VvE’s?
De subsidieregeling SCE wordt vanaf 2023 aangepast. Helpt dit Verenigingen van Eigenaars bij het realiseren van pv-projecten? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Kees Oomen. ‘Er blijft ruimte voor verbetering.’
21 december 2022 De harde cijfers | Weer nieuw record: 12.825 consumenten vragen subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers De ISDE-regeling heeft opnieuw een record verbroken: in november vroegen 1.2825 consumenten subsidie aan voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van RVO.
21 december 2022
Behandeling wetsvoorstel afbouw salderingsregeling zonnepanelen uitgesteld naar 2023: ‘Tijd om nu knopen door te hakken’
De behandeling in de Tweede Kamer van het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is opnieuw uitgesteld. ‘De hoogste tijd om knopen door te hakken’, aldus Nold Jaeger (Holland Solar).
9 december 2022 Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023 verschenen De Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023 is verschenen. De jaarlijks terugkerende marktgids biedt een totaaloverzicht van de zonne-energiemarkt en is een bijlage van de december 2022-editie van Solar Magazine.
9 december 2022
Toekomst batterijen in Nederland: groot, groter, grootst?
In 2023 gaat de grootste batterij van Nederland online: Castor van SemperPower. Dit systeem krijgt een opslagcapaciteit van 63 megawattuur. De huidige recordhouder is de Buffalo van GIGA Storage met 48 megawattuur.
9 december 2022
Corporate power purchase agreements de toekomst van de zonne-energiesector?
Zonder zekerheid over inkomsten uit de verkoop van zonnestroom voor de langere termijn, worden geen grote zonne-energiesystemen gerealiseerd. Corporate power purchase agreements kunnen het gewenste vangnet verzorgen
De populariteit van deze koop- en leveringsovereenkomst voor elektriciteit neemt dan ook toe, mede door de behoefte aan vergroening van afnemers. ‘Daarmee ontstaat een nieuwe complexiteit in de markt’, aldus Roland de Vlam. ‘Maar de kansen zijn groot.’
8 december 2022
Wijzigingen subsidie helpt meer huishoudens aan duurzame energie (SCE regeling)
RVO
Gepubliceerd op: 24 november 2022
De 3e ronde van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) gaat energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE's) helpen flink meer woningen en gebouwen te verduurzamen. De wijzigingen maken het voor VvE’s en energiecoöperaties makkelijker om in aanmerking te komen voor subsidie. De SCE opent 9 januari 2023 voor aanvragen.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt VvE’s en energiecoöperaties met de aangepaste regeling meer ruimte om de woningen en gebouwen van hun leden te verduurzamen. Dit doen zij door gezamenlijk energiebesparende maatregelen te nemen, zoals gebouwen isoleren en zonnepanelen of warmtepompen plaatsen. De SCE geeft subsidie voor zonnepanelen, windmolens en waterkrachtinstallaties.
8 december 2022
Al ruim € 1,5 miljard aan tegemoetkoming energiekosten kleinverbruikers uitbetaald
RVO
Gepubliceerd op: 24 november 2022
Energieleveranciers hebben voor de maand november al ruim € 1,5 miljard aan voorschotten ontvangen uit de Tijdelijke overbruggingsregeling tegemoetkoming energieprijzen kleinverbruikers 2022 (CEK22). Met deze regeling verlagen zij de nota van bij hen aangesloten kleinverbruikers in november en december 2022 met € 190 per maand.De regeling is voor energieleveranciers met een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om aan kleinverbruikers elektriciteit te mogen leveren.
8 december 2022
Transport container zonnepanelen van China naar Rotterdam kost nog maar 2.192 dollar
De transportkosten voor een container met zonnepanelen van de Chinese haven Shanghai naar de haven van Rotterdam naderen steeds meer het oude prijsniveau. De kosten zijn afgelopen week gedaald tot 2.192 dollar.
8 december 2022
SDE++ 2022 met 900 miljoen euro overtekend: 2,3 gigawattpiek subsidie aangevraagd voor zonnepanelen
Er is dit jaar voor 2.268 megawattpiek aan zonnepanelen subsidie aangevraagd via de subsidieregeling SDE++. Dat is bijna de helft minder dan vorig jaar. De SDE++ 2022 is daarbij met 900 miljoen euro overtekend.
8 december 2022
SDE++: minister Jetten wil overwinsten voorkomen en contract for difference onderzoeken
Minister Jetten wil ten principale voorkomen dat via de SDE++ gesubsidieerde projecten over hun gehele looptijd overwinst maken en wil daarom een systeem van contract for difference laten onderzoeken.
8 december 2022
Salderingsregeling | Eigenaar zonnepanelen stopt rechtszaak tegen Budget Energie
De eigenaar van zonnepanelen die een rechtszaak was gestart tegen Budget Energie heeft deze stopgezet nu het energiebedrijf besloten heeft om weer op jaarlijkse basis de salderingsregeling toe te passen.
8 december 2022
Nieuw waarborgfonds voor recycling zonnepanelen, prijs voor producenten en importeurs van 6,5 naar 40 euro per ton
Stichting OPEN lanceert 1 juni 2023 een waarborgfonds voor de recycling van zonnepanelen. Producenten en importeurs gaan 40 euro per ton betalen. Het probleem van freeriders is volgens directeur Jan Vlak aangepakt.
29 november 2022
Vereniging Elektrische Rijders (VER), voor publikatie
Eerst even voorstellen: wij zijn de VER: de Vereniging voor (toekomstige) Elektrische Rijders ofwel VER.
De VER is ‘voor de leden, van de leden, door de leden’.dannysteenhorst@evrijders.nl
Deze vereniging is opgericht om mensen te informeren en met goede regelgeving op te komen voor de belangen van elektrische rijders. Wij hebben geen winstoogmerk.
Elektrisch rijden in plaats van op diesel of benzine is één van de belangrijkste noodzakelijke veranderingen die ons te wachten staat in de energietransitie. Omdat de aanschaf van een nieuwe auto vaak de op één na grootste uitgave (na aankoop van een huis) van een gezin betreft, is goede informatie over hoe en wat van een nieuwe E-auto zeer belangrijk.
28 november 2022
Analyse SDE++ 2022: laagste aantal aanvragen voor zonnepanelen sinds 2016, ruim helft projecten al beoordeeld
Het aantal subsidieaanvragen en het aangevraagde subsidiebudget voor zonnepanelen via de SDE++ 2022 bevindt zich op het laagste niveau sinds 2016. Dat blijkt uit een analyse van de redactie van Solar Magazine.
28 november 2022
De harde cijfers | Woningcorporaties installeren in 1 jaar tijd zonnepanelen op 63.000 sociale huurwoningen
Woningcorporaties hebben afgelopen jaar 63.000 sociale huurwoningen van zonnepanelen voorzien: 24.000 appartementen en 39.000 eengezinswoningen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van Aedes.
28 november 2022
De harde cijfers | Zakelijke markt voor zonnepanelen koelt verder af: 1.113 projecten minder opgeleverd
De zakelijke zonne-energiemarkt koelt verder af. Via de SDE+(+) is de achterstand ten opzichte van vorig jaar opgelopen naar 1.113 projecten. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van CertiQ.
28 november 2022 Het Dilemma | Remt de SDE++ de grootschalige uitrol van zonne-energie? Remt de SDE++ de grootschalige uitrol van zonne-energie? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Nold Jaeger (Holland Solar).‘Subsidie blijft nodig als vangnet. Juist het gebrek aan Haagse besluiten zit in de weg.’
28 november 2022
Holland Solar: 2 miljard kuub minder gas nodig in 2025 bij uitrol extra zonnepanelen
Nederland kan door extra zonnepanelen en zonnecollectoren te installeren in 2025 het gasverbruik in 2025 met 2 miljard kubieke meter terugdringen. In 2030 kan dat zelfs 6 miljard kuub zijn.
28 november 2022
Minister Kaag: hoogte en ingangsdatum van afromen overwinsten wind- en zonne-energie nog onbekend
De Nederlandse regering heeft nog geen besluit genomen over hoe zij de overwinst van producenten van wind- en zonne-energie wil gaan afromen. Dat meldt minister Kaag van Financiën in de Najaarsnota.
28 november 2022
150 miljoen euro subsidie voor energiecoöperaties in 2023, basisbedragen SCE tientallen procenten hoger
Het budget van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) wordt in 2023 verruimd naar 150 miljoen euro en de basisbedragen worden met tientallen procenten verhoogd. Dat meldt minister Jetten.
28 november 2022
Consument installeert zonneboiler en warmtepomp ‘zelf’ en kan fluiten naar subsidie
Een consument die een zonneboiler en warmtepomp heeft aangeschaft en volgens RVO zelf heeft geïnstalleerd, kan fluiten naar zijn subsidie. Dat heeft de rechtbank geoordeeld, maar wel om een andere reden...
28 november 2022
Minister Jetten treft maatregelen om realisatiegraad postcoderoosprojecten te verhogen
Minister Jetten voert vanaf 2023 een aantal wijzigingen door aan de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) waarmee de realisatiegraad van de projecten verhoogd moet worden.
16 november 2022
SemperPower start bouw grootste batterij van Nederland: Castor krijgt opslagcapaciteit van 63 megawattuur
SemperPower heeft het startschot gegeven voor de bouw van Castor, de grootste energieopslagbatterij van Nederland. De batterij heeft een vermogen van 30 megawatt en 63 megawattuur opslagcapaciteit.
16 november 2022
SolarDuck gaat ’s werelds grootste zonnepark op zee bouwen voor Nederlandse kust
SolarDuck gaat ’s werelds grootste hybride drijvende zonnepark ter wereld bouwen dat onderdeel zal zijn van het windpark op zee Hollandse Kust West VII, dat gerealiseerd wordt door RWE.
16 november 2022
Europese Commissie gebruikt noodwet voor snellere vergunning windmolens en zonnepanelen
De Europese Commissie gaat de noodprocedure in het Europese Verdrag – te weten artikel 122 – inzetten om de vergunningverlening van windparken, zonneweides en zonnedaken te versnellen.
16 november 2022
Tweede Kamer stemt in met Belastingplan 2023 en btw-nultarief voor zonnepanelen
De Tweede Kamer heeft zijn goedkeuring gegeven aan het Belastingplan 2023. Daarmee heeft de Tweede Kamer ook het licht op groen gezet om per 1 januari 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen naar 0 te brengen.
15 november 2022
‘Energiemanagement volgende grote markt, maar het is wachten op de thuisbatterij’
Zeger Vroon ziet energiemanagement als the next big thing voor de residentiële zonne-energiesector. ‘Het opslaan van stroom is echter een onmisbaar element. Het is dus wachten op de thuisbatterij.’
15 november 2022
Agri-pv: ‘Enorme potentie, maar voor nu een no-go’
Agri-pv brengt alleen maar voordelen volgens Maarten de Groot van GroenLeven. ‘Het is dan ook wrang dat het onder de huidige omstandigheden gewoonweg niet meer kan. Dat moet veranderen en wel snel.’
15 november 2022
Hausse hybride warmtepomp: kansen voor de zonnepaneelinstallateur
De hybride warmtepomp biedt volgens Rick Bruins grote kansen voor zonnepaneelinstallateurs. ‘Maar dat geldt ook vice versa. Het is een ideale combinatie in bestaande woningen om geld te besparen en verduurzamen.’
15 november 2022
Growatt lanceert nieuwe thuisbatterij APX HV voor eigenaren zonnepanelen
Growatt’s presenteert voor zonnepaneeleigenaren de nieuwe thuisbatterij APX HV met ‘Battery Soft-switching Parallel Connection’-technologie met een module level energy optimizer in elke batterijmodule.
Dit verhelpt volgens de Chinese fabrikant de minpunten van de huidige residentiële accusystemen.
15 november 2022
Gijs Stevers (Libra Energy): ‘Aantal nieuwe markten voor thuisbatterij groeit snel’
Zonnepaneeleigenaren kunnen met een thuisbatterij niet alleen de zelfconsumptie van de opgewekte zonne-energie verhogen, maar ook geld verdienen door te handelen in energie. Dat stelt Gijs Stevers van Libra Energy.
15 november 2022
Groen licht voor waterstofketel in bewoonde woning
Groen licht voor het aansluiten van 10 bewoonde woningen in Lochem op een lokaal netwerk van waterstof. De woningen zijn de eerste woningen die in bewoonde toestand worden aangesloten op een waterstofketel. De komende weken wordt de installatie gerealiseerd.
15 november 2022
Tips Belastingdienst voor installateurs over nieuw btw-nultarief zonnepanelen
De Belastingdienst heeft een voorlichtingspakket opgesteld voor installateurs over de verlaging van het btw-tarief van 21 naar 0 procent per 1 januari 2023 voor zonnepanelen op of bij een woning.
15 november 2022
Wereldwijde containerprijzen dalen al 9 maanden: World Container Index zakt naar 3.000 dollar
De World Container Index die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is voor de 36e week op rij gedaald. Na 9 maanden van daling staat die nu op 3000 dollar.
15 november 2022
Stikstofuitspraak: netbeheerders vrezen vertraging door wegvallen bouwvrijstelling
De netbeheerders vrezen dat de energietransitie verder vertraagd wordt doordat de Raad van State de bouwvrijstelling heeft geschrapt. Netbeheer Nederland meldt dat uitbreiding van het stroomnet bemoeilijkt wordt.
15 november 2022
Definitieve uitwerking prijsplafond: alle feiten en cijfers op een rij
Minister Jetten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de definitieve uitwerking van het prijsplafond voor kleinverbruikers. De redactie van Solar Magazine zet alle feiten en cijfers op een rij...
15 november 2022
Goed nieuws eigenaren zonnepanelen: prijsplafond geldt voor nettoverbruik, salderingsregeling eerst toegepast
Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen: het prijsplafond voor de energierekening geldt in 2023 na toepassing van de salderingsregeling en daarmee over het nettoverbruik van zonnepaneelbezitters.
15 november 2022 Salderingsregeling | Budget Energie stopt met maandelijks salderen na klachten eigenaren zonnepanelen Energiebedrijf Budget Energie stopt per direct met het salderen op maandbasis bij eigenaren van zonnepanelen met een variabel contract. Dat heeft directrice Caroline Princen bekendgemaakt in het tv-programma Radar.
15 november 2022
Project van de week | Minima ontvangen opbrengst van zonnecarport Westerkwartier
In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder project. Deze week de zonnecarport in de gemeente Westerkwartier die minima de energiecrisis door helpt.
15 november 2022 Het zonnebos van Sam van den Oetelaar: ‘Verzet tegen monofunctionaliteit’ Er staat een nieuwe generatie klaar om de energietransitie verder te brengen. Wie zijn die talenten? Solar Magazine sprak Sam van den Oetelaar over Photo Forestry, het combineren van bosontwikkeling en zonnepanelen.
15 november 2022
Het Dilemma | Bedreigt stikstofuitspraak Raad van State de energietransitie?
De bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot is niet meer. Bedreigt dit de energietransitie? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Friso Huizinga, directeur van LC Energy. ‘Het is absoluut zorgwekkend.’
2 november 2022
Klimaat- en Energieverkenning 2022: achterstand Nederland op klimaatdoelen wordt groter
Nederland heeft de afstand tot het klimaatdoel het afgelopen jaar groter zien worden, terwijl de tijd om het 2030-doel te halen korter wordt. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Klimaat- en Energieverkenning.
2 november 2022
Klimaat- en Energieverkenning 2022: Nederland telt 25,8 gigawattpiek zonnepanelen in 2030
Het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen bedraagt in 2030 in Nederland 25,8 gigawattpiek. Die raming heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) opgenomen in de Klimaat- en Energieverkenning 2022 (KEV).
2 november 2022
Routekaart RIVM voor veilige en duurzame zonnepanelen: meer aandacht nodig voor milieu-impact
Bij het ontwerp van zonnepanelen is er meer aandacht nodig voor de milieu-impact. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daartoe de routekaart veilige en duurzame zonnepanelen ontwikkeld.
2 november 2022
Akkoord EU-ministers: zonnepanelen eind 2029 verplicht voor nieuwe woningen
De Europese energieministers hebben in de Raad van de Europese Unie een akkoord bereikt over de herziening van de EPBD-richtlijn en daarmee de verplichte installatie van zonnepanelen op nieuwbouwwoningen.
2 november 2022
Salderingsregeling: Consumentenbond schrapt Budget Energie uit Energievergelijker om maandelijks salderen
De Consumentenbond heeft Budget Energie uit zijn Energievergelijker gehaald omdat het de regels rondom salderen negeert. Het energiebedrijf saldeert op maandbasis in plaats van op jaarbasis.
2 november 2022 Salderingsregeling: Eigen Huis vraagt Budget Energie jaarlijks te salderen, dreigt met ACM Vereniging Eigen Huis heeft een oproep gedaan aan energiemaatschappij Budget Energie om bij eigenaren van zonnepanelen met een variabel contract niet langer op maandbasis, maar op jaarbasis te salderen.
27 oktober 2022
Hoe zit het met €190 tegemoetkoming en het prijsplafond per 1 januari 2023
Huishoudens krijgen €190 in november en in december als tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Het is een tijdelijke tegemoetkoming op het prijsplafond voor stroom en gas dat per 1 januari 2023 jaar ingaat. Maar hoe krijg je €190? Wie heeft er recht op? En wat als je een lager maandbedrag hebt?
Energie is erg duur de laatste tijd. Door vooral de oorlog in Oekraïne en het dichtdraaien van de gaskranen zijn vooral de gasprijzen opgelopen, wat zich ook vertaald in hogere prijzen voor electriciteit.
26 oktober 2022
SDE++ 2022: netbeheerders ontvangen 37 procent minder aanvragen voor transportindicatie
De netbeheerders hebben voor de SDE++ 2022 het aantal aanvragen voor een transportindicatie met 37 procent zien dalen tot 4.005 stuks. 16 procent daarvan is afgewezen, met 3.345 positieve indicaties als resultaat.
26 oktober 2022
Holland Solar en Energie-Nederland pleiten voor aansluittermijn van 30 weken of factor afhankelijke aanpak
De Autoriteit Consument & Markt moet de aansluittermijn voor grootverbruikers niet verlengen naar 40 weken, maar kiezen voor een ‘factor afhankelijke’ aanpak of voor een aansluittermijn van 30 weken.
26 oktober 2022
TenneT: opknippen hoogspanningsnet in 40 deelgebieden verdriedubbelt netcapaciteit
Het opknippen van het huidige hoogspanningsnet in 40 kleinere deelgebieden levert op veel plekken een verdriedubbeling van de netcapaciteit op. Het opknippen moet in 2030 klaar zijn. Dat meldt netbeheerder TenneT.
26 oktober 2022
Minister Jetten: warmtenetten komen in publieke handen
Warmtenetten moeten de komende jaren in publiek eigendom komen. Minister Jetten heeft bekendgemaakt dit vast te willen leggen in de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw), ook wel Warmtewet 2 genoemd.
26 oktober 2022
Consultatie ACM: opzegvergoeding omhoog voor terugkeer vaste energiecontracten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gestart met de consultatie van haar plan de regels aan te passen voor opzegvergoedingen van energiecontracten met een vaste prijs en een vaste looptijd.
26 oktober 2022 Energiebesparingsplicht: planning verplichten zonnepanelen per 1 juli 2023 krap, maar haalbaar Invoering van de gewijzigde energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 is krap – en daarmee de verplichting voor zonnepanelen als de terugverdientijd maximaal 5 jaar bedraagt – maar haalbaar.
26 oktober 2022
Minister Jetten: salderingsregeling zonnepanelen niet in strijd met Europese regelgeving
De salderingsregeling voor zonnepanelen – en ook het wetsvoorstel voor de afbouw ervan – is niet in strijd met Europese regelgeving. Dat meldt minister Jetten na Kamervragen van Henri Bontenbal (CDA).
19 oktober 2022
Eigen Huis: vereenvoudig regels voor zonnepanelen bij koopappartementen
Eigenaren van appartementen moeten zelfstandig zonnepanelen en isolatieglas kunnen plaatsen als andere eigenaren binnen een Vereniging van Eigenaars dat niet willen. Daarvoor pleit Vereniging Eigen Huis.
19 oktober 2022
Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb: alle feiten en cijfers op een rij
Het kabinet heeft de uitwerking van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) afgerond om de hoge energierekening van het mkb te compenseren. De redactie zet alle feiten en cijfers op een rij...
19 oktober 2022
‘Opstalrecht duurzaam’ op komst voor duidelijkheid over eigenaar zonnepanelen en warmtepompen
De eigenaar van zonnepanelen of warmtepompen is niet altijd de gebouweigenaar. Om dit type eigendom te onderscheiden van andere opstalrechten komt er een ‘Opstalrecht duurzaam’ in de Basisregistratie Kadaster (BRK).
19 oktober 2022
Staatssecretaris Van Rij: overgangsregeling voor btw-nultarief zonnepanelen niet nodig
Er is geen overgangsregeling nodig om facturatieproblemen bij installateurs te voorkomen die ontstaan door de invoering van het btw-nultarief voor zonnepanelen. Dat stelt staatssecretaris Van Rij.
19 oktober 2022
Vijfde uitstel voor Invoering Omgevingswet: gemeenten kunnen zonnepanelen pas verplichten vanaf 1 juli 2023
Voor maar liefst de 5e keer is de invoering van de Omgevingswet uitgesteld. De nieuwe wet – die ook de mogelijkheid creëert voor gemeenten om zonnepanelen op daken te verplichten – wordt nu 1 juli 2023 van kracht.
19 oktober 2022
Eneco draait verlaging terugleververgoeding voor eigenaren zonnepanelen met vast contract terug
Eneco draait de aangekondigde verlaging van de terugleververgoeding voor eigenaren van zonnepanelen met een vast energiecontract terug. Het energiebedrijf besluit dit na een klacht van de Consumentenbond.
19 oktober 2022
Budget ISDE omhoog: 62 miljoen euro extra subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 62 miljoen euro extra subsidie uit voor de ISDE-regeling. Zo wordt voorkomen dat het budget voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers voor eind 2022 op is.
19 oktober 2022 Netbeheerders: projectontwikkelaars hebben pijplijn van 20 gigawatt batterijen Hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de 3 regionale netbeheerders Enexis, Liander en Stedin hebben gezamenlijk van projectontwikkelaars verzoeken ontvangen voor de realisatie van bijna 20 gigawatt batterijen.
17 oktober 2022
De harde cijfers | SDE+(+): 584 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in derde kwartaal, 752 megawattpiek aan beschikkingen vervallen
Nederland heeft in de eerste 3 kwartalen van 2022 1.562,3 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd via de SDE+(+). Deze week in ‘De harde cijfers’ de nieuwe SDE+(+)-cijfers van RVO.nl.
17 oktober 2022
Eigenaren zonnepanelen mogen meer salderen door hogere energiebelasting: ‘Alles valt of staat bij uitwerking prijsplafond’
Het kabinet heeft besloten het prijsplafond voor energie deels te financieren door de verlaging van de energiebelasting in 2023 te schrappen en dat is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen die meer mogen salderen.
12 oktober 2022
Interesse in subsidie isolatie, warmtepompen en zonneboilers stijgt naar absolute recordhoogte
Het aangevraagde subsidiebedrag voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers is in de maand september binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) naar recordhoogte gestegen.
12 oktober 2022
Netbeheerders willen consumenten volgend jaar 116 euro extra laten betalen
Als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) instemt met het voorstel van de netbeheerders, gaan consumenten volgend jaar 116 euro extra betalen voor de transportkosten op het stroomnet.
12 oktober 2022
ISDE: aangevraagde subsidie voor zonnepanelen daalt naar dieptepunt
In de maand september is het aangevraagde subsidiebedrag voor zonnepanelen binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)-regeling naar het laagste niveau van dit kalenderjaar gedaald.
6 oktober 2022
Het nieuwe prijsplafond: 2.900 kilowattuur stroom kost 1.160 euro en 1.200 kuub gas 1.740 euro
Nederlanders betalen in 2023 voor de eerste 2.900 kilowattuur stroom 1.160 euro en voor 1.200 kubieke meter gas 1.740 euro. In november en december ontvangen ze per maand al 190 euro korting op de energierekening.
6 oktober 2022
Salderingsregeling: minister stuurt nota van wijziging voor jaarlijks salderen naar Tweede Kamer
Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer een tweede nota van wijziging toegestuurd waarmee hij de verplichting voor energiebedrijven om jaarlijks te salderen wettelijk wil vastleggen.
6 oktober 2022
Brussel wil subsidie voor zonnepanelen met 19 tot 30 procent verlagen
De Brusselse regulator voor de elektriciteitsmarkt BRUGEL wil de steun voor zonnepanelen met 19 tot 30 procent verlagen. De gestegen elektriciteitsprijs heeft volgens BRUGEL het rendement van zonnepanelen verhoogd.
6 oktober 2022
Europese ministers stemmen voor prijsplafond wind- en zonne-energie, begrip en vragen bij brancheorganisaties
De Europese energieministers hebben in de Raad van de Europese Unie ingestemd met het door de Europese Commissie voorgestelde prijsplafond voor ‘inframarginale’ elektriciteitsproducenten van wind- en zonne-energie.
6 oktober 2022
Kosten transport container zonnepanelen in vrije val, rederijen schrappen afvaarten
De transportkosten voor containers lijken in een vrije val te zijn beland. Op de route Shanghai-Rotterdam zijn de prijzen voor de derde week op rij met 10 procent gedaald en de eerste rederijen schrappen afvaarten.
6 oktober 2022
Regionale netbeheerders maken afspraken over realtime interface, uitrol in 2023 van start
De regionale netbeheerders Enexis, Liander en Stedin hebben onderling concrete afspraken gemaakt over de uitrol en de toepassing van de realtime interface als wapen tegen het steeds vollere stroomnet.
6 oktober 2022
Kabinet werkt aan initiatiefrecht huurders voor zonnepanelen en warmtepompen
Minister Jetten werkt via een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek aan de uitbreiding van het initiatiefrecht waardoor ook huurders straks aanspraak kunnen maken op zonnepanelen en hybride warmtepompen.
6 oktober 2022
Eigen Huis: verlaging btw op zonnepanelen mag huishoudens geen verlies opleveren
Het btw-nultarief op zonnepanelen mag voor installateurs geen aanleiding zijn om de prijzen voor consumenten te verhogen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een artikel van Solar Magazine.
6 oktober 2022 Verkoop warmtepompen 50 procent gegroeid, grens 1 miljoen woningen in zicht De verkoop van warmtepompen is afgelopen jaar met bijna 50 procent gegroeid. Per eind 2021 waren 939.000 woningen in Nederland voorzien van een warmtepomp. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
2 oktober 2022
52 procent installateurs vraagt overheid btw-nultarief zonnepanelen later in te voeren
50 procent van de Nederlandse installateurs van zonnepanelen stelt te weinig tijd te hebben om zijn liquiditeitspositie te verbeteren als de overheid per 1 januari 2023 een btw-nultarief voor zonnepanelen invoert.
28 september 2022
Minister verkent flexibel transportcontract als voorwaarde SDE++-subsidie
Minister Jetten voor Klimaat en Energie verkent met de netbeheerders of het mogelijk is om voor de subsidieregeling SDE++ een nieuwe indieningsvoorwaarde te introduceren: een flexibel transportcontract.
Het gaat meer specifiek om het, in sommige gevallen, voorwaardelijk stellen van het hebben van een flexibel transportcontract – een zogenaamde non-firm aansluit- en transportovereenkomst (ATO) – voor het indienen van een subsidieaanvraag.
28 september 2022
Steun Tweede Kamer voor prijsplafond energie, maar uitwerking moet beter
De Tweede Kamer heeft op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen haar steun uitgesproken voor het prijsplafond voor energie. Wel werden diverse moties ingediend om het tariefplafond te verbeteren.
28 september 2022 Miljoenentekort ISDE: mogelijk extra budget voor subsidie isolatie, warmtepompen en zonneboilers Minister Jetten verwacht dat er dit jaar 30 tot 60 miljoen euro te weinig budget is voor de ISDE- regeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Daarom wil hij op korte termijn het subsidiebudget verhogen.
28 september 2022
EU start internetconsultatie over extra milieunormen voor zonnepanelen
De Europese Commissie is een internetconsultatie gestart over de mogelijke extra eisen die de Europese Unie (EU) voor zonnepanelen en omvormers wil invoeren via de Ecodesign-richtlijn en Energy labelling Regulation.
28 september 2022 Ontwikkelaars luiden noodklok: huidige beleid belemmert grootschalige projecten met zonnepanelen Een groep Nederlandse projectontwikkelaars van grootschalige zonne-energie luidt de noodklok: de huidige beleidskaders remmen de uitrol van zonnepanelen en brengen de klimaatdoelen in gevaar.
28 september 2022
Minister Jetten: pas actie voor thuisbatterij als die transportschaarste oplost
Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil de uitrol van thuisbatterijen enkel actief ondersteunen als ze daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het oplossen van de problemen op het volle stroomnet.
28 september 2022
Salderingsregeling zonnepanelen: energiebedrijven moeten van minister jaarlijks salderen
Energiebedrijven mogen niet op maand- of kwartaalbasis salderen, maar moeten de salderingsregeling voor zonnepanelen op jaarbasis toepassen. Dat stelt minister Jetten na Kamervragen.
27 september 2022 Salderingsregeling: rechtszaak eigenaar zonnepanelen tegen Budget Energie wegens maandelijks salderen Een consument met zonnepanelen is een rechtszaak gestart tegen Budget Thuis – het energiebedrijf achter Budget Energie – omdat het niet op jaarbasis, maar op maandbasis de salderingsregeling toepast.
23 september 2022 Europees Parlement stemt voor doel van 45 procent hernieuwbare energie in 2030 Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verhoging van het doel voor hernieuwbare energie. De Europarlementariërs steunen de ambitie van de Europese Commissie voor 45 procent hernieuwbare energie in 2030.
23 september 2022 BCC neemt installateur van zonnepanelen Suntech Energy over BCC heeft installateur van zonnepanelen Suntech Energy overgenomen. De overname past in de strategie van de elektronicaketen om de consument op alle vlakken van elektronica producten aan te kunnen bieden.
23 september 2022 Noodingreep Europese Commissie: prijsplafond van 180 euro per megawattuur voor duurzame stroom De Europese Commissie stelt een noodinterventie op de Europese energiemarkten voor om de huidige hoge energieprijzen aan te pakken. De ingreep bestaat uit het verminderen van de elektriciteitsvraag en prijsplafonds.
23 september 2022 1 op 3 scholen in Nederland heeft zonnepanelen Een derde van de scholen in Nederland is uitgerust met zonnepanelen. Het gaat om 532.000 zonnepanelen verdeeld over 2.850 scholen. Dat meldt de Stichting Schooldakrevolutie op basis van nieuwe cijfers.
23 september 2022
Miljoenennota: 5 miljard euro budget voor SDE++ in 2023
Het kabinet meldt in de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota komend kalenderjaar 5 miljard euro budget uit te trekken voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie(SDE++).
23 september 2022 Nieuwe raming PBL: klimaatdoel 2030 nog altijd niet in zicht Het nieuwe doel van het kabinet om in 2030 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990 is niet in zicht. Dat blijkt uit de voorlopige raming van de emissies door het Planbureau voor de Leefomgeving.
23 september 2022 Prijsplafond energierekening: alle feiten en cijfers op een rij Per 1 januari 2023 voert Nederland een prijsplafond voor gas en stroom in. Dat hebben ministers Kaag en Jetten bekendgemaakt op Prinsjesdag. De redactie van Solar Magazine zet alle feiten en cijfers op een rij….
23 september 2022 Btw nultarief zonnepanelen per 1 januari 2023 ook ingevoerd voor dakgeïntegreerde pv (bipv) Het ministerie van Financiën heeft in het Belastingplan 2023 bekendgemaakt het btw-nultarief voor zonnepanelen voor woningen definitief per 1 januari 2023 te willen invoeren. Het nultarief gaat ook gelden voor bipv.
23 september 2022 Miljoenennota en salderingsregeling: ‘Eigenaren zonnepanelen profiteren flink’ De belasting op elektriciteit gaat per 1 januari 2023 weer omhoog waardoor zonnepaneeleigenaren komend jaar meer mogen salderen. ‘Consumenten met zonnepanelen zijn spekkoper’, aldus Jan Willem Zwang van Stratergy.
18 september 2022 Het Dilemma | Mensen zonder zonnepanelen worden op kosten gejaagd – salderingsregeling is unfair, nu afschaffen? Benadeelt saldering mensen zonder zonnepanelen? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Peter Desmet van Solarclarity Group. ‘Ja, de switch naar een systeemaanpak en inzetten op opslag is nu nodig.’
18 september 2022
Weer ruimte op stroomnet Limburg en Brabant: TenneT vindt 1.700 megawatt extra ruimte
Grootverbruikers kunnen in de provincie Noord-Brabant en Limburg vanaf december weer op het stroomnet aangesloten worden. TenneT heeft het congestieonderzoek afgerond en 1.700 megawatt extra ruimte gevonden.
18 september 2022 Onderzoek Ecorys: ‘Right to Challenge’ geen oplossing voor problemen vol stroomnet Het ‘Right to Challenge’ geeft geen alomvattend antwoord op de knelpunten op het elektriciteitsnet. Dat concludeert Ecorys in een onderzoek naar de mogelijkheid van marktpartijen om netbeheerders ‘uit te dagen’.
18 september 2022 ‘Zonnepanelen presteren gemiddeld 6 procent minder dan verwacht’ Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben ontdekt dat 256 identieke systemen met zonnepanelen gemiddeld 6 procent minder presteerden dan werd verwacht toen ze geïnstalleerd werden.
18 september 2022 _aantal klachten over uitvallen omvormers zonnepanelen neemt fors toe Het aantal klachten over omvormers van zonnepanelen die uitvallen door overbelasting van het Vlaamse stroomnet zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG.
7 september 2022 Subsidiepot sportclubs voor zonnepanelen en warmtepompen bijna leeg Sportclubs hebben via de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) in de maanden juni, juli en augustus voor onder meer zonnepanelen en warmtepompen 15,2 miljoen euro subsidie aangevraagd.
7 september 2022 Interesse in subsidie zonneboiler houdt aan, vakantiedip voor isolatie en warmtepompen In de maand augustus zijn zowel door consumenten als bedrijven fors minder aanvragen ingediend voor isolatie en warmtepompen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
7 september 2022 Derde Monitor Participatie Hernieuwbare energie op land: percentage zonneparken in lokaal eigendom vrijwel gelijk Het aandeel zonneparken dat in lokaal eigendom is, is in 2021 nagenoeg gelijk gebleven aan de voorgaande kalenderjaren. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Monitor Participatie Hernieuwbare energie op land.
7 september 2022 Nieuw record: zonnepanelen leverden in augustus 25 procent van Nederlandse stroom Het aandeel zonne-energie steeg in de Nederlandse stroommix in augustus naar een nieuwe recordhoogte. Ruim een kwart van de stroom – 25,5 procent – werd afgelopen maand opgewekt door zonnepanelen.
7 september 2022
Nieuw onderzoek Agentschap Telecom naar hacken omvormers zonnepanelen
Het Agentschap Telecom is een nieuw onderzoek gestart naar de digitale veiligheid van omvormers van zonnepanelen. Dat meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie naar aanleiding van Kamervragen van de VVD.
7 september 2022 Verzekeraars presenteren protocol voor incidenten met zonnepanelen Het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging voor Onderzoek en Advies Milieugevaarlijke stoffen (VOAM) en Stichting Salvage hebben een onderzoeksprotocol ‘zonnepaneel incidenten’ opgesteld.
7 september 2022 Salderingsregeling: Kamervragen CDA over kosten salderen voor mensen zónder zonnepanelen Henri Bontenbal (CDA) heeft Kamervragen gesteld aan minister Jetten over de oplopende kosten van de salderingsregeling voor huishoudens die géén zonnepanelen bezitten. Het zou om miljarden euro’s gaan.
6 september 2022 Salderingsregeling en de terugleververgoeding | Hoeveel is stroom zonnepanelen echt waard? De discussie over de terugleververgoeding die consumenten ontvangen voor overtollige zonne-energie van hun zonnepanelen neemt hand over hand toe. Maar hoeveel is zonnestroom nu echt waard? Zonneplan zocht het uit.
31 augustus 2022 Salderingsregeling: voorbeeldbrief ACM voor eigenaren zonnepanelen die benadeeld worden door energiebedrijven De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een voorbeeldbrief beschikbaar voor consumenten met zonnepanelen die door hun energieleverancier benadeeld worden bij het uitvoeren van de salderingsregeling.
31 augustus 2022 CE Delft: consument verdient isolatie, warmtepomp en zonneboiler binnen 6 jaar terug De hoge energieprijzen hebben voor consumenten de terugverdientijd van isolatie, warmtepompen en zonneboilers verkort tot maximaal 6 jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van CE Delft en de NVDE.
31 augustus 2022 ACM over salderingsregeling: ‘Salderen moet jaarlijks, maar staat niet letterlijk in de wet’ Na klachten van een eigenaar van zonnepanelen over Budget Energie heeft de ACM haar standpunt herhaald dat salderen jaarlijks moet, maar merkt de autoriteit wel op dat dit niet letterlijk in de wet staat.
29 juli 2022 Kabinet wil investeren in netbeheerders om aanpak vol stroomnet te garanderen Het kabinet wil een kapitaalstorting doen en aandeelhouder worden in de 3 regionale netbeheerders Alliander (Liander), Enexis en Stedin. Daarmee wil het een aanpak van het volle stroomnet borgen.
29 juli 2022 Consumenten en bedrijven moeten batterij verplicht registreren bij netbeheerder Netbeheer Nederland meldt dat consumenten en bedrijven die stroom opslaan in een thuisbatterij of ander energieopslagsysteem deze per direct verplicht zijn te registreren bij hun netbeheerder.
29 juli 2022 CPB over afbouw salderingsregeling zonnepanelen: veel onzekerheid over extra kosten Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat de financiële gevolgen van het uitstel van de afbouw van de salderingsregeling ‘redelijk en neutraal’ zijn, maar oordeelt tegelijkertijd dat er hoge mate van onzekerheid is.
20 juli 2022
Doe de check en kijk naar de mogelijkheden voor je huis!
De gemeente Echt-Susteren heeft een aardgasvrijchecker website waarop je advies voor je huis kunt krijgen voor de volgende stap in verduurzaming. Alleen postcode en huisnummer benodigd.
Huis verduurzamen? Kijk ook bij de informatie via het Duurzaam Bouw Loket.
Willen weten wat de gemeente Echt-Susteren doet en van plan is komende jaren?
Een energietoeslag voor lage inkomens? Bekijk de mogelijkheden.
11 juli 2022 Recordproductie zonnepanelen: aandeel zonne-energie 14,3 procent in eerste helft kalenderjaar In de eerste helft van 2022 heeft Nederland door de productie van hernieuwbare energie 1 miljard kubieke meter aardgas bespaard. Het aandeel hernieuwbare energie in de stroomproductie steeg van 33 naar 41 procent.
11 juli 2022 Afbouw salderingsregeling: minister wil absoluut maximum en geleidelijke verlaging van redelijke vergoeding voor stroom zonnepanelen Minister Jetten wil in de wet een absoluut maximum vastleggen voor de redelijke vergoeding die energiebedrijven moeten betalen aan zonnepaneeleigenaren voor het deel van opgewekte stroom dat ze niet mogen salderen.
11 juli 2022
Kosten transport zonnepanelen blijven dalen: ‘Begin van einde stierenrennen voor rederijen’
Maritiem onderzoeksbureau Drewry verwacht een einde aan het ‘stierenrennen’ voor rederijen. Een dalende vraag en afnemende congestie in havens zorgen ervoor dat de transportprijzen voor containers verder gaan dalen.
11 juli 2022 Salderingsregeling: fouten in energierekening eigenaren zonnepanelen, Kamervragen CDA Henri Bontenbal (CDA) heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over fouten in de energierekening van eigenaren van zonnepanelen. Sommige energiebedrijven zouden op maandbasis salderen.
11 juli 2022 TNO over afbouw salderingsregeling: terugverdientijd zonnepanelen blijft minder dan 7 jaar De terugverdientijd van zonnepanelen blijft voor consumenten ook bij de afbouw van de salderingsregeling minder dan 7 jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO naar de gevolgen van het afbouwen van het salderen.
27 juni 2022
Warmetebatterij in opkomst
Zelf-energie produceren publiceert regelamtig artikelen over zelf enegrie produceren.
DIt keer een stukje over warmtebatterijen: zouthydraat en waterdamp zijn de belangrijkste componenten en 1 kuub droog zout is een equivalent van 40m3 aardgas. Een volgend puzzelstukje van de toekomstige oplossing?
27 juni 2022 informatie avonden gemeente Echt-Susteren over energie/warmte transitie en windenergie De gemeente Echt-Susteren organiseert een aantal avonden in de lokale kernen over wamte en energietransitie en ook 2 separate sessies over windenergie.
17 juni 2022
Waterschap Rivierenland slaat stroom zonnepanelen op in waterbatterij
Waterschap Rivierenland heeft bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gorinchem een waterbatterij van AquaBattery in gebruik genomen. Hierin wordt de stroom van de 2.700 zonnepanelen opgeslagen.
De BlueBattery van AquaBattery is een innovatie die in ontwikkeling is, waarbij water en zout als milieuvriendelijk opslagmedium worden gebruikt.
17 juni 2022
Belangrijkste wijzigingen SDE++ 2022: verklaring draagkracht en 50 procent netaansluiting verplicht
De aanstaande openstellingsronde van de SDE++ die op 28 juni opengaat, kent een aantal belangrijke wijzigingen voor zonnestroom- en zonnewarmteprojecten. De redactie van Solar Magazine zet ze op een rij.
17 juni 2022
Subsidievrij bouwen: ‘Markt voor vaste stroomcontracten is nog te onvolwassen’
Vattenfall gaat het eerste subsidievrije zonnepark van Nederland bouwen. Annemarie Schouten geeft echter aan dat dit voorlopig geen schering en inslag zal worden. ‘De ppa-markt is nog te onvolwassen.’
‘Het project wordt gerealiseerd op de grond van het Rijksvastgoedbedrijf’, vertelt Schouten, hoofd zonneparken bij Vattenfall. ‘Het werd aanbesteed door de rijksoverheid. Twee van de belangrijkste eisen betroffen percentage bodembedekking en subsidie.
17 juni 2022
Stroomnet Limburg en Brabant vol: TenneT stopt met aansluiten nieuwe klanten
Het hoogspanningsnet in Limburg en Noord-Brabant zit nagenoeg aan de maximale capaciteit zit. Netbeheerder TenneT stopt daarom met het aansluiten van nieuwe klanten voor het afnemen en terugleveren van stroom.
Ook kunnen bestaande klanten hun netaansluiting niet vergroten. De tijdelijke stop geldt enkel voor klanten met een grootverbruikersaansluiting.
17 juni 2022
Netbeheerders: schaf salderingsregeling zonnepanelen af, sluit omvormer aan op 50 procent piekvermogen
Schaf de salderingsregeling af en sluit omvormers ook bij consumenten aan op 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen. Dat pleidooi houden netbeheerders in strijd tegen het volle stroomnet.
Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer Nederland, stelt namens de gezamenlijke netbeheerders dat de quickscan duidelijk maakt dat alleen met krachtig overheidsingrijpen het mogelijk maakt om de klimaatdoelen in 2030 te halen.
17 juni 2022
ISDE: Recordbedrag van 18,4 miljoen euro subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Via de ISDE is in mei voor een recordbedrag subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Voor zonnewarmte is dit jaar al evenveel subsidie aangevraagd als heel vorig jaar: 5,1 miljoen euro.
In mei 2022 werd via de ISDE-regeling door consumenten en zakelijke aanvragers in totaal 21,7 miljoen euro subsidie aangevraagd. Dat bedrag is weliswaar geen absoluut record, maar het door consumenten in mei aangevraagde subsidiebedrag van 18,4 miljoen euro is dat wél.
17 juni 2022
Warmtefonds: lening per direct 100 procent inzetbaar voor zonnepanelen, dit najaar lening met 0 procent rente
Huizenbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) mogen de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds per direct voor de volle 100 procent inzetten voor de aanschaf van zonnepanelen. Minimale leenbedrag wordt verlaagd naar 1.000 euro.
Tot 1 juni mochten ze hiervoor maximaal 75 procent van de leensom gebruiken, omdat het resterende deel moest worden geïnvesteerd in een andere energiebesparende maatregel. Dat is nu niet meer nodig. Door de aanpassing van deze maatregel wil het fonds verduurzaming voor eigenaar-bewoners en VvE’s vereenvoudigen en stimuleren.
24 mei 2022
Kabinet wil zonnepanelen vanaf 2025 verplichten op nieuwe utiliteitsgebouwen
Als onderdeel van de ambitie om de uitrol van zonnepanelen op daken te versnellen, wil het kabinet vanaf 2025 de uitrol van zonnepanelen op nieuwe utiliteitsgebouwen verplichten. Dat meldt minister Jetten.
‘Het normeren van zon op dak en objecten is een wens van dit kabinet, maar is geen licht middel en dient zorgvuldig en gericht te worden toegepast’, schrijft minister Jetten voor Klimaat en Energie in zijn Zonnebrief aan de Tweede Kamer. Desondanks ligt normering voor nieuwbouw volgens hem voor de hand. ‘Bij bestaande bouw kan dit anders liggen.’
24 mei 2022 Minister Jetten: ‘Zonneparken zonder dubbelfunctie ongewenst, mogelijk instructieregel op komst’ Grondgebonden zonnesystemen zonder dubbelfunctie zijn ongewenst. Het kabinet gaat medeoverheden daarom helpen bij de toepassing van de zonneladder en sturing op multifunctioneel ruimtegebruik.
24 mei 2022 Minister Jetten presenteert beleid voor zonnepanelen: ‘Tempo vasthouden of verhogen, zon op dak de norm’ Minister Jetten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn beleid voor zonnepanelen. De ‘Zonnebrief’ geeft duidelijkheid hoe het kabinet invulling geeft aan afspraken in het coalitieakkoord over zonne-energie.
24 mei 2022 Afbouw salderingsregeling weer uitgesteld, eigenaren zonnepanelen mogen tot 2025 volledig salderen Minister Jetten heeft aangekondigd dat de afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. In het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden zonnepaneeleigenaren per 1 januari 2023 stapsgewijs minder mogen gaan salderen. Afgelopen januari werd echter al duidelijk geworden dat de afbouw met minimaal 1 jaar zou worden uitgesteld en nu is dus besloten om de afbouw 2 jaar uit te stellen.
24 mei 2022 Omvormer zonnepanelen valt bij 1 op de 20 consumenten uit door spanningsproblemen Netbeheerders hebben afgelopen jaar 3200 klachten gehad van zonnepaneleneigenaren over uitval van de omvormer. Naar schatting is dit 1 op 20 eigenaren
25 april 2022 Stroomversnelling: bouw salderingsregeling zonnepanelen niet af maar om De salderingsregeling voor zonnepanelen moet niet afgebouwd maar omgebouwd worden schrijft organisatie Stroomversnelling.
11 april 2022 Holland Solar en NWEA: "Laat zo snel mogelijk het plafond van 35 terawattuur in SDE++ los" De brancheverenigingen Holland Solar en Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) pleiten voor loslaten van het plafond in SDE++ bij de Tweede Kamer
11 april 2022 Twee derde Nederlanders met verduurzamingsplannen wil zonnepanelen installeren 68 procent van Nederlanders met bestaande of nieuwe verduurzamingsplannen wil zonnepanelen installeren om de gevolgen van de hoge energierekening te drukken.
31 maart 2022 Verlagen BTW op zonnepanelen naar 0% in 2023? De staatssecretaris wil de BTW op zonnepanelen verlagen naar 0%, tweede kamer houdt moties aan.
31 maart 2022 Volkskrant: slimmer organiseren electriciteitsnet Artikel Volkskrant 23/3/2022: Overvol electriciteitsnet kan slimmer worden georganiseerd
21 maart 2022 Enexis meldt record: consumenten installeren 770.3 MegaWattpiek aan zonnepanelen 659.028 consumenten in het werkgebied van Enexis hebben in 2021 een recordhoeveelheid van 770,3 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van netbeheerder Enexis.
21 maart 2022 PBL: verklein netaansluiting zonnepanelen naar 50% van piekvermogen Het PlanBureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft geadviseerd om de netaansluiting op 50% van het piekvermogen te zetten. Volgens berekeningen kan er dan meer hernieuwbare energie opgewekt worden per eenheid netcapaciteit.
21 maart 2022 Nederland verlaagt BTW op stroom en gas van 21 naar 9% per 1 april 2022 Om de voortdurende stijging van energiekosten te verzachten verlaagt het kabinet de BTW tijdelijk van 21 naar 9%
20 maart 2022
Cap voor 35,5 terawattuur voor zon- en windenergie in SDE+ in 2022
Minister Jetten heeft via de SDE++ voor 2022 bekendgemaakt geen SDE subsidie meer toe te kennen boven het 33,5 terawattuur plafond.
4 maart 2022
Burgerparticipatie noodzakelijk voor energietransitie
Energie Samen stelt:
"Zonder burgerparticipatie is er geen energietransitie"
"Stem op een partij die burgerparticipatie belangrijk vindt"
21 februari 2022 Gemeente Echt-Susteren: Transitievisie Warmte 2022-2030 De gemeente Echt-Susteren heeft haar Transitievisie Warmte 2022-2030 Versie 1 gepubliceerd.
31 januari 2022 Project van de week | IKEA zet in op zonnecarports: primeur in Eindhoven met zonnepanelen. In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Nu de daken van IKEA vol liggen met zonnepanelen, wordt een nieuw wapen ingezet: de zonnecarport.
31 januari 2022 Het Dilemma | De salderingsregeling voor zonnepanelen moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. De salderingsregeling zo snel mogelijk afbouwen of niet? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Erik de Leeuw, directeur van SOLARWATT Benelux. ‘Een integrale aanpak met subsidies voor batterijen is nodig.’
21 december 2021 SolarEdge lanceert S-Series: nieuwe generatie power optimizers voor zonnepanelen. SolarEdge heeft de S-Series gelanceerd. Deze nieuwe generatie power optimizers met nieuwe veiligheidsfuncties is nu overal in Europa beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen op daken van huizen.De power optimizers uit de S-Series geven tot op het individuele zonnepaneel inzicht in de prestaties van het pv-systeem en zijn uitgerust met SolarEdge Sense Connect.
21 december 2021 Datawattch: ‘Residentiële markt voor monitoring en beheer zonnepanelen wordt wakker’. ‘Veel woningcorporaties en installateurs zien monitoring en onderhoud van zonne-energiesystemen niet als prioriteit. De markt wordt echter wakker, met name onder druk van verzekeraars.’ Dat stelt Maickel van Haren.
21 december 2021 Miranda Kok over reiniging zonnepanelen: ‘Samen de beste weg zoeken naar maximaal rendement’. ‘Zonnepanelen reinigen is een vak’, zegt Miranda Kok. ‘De markt is echter jong en er spelen vele vragen. We zoeken samen de beste weg naar maximaal rendement, bijvoorbeeld inzake methodiek en frequentie.’
13 december 2021 Subsidiepot voor zonnepanelen bij sportclubs bijna leeg: nog 6,3 miljoen euro beschikbaar. De subsidiepot voor de installatie van zonnepanelen en zonnecollectoren bij sportclubs is bijna leeg. Er is nog 6,3 miljoen euro beschikbaar bij de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA).
13 december 2021 Drempelbedrag voor subsidie zonnepanelen bij sportclubs verlaagd naar 2.500 euro. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verlaagt per 1 januari 2022 het drempelbedrag voor sportclubs om in aanmerking te komen voor subsidie op zonnepanelen naar 2.500 euro.
13 december 2021 Tweede Kamer stemt in met 113 miljoen euro extra budget postcoderoossubsidie. De Tweede Kamer heeft voor een amendement van D66 gestemd om het budget voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), oftewel de postcoderoossubsidie, in 2022 met 113 miljoen euro te verhogen.
13 december 2021 SDE++ 2021 extreem overtekend: subsidie aangevraagd voor 4,1 gigawattpiek zonnepanelen en 7,3 miljard euro CCS en CCU De SDE++ 2021 is extreem overtekend: er is voor 12 miljard euro subsidie aangevraagd en maar 5 miljard euro beschikbaar. Het gaat om 2,2 miljard euro aanvragen voor zonnepanelen en 7,3 miljard euro voor CCS en CCU.
13 december 2021 EU wil nultarief voor btw op zonnepanelen toestaan na akkoord Europese ministers. De Europese Raad heeft overeenstemming bereikt om EU-lidstaten de ruimte te bieden de btw op zonnepanelen te verlagen tot 0 procent. Individuele landen, dus ook Nederland en België, beslissen zelf of ze dit doen.
13 december 2021 Nieuwe studie: 85 procent grote daken na kleine aanpassing geschikt voor zonnepanelen. 85 procent van de grote daken in Nederland is na een kleine aanpassing geschikt voor zonnepanelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de TKI Urban Energy naar constructieve beperkingen voor zonnepanelen op daken.
3 december 2021 Vattenfall komt met warmtepomp voor oude woningen. Vattenfall komt volgend jaar met een warmtepomp op de markt die ook geplaatst kan worden in oudere, minder goed geïsoleerde woningen.
3 december 2021 Nederlanders kopen Smart Home-producten om energierekening omlaag te krijgen. Nederlanders kopen Smart Home-producten vooral vanwege het gemak en om hun energierekening omlaag te krijgen. Voor 39 procent van de huishoudens is energiebesparing, na gemak, de belangrijkste reden voor de aankoop. Dat blijkt uit cijfers van de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2021.
3 december 2021 Energiebesparingsplicht: zonnepanelen per 1 juli 2023 verplicht bij terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de energiebesparingsplicht en informatieplicht voor bedrijven wijzigen. Zo moeten zonnepanelen verplicht worden als ze een maximale terugverdientijd van 5 jaar hebben.
3 december 2021 SDE++: netbeheerders wijzen minder transportindicaties af, 5.419 aanvragen gehonoreerd. De netbeheerders hebben voor de SDE++ 2021 in totaal 6.400 aanvragen voor een transportindicatie ontvangen. 15 procent van die aanvragen werd afgewezen en dat is 2 procent minder dan bij de vorige subsidieronde.
3 december 2021 Netbeheerders presenteren nieuwe zonneladder voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. Netbeheer Nederland heeft een zonneladder onthuld voor de uitrol van zonnepanelen op bedrijfsdaken. De inpassingsladder geeft een handreiking voor het slim kiezen van locaties voor zon op dak bij grootverbruikers.
30 november 2021 Netbeheerders: ‘Afbouw salderingsregeling zonnepanelen niet genoeg, geef thuisbatterij 30 procent subsidie’ De Nederlandse netbeheerders en Energy Storage NL willen dat de rijksoverheid vasthoudt aan het afbouwpad van de salderingsregeling voor zonnepanelen en een subsidie van 30 procent voor thuisbatterijen invoert.
30 november 2021 Eerste woning aangesloten op waterstofnet. Delft heeft een primeur. Afgelopen week werd hier namelijk de eerste Nederlandse woning aangesloten op een lokaal waterstofnet. De bewoners verwarmen hun woning en het tapwater vanaf nu dus met waterstof. De woning is onderdeel van het ontwikkelingsproject H2@Home dat valt onder de pilot The Green Village.
30 november 2021 Woningen zonder gas gaan ook meer betalen. Al enige tijd is bekend dat de gasprijzen flink zijn gestegen. Nu blijkt dat ook woningen zonder gas meer gaan betalen. Woningen die worden verwarmd door alternatieve warmtebronnen krijgen hoewel ze geen gas gebruiken toch last van de hoge gasprijs. Dat staat vastgelegd in de warmtewet.
18 november 2021 Holland Solar na verhoging subsidie isolatie en warmtepompen: zonneboilers onterecht overgeslagen. Na de verhoging van de ISDE-subsidie voor isolatie en (hybride) warmtepompen, moet ook de subsidie voor zonneboilers verhoogd worden van 20 naar 30 procent. Daarvoor pleit branchevereniging Holland Solar.
18 november 2021 Holland Solar na verhoging subsidie isolatie en warmtepompen: zonneboilers onterecht overgeslagen. Na de verhoging van de ISDE-subsidie voor isolatie en (hybride) warmtepompen, moet ook de subsidie voor zonneboilers verhoogd worden van 20 naar 30 procent. Daarvoor pleit branchevereniging Holland Solar.
18 november 2021 Hoge gasprijs: vraag naar isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers verdubbeld. De hoge prijzen voor stroom en gas hebben geleid tot een verdubbeling van de vraag naar warmtepompen, woningisolatie, zonneboilers en zonnepanelen. Dat melden de NVDE, Holland Solar en Vereniging Warmtepompen.
18 november 2021 ESCOM: ‘Combinatie warmtepomp en pvt groeit in populariteit, competitie met aanbieders warmtenetten verhevigt’. ‘De combinatie pvt-warmtepomp groeit in populariteit bij de verduurzaming van wooncomplexen, aldus Albert Dorland. ‘Warmtenet-aanbieders duiken nu ook op deze markt. Goed nieuws voor de bewoners is dat niet altijd.’
18 november 2021 Olof van der Gaag: ‘Cv-ketel moet na 2025 worden uitgefaseerd’ NVDE wil een versnelde uitrol van warmtepompen. Ontevreden over de recente miljoenennota is directeur Olof van der Gaag in dat kader niet. ‘Daarnaast moet worden ingezet op de uitfasering van de cv-ketel na 2025.’
18 november 2021 Vereniging Warmtepompen: ‘De warmtepomp is zijn rol in de energietransitie aan het pakken’. ‘De warmtepomp is zijn rol in de energietransitie aan het pakken’. Dat zegt voorzitter van Vereniging Warmtepompen Frank Agterberg. ‘De grootste uitdaging voor verdere grootschalige uitrol vormt de bestaande bouw.’
7 november 2021 Nieuwe studie presenteert oplossingen voor problemen met verzekeren van gebouwen met zonnepanelen. De TKI Urban Energy heeft een overzichtsstudie gepresenteerd die handvatten biedt voor het oplossen van de problemen met de verzekering van zakelijke gebouwen waarvan de daken uitgerust zijn met zonnepanelen.
7 november 2021 Eindstand najaarsronde SDE++ 2020: 3.603 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen goedgekeurd. Er zijn in de najaarsronde 2020 van de subsidieregeling SDE++ 3.602 pv-projecten goedgekeurd met een vermogen van 3.603 megawattpiek aan zonnepanelen. 387 pv-projecten, goed voor 592 megawattpiek, zijn afgekeurd.
7 november 2021 ‘Foute’ keuze kabinet: eigenaren zonnepanelen mogen minder salderen door compensatie energierekening. De keuze van het kabinet om de energierekening te compenseren door de energiebelasting op elektriciteit te verlagen, benadeelt eigenaren van zonnepanelen. Zij mogen in 2022 minder salderen via de salderingsregeling.
15 oktober 2021 9 op 10 Nederlanders vindt komst zonnepark onder voorwaarden acceptabel. Nederlanders staan anno 2021 minder open voor de komst van zonneweiden dan 2 jaar geleden. Het draagvlak is gedaald van 47 naar 37 procent. Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie.
15 oktober 2021
47 procent van Nederlanders is bereid te investeren in zonnepanelen.
47 procent van de Nederlanders is bereid te investeren in zonnepanelen. 35 procent van de Nederlanders wil daarbij gezamenlijk met de buren zonnepanelen kopen. Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie.
Voor de monitor ondervroeg onderzoeksbureau Motivaction 2.452 Nederlanders.
15 oktober 2021 Ontwerpbesluit om gemeenten zonnepanelen te laten verplichten bij industriegebouwen naar Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft van minister Ollongren het ontwerpbesluit ontvangen om gemeenten via het Besluit bouwwerken leefomgeving de uitrol van zonnepanelen op industriegebouwen te laten verplichten.
15 oktober 2021 Tweede Kamer neemt moties voor schotten in SDE++ en financiering stroomnet aan De Tweede Kamer heeft meerdere moties van de PvdA en GroenLinks aangenomen. Het gaat onder meer om een motie die voorziet in de invoering van schotten binnen de subsidieregeling SDE++.
15 oktober 2021 PV InfoLink: tekort aan stroom in China remt productie zonnepanelen, wereldwijde vraag 165 gigawattpiek. Het tekort aan stroom remt de productie van zonnepanelen in China. Desondanks zouden fabrikanten dit jaar aan de vraag naar zonnepanelen, die 165 gigawattpiek bedraagt, moeten kunnen voldoen. Dat meldt PV InfoLink.
15 oktober 2021 Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. Energiebedrijven hebben hun tarieven verhoogd. Dat meldt zonne-energiebedrijf Zonneplan? op basis van eigen onderzoek.
6 september 2021 Gemeenten krijgen pas vanaf 1 juli 2022 kans om zonnepanelen te verplichten op industriegebouwen. Gemeenten krijgen niet per 1 januari 2022, maar pas vanaf 1 juli 2022 de mogelijkheid om zonnepanelen te verplichten op daken van industriegebouwen en gebouwen met overige gebruiksfuncties zoals parkeergarages.
6 september 2021 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen. Nederland heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: 1,5 miljoen huishoudens zijn van zonnepanelen voorzien. De woning die de belangrijke gebeurtenis mogelijk maakt, staat in Aalsmeer en is van Woningstichting Eigen Haard.
6 september 2021 PV InfoLink: ‘Fabrikanten van zonnepanelen moeten prijzen verhogen’. Door tekorten en stijgende prijzen van grondstoffen moeten fabrikanten van zonnepanelen de prijzen verhogen, maar de ruimte om dit te doen is beperkt. Dat stelt marktonderzoeksbureau PV InfoLink.
6 september 2021 Minister voert motie VVD niet uit en verplicht warmtepompen of zonnepanelen bij ingrijpende renovatie. Minister Ollongren legt een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de VVD om bij ingrijpende renovatie niet te verplichten tot het installeren van warmtepompen of zonnepanelen naast zich neer.
6 september 2021 Staatssecretaris Ye?ilgöz-Zegerius: geen stop op wind- en zonneparken op landbouwgrond. Ook na het behalen van de doelen uit het Klimaatakkoord komt er geen moratorium voor zonneparken en windmolens op landbouwgrond. Dat stelt staatssecretaris Ye?ilgöz-Zegerius na Kamervragen van JA21.
6 september 2021 RIVM: zonnepanelen hebben geen negatief effect op gezondheid van de mens. Toepassing van zonnepanelen heeft nagenoeg geen negatieve effecten op de gezondheid van de mens. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuw onderzoeksrapport.
29 augustus 2021 ‘De elektrische zonneauto is the next big thing in verduurzaming mobiliteit’ De elektrische zonneauto is een enorme stap in duurzame mobiliteit. ‘De introductie verdient volle politieke steun, omdat er een nieuwe, veelbelovende Europese waardeketen ontstaat’, aldus Lars Löhle (Sono Motors).
29 augustus 2021 Park the Sun: ‘Potentie zonnecarports is enorm’ Park the Sun duidt de potentie van solar carports. De tool dekt nu 40 procent van Nederland. ‘De mogelijke bijdrage aan de energietransitie is enorm, zeker met de opkomst van elektrisch rijden’, aldus Tine de Graaf.
29 augustus 2021 We Drive Solar: ‘Batterij elektrische auto is het goud van de energietransitie’ ‘Met behulp van autobatterijen kan de energietransitie betaalbaar voltooid worden’, aldus Robin Berg. ‘De eerste bidirectionele productieauto is er begin 2022. Dat is een mijlpaal in deze ontwikkeling.’
29 augustus 2021 Bonna Newman: ‘Integratie zonnepanelen in elektrische auto’s vanaf 2025 mainstream’. Integratie van pv in elektrische personenauto’s is volgens Bonna Newman van grote waarde voor de energietransitie. ‘Dankzij voortgaande ontwikkeling in technologie en productie wordt die mainstream vanaf 2025.’
29 augustus 2021 ‘Rijden op zonnestroom heilige graal, elektrisch vervoer wordt license to operate’ Het combineren van het snelgroeiende volume aan zonnepanelen en elektrische auto’s versnelt de energietransitie. Roland Steinmetz: ‘Vooral laden op zonnestroom op het werk biedt nu al enorme kansen, ook commercieel.
22 augustus 2021 Oproep Eigen Huis aan nieuw kabinet: behoud salderingsregeling voor zonnepanelen en stimuleer thuisbatterij. De Vereniging Eigen Huis roept de formateur en de politieke partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen op om de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen niet af te bouwen, maar te behouden.
22 augustus 2021 Postcoderoos: aandelen in zonnepanelen mogen bij verhuizen of overlijden leden alsnog overgedragen worden. Energiecoöperaties die te maken hebben met leden die verhuizen of overlijden, mogen aandelen in zonnepanelen per direct – en met terugwerkende kracht tot 1 april 2021 – overdragen aan nieuwe leden.
22 augustus 2021 CE Delft: introduceer statiegeld in SDE++ voor hogere realisatiegraad projecten met zonnepanelen. Het kabinet moet overwegen in de subsidieregeling SDE++ statiegeld in te voeren, zodat meer projecten die subsidie toegekend krijgen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Daarvoor pleiten onderzoekers van CE Delft.
22 augustus 2021 Pas komend najaar verplichting voor warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers bij ingrijpende renovatie. De eis waarmee Nederland het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen – bij een ingrijpende renovatie gaat verplichten, wordt pas komend najaar van kracht.
11 juli 2021 Duitsland als voorland? ‘Capaciteit batterijen bij zonnepanelen moet in 9 jaar verzevenvoudigen’. 1 op de 2 Duitse zonnepaneelkopers investeert ook in een thuisbatterij. Het gaat dus hard met thuisopslag in Duitsland. Maar is snel ook snel genoeg? Solar Magazine legde deze vraag voor aan Carsten Körnig van BSW.
11 juli 2021 Eerste zonnepark met batterij van Solarfields in ontwikkeling. Solarfields realiseert zijn eerste zonnepark met batterij. Jelmer Pijlman: ‘Energieopslag is noodzaak in een complex multimodaal hernieuwbaar energiesysteem, en een grote kans voor ons als energieproducent.’
11 juli 2021 Energy Storage NL over grootschalig pv met batterijen: ‘Sector staat klaar, SDE++-subsidie moet’. ‘In de combinatie zonne-energiesystemen met batterijen schuilt grote maatschappelijke en verduurzamingswaarde’, aldus Stefan Olsthoorn. ‘Grootschalige uitrol vergt echter onder andere opname in de SDE++.’
11 juli 2021 Jan Willem Zwang: ‘Businesscase voor thuisbatterij zonder subsidie nog ver weg’. Een halvering in aanschafkosten en gebruikmaken van stroomprijsschommelingen over de dag kan in Nederland een thuisbatterij binnen 10 jaar rendabel maken. Tot dan is subsidiëring volgens Jan Willen Zwang noodzaak.
2 juli 2021 SDE++: interesse CO2-opvang en -afslag groot, mogelijk te weinig subsidie voor CCS beschikbaar. De interesse om subsidie voor CO2-opvang en -afslag (CCS)-projecten aan te vragen via de SDE++-regeling is dusdanig groot, dat er voor deze technologie mogelijk te weinig subsidiebudget beschikbaar is.
2 juli 2021 5 redenen waarom transportkosten voor containers met zonnepanelen blijven stijgen. De kosten voor het transport van een container uit China naar Europa en Amerika zijn explosief gestegen en hevige concurrentie om zeevrachtcapaciteit is het nieuwe normaal. En dat zal nog wel even zo blijven…
2 juli 2021 Grens van 12.000 dollar in zicht voor kosten transport container zonnepanelen uit China. De kosten voor transport van een container met zonnepanelen uit China doorbreekt naar alle waarschijnlijkheid deze week de grens van 12.000 Amerikaanse dollar. De prijs steeg in 1 week met 779 Amerikaanse dollar.
2 juli 2021 Waarschuwing netbeheerders voor consumenten met zonnepanelen: terugleveren stroom wordt minder vanzelfsprekend. Netbeheer Nederland waarschuwt namens de netbeheerders dat ook consumenten de komende jaren de gevolgen gaan merken van de drukte op het stroomnet. De waarschuwing geldt eveneens voor eigenaren van zonnepanelen.
28 juni 2021 Eigen Huis: geld lenen voor verduurzaming woning met zonnepanelen te moeilijk. Het afsluiten van een verduurzamingshypotheek zonder advies zou ook mogelijk moeten zijn voor huiseigenaren die langer dan 5 jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Die oproep doet de Vereniging Eigen Huis.
28 juni 2021 Greenchoice: 30 procent meer klanten wekken stroom op met zonnepanelen. Het aantal klanten van Greenchoice dat zonne-energie opwekt met zonnepanelen is in 1 jaar tijd met 30 procent gegroeid. Per eind 2020 hadden 231.000 klanten van het energiebedrijf zonnepanelen.
28 juni 2021 Pricewise: bijna helft eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon. 41 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft deze nog nooit schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. De online-prijsvergelijker heeft samen met Panel Inzicht 500 Nederlanders ondervraagd.
28 juni 2021 Tweede Kamer stemt voor motie om zonnepanelen op daken de norm te laten worden. De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de motie van SP-Kamerlid Renske Leijten aangenomen om te zorgen dat zonnepanelen op daken de norm wordt. 125 van de 150 Kamerleden stemden voor de motie.
13 juni 2021 CBS: 83 procent van de Nederlanders wil meer zonne-energie. 83 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder wil dat er in de toekomst meer zonne-energie gebruikt gaat worden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
13 juni 2021 21 procent van eigenaren eengezinswoning wil binnen 2 jaar zonnepanelen kopen. 21 procent van de eigenaren van een eengezinswoning is concreet van plan om binnen 2 jaar zonnepanelen aan te schaffen. In 2020 had 28 procent van de eengezinskoopwoningen al zonnepanelen.
13 juni 2021 Bijna 1,5 miljoen huishoudens besparen energie door RREW. Van de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) is volop gebruikgemaakt.
8 mei 2021 Holland Solar over SDE++ 2021 : te krappe businesscase voor zonnepanelen, doorgang veel projecten in gevaar. Verbreding van de subsidieregeling SDE+ naar de SDE++ heeft tot te forse wijzigingen geleid. Holland Solar stelt dat veel pv-projecten waarschijnlijk niet doorgaan door een te krappe businesscase en teveel risico’s.
8 mei 2021 ISDE: woningeigenaren mogen subsidie zonneboilers en warmtepompen combineren met lokale subsidies. Woningeigenaren mogen sinds 21 april de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers combineren met een subsidie van hun gemeente of provincie.
8 mei 2021 Nederland heeft komende 30 jaar 8.000 tot 13.000 nieuwe elektriciteitsstations nodig. Nederland heeft in de periode tot 2050 voor de energietransitie 8.191 tot 12.922 nieuwe stroomstations nodig. Dat blijkt uit de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 van Netbeheer Nederland.
8 mei 2021 Nederlanders verduurzamen woning vaker door coronavirus, 56 procent wil zonnepanelen. De uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende lockdowns zorgen ervoor dat meer Nederlanders hun woning hebben verduurzaamd. 56 procent van de Nederlanders wil zonnepanelen op zijn huis plaatsen.
3 mei 2021
Staatssecretaris voert vrijwillige registratiedrempel in voor teruggave btw op zonnepanelen.
Eigenaren van zonnepanelen die btw terug willen vragen en waarvan de omzet zeer beperkt zal zijn – minder dan 1.800 euro per jaar – hoeven zich binnenkort niet meer aan te melden voor de kleineondernemersregeling.
Dat meldt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst na vragen van D66.
3 mei 2021 PBL publiceert conceptadvies SDE++ 2022: basisbedragen zon-pv maximaal 7,9 procent omlaag In het conceptadvies SDE++ 2022 stelt het PBL voor de basisbedragen voor zonnepanelen (zon-pv) in 2022 met 5,3 tot 7,9 procent te verlagen. De basisbedragen lopen uiteen van 5,48 tot 6,67 eurocent per kilowattuur.
3 mei 2021 Minister Van ’t Wout over vol stroomnet: ‘Netbeheerders kunnen vragen niet bijbenen’. Netbeheerders kunnen de vraag naar transportcapaciteit voorlopig niet bijbenen. Er zijn geen kant-en-klare oplossingen om snel extra transportcapaciteit te realiseren. Dat stelt minister Van ’t Wout.
3 mei 2021 Europese Unie overweegt nultarief of verlaging voor btw op zonnepanelen Binnen de EU vinden momenteel onderhandelingen plaats waardoor het in de toekomst voor Nederland mísschien mogelijk wordt om een nultarief te hanteren voor btw op zonnepanelen. Dat meldt staatssecretaris Vijlbrief.
3 mei 2021 Digitale Algemene Ledenvergadering donderdag 24 juni 2021 Noteer deze datum alvast in uw agenda!
28 maart 2021 Holland Solar: versterk bij renovatie draagconstructie van ongeschikte daken voor zonnepanelen. Holland Solar wil dat bij ingrijpende renovaties van gebouwen waarvan de daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen de draagconstructie versterkt wordt. Die oproep doet de branchevereniging aan minister Ollongren.
28 maart 2021 Minister vraagt VNG om modelverordening groene heffingskorting voor ozb-belasting zonnepanelen. Minister Ollongren heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzocht om een modelverordening op te stellen die het voor gemeenten eenvoudiger maakt een groene heffingskorting toe te passen.
28 maart 2021 Minister Ollongren gaat warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers verplichten bij ingrijpende renovatie. Minister Ollongren meldt dat het kabinet per 30 juni 2021 een eis vastlegt voor het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen – bij een ingrijpende renovatie.
23 november 2020 Overleg ACM en Wiebes over minimale preventie-eisen verzekeraars voor branden met zonnepanelen Minister Wiebes is met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in overleg over de mogelijkheid om verzekeraars collectief minimale preventiemaatregelen voor branden met zonnepanelen te laten opstellen.
23 november 2020 Minister Ollongren: proberen ozb-belasting op zonnepanelen alsnog te schrappen Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat zich inspannen om zonnepanelen op daken van woningen alsnog buiten de ozb-belasting te houden. Die toezegging heeft zij de Tweede Kamer gedaan.
23 november 2020 Rijk stelt 70 miljoen euro beschikbaar voor Regeling Reductie Energiegebruik Woningen Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt 70 miljoen euro beschikbaar voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) om huurder en woningeigenaren te helpen verduurzamen.
13 november 2020 Terugkijken webinar Zonnepark, Bergweg Mariahoop Terugkijken webinar Zonnepark, Bergweg Mariahoop d.d. 20 oktober j.l..
13 november 2020 Vanaf eind 2020 ISDE-subsidie voor zonnepanelen op scholen, zorginstellingen en mkb met kleinverbruikersaansluiting Minister Wiebes wil de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE-)regeling in de loop van het vierde kwartaal van 2020 openstellen voor de uitrol van zonnepanelen bij scholen, zorginstellingen en het mkb.
13 november 2020 ISDE voor kleine projecten met zonnepanelen interessanter dan SDE++ Voor kleinere commerciële projecten met zonnepanelen is het mogelijk interessanter om in de nabije toekomst gebruik te maken van de ISDE dan van de SDE++. Dat stelt Romano Hagen van De Centrale Subsidie Aanvraag.
9 november 2020
Digitale Algemene Ledenvergadering donderdag 26 november
De vergadering start om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur.
20 oktober 2020 Ontwikkelfonds serieuze stap dichterbij. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een handtekening gezet onder de afspraak voor het verstrekken van middelen (€10 miljoen) voor het Ontwikkelfonds voor Energiecoöperaties.
13 oktober 2020 Energie infrastructuur moet op de schop De Provincie heeft een studie uitgevoerd naar de toekomst van de Limburgse energie infrastructuur in 2030 en 2050. De studie is uitgevoerd door CE Delft samen met Gasunie, Tennet en Enexis Netbeheer, Chemelot en met input van de Limburgse RES-regio’s.
9 september 2020 Energie Samen over te lage postcoderoossubsidie: ‘Versnelling blijft uit, gevaar voor stilstand’ ‘Als het conceptadvies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) door minister Wiebes wordt overgenomen, dan zal de postcoderoossubsidie niet tot een versnelling, maar tot stilstand leiden.’ Dat stelt Siward Zomer, directeur van Energie Samen, de brancheorganisatie voor duurzame-energie-initiatieven van burgers, boeren en lokale ondernemers.
9 september 2020 Nieuwe Energiewet: ‘Problematiek rond transportschaarste vraagt om holistische herijking van aansluit- en transportplicht’ In de Haagse burelen wordt druk gewerkt aan een nieuwe wet: de Energiewet. Deze wet gaat binnen één tot anderhalf jaar de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 vervangen en samenvoegen.
9 september 2020 Bedrijven in de startblokken voor Scope 12: verzekeraars gaan inspectie zonnepanelen als harde eis stellen De gedachte dat verzekeraars Scope 12-inspecties voor gebouweigenaren met zonnepanelen verplicht gaan stellen om voor een verzekering in aanmerking te komen, doet menig installateur beven.
9 september 2020 Kosten-batenanalyse Enexis: zonnepanelen op bedrijfsdaken beter dan op landbouwgrond Projectontwikkelaars moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen in plaats van op landbouwgrond. Dat concludeert Enexis-onderdeel Enpuls na een maatschappelijke kosten-batenanalyse.
9 september 2020 Energiecoöperaties luiden noodklok: stel afschaffen postcoderoosregeling 2 jaar uit De lokale energiecoöperaties Bergen Energie en Kennemer Energie luiden de noodklok. Als het vervangen van de huidige postcoderoosregeling door een postcoderoossubsidie wordt voortgezet, gaan zij mogelijk failliet.
1 september 2020 PBL: verduurzamen huis voor woningeigenaren niet rendabel, extra subsidies nodig Met de huidige investeringslasten en regelingen is verduurzamen voor huiseigenaren niet rendabel. Dat concludeert het PBL in een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen.
1 september 2020 PBL: afbouw salderingsregeling zonnepanelen maakt verduurzamen woningen moeilijker Het afbouwen van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen maakt het verduurzamen van woningen minder haalbaar, maar niet onmogelijk. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
7 juli 2020 Advies PBL postcoderoossubsidieregeling: 10,6 eurocent subsidie per kilowattuur. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft het conceptadvies 2021 voor de postcoderoossubsidieregeling gepresenteerd; de opvolger van de postcoderoosregeling.
7 juli 2020 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: meer ruimte voor zonnepanelen op monumenten Eigenaren van monumenten krijgen meer ruimte om zonnepanelen te plaatsen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) past hiertoe zijn adviesbeleid aan. Dat meldt minister Van Engelshoven.
7 juli 2020 Minister Ollongren: woningen met zonnepanelen krijgen slechter energielabel. Woningen met zonnepanelen krijgen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – mogelijk een slechter energielabel. Dat meldt minister Ollongren.
9 juni 2020 Het aanmelden van zonnepanelen verandert. Het aanmelden van zonnepanelen verandert.
7 juni 2020 Drie tips om je koophuis alvast voor te bereiden op het stoppen met aardgas. We gaan stoppen met het gebruik van aardgas in onze huizen. Niet morgen, maar wel al snel. In 2050 om precies te zijn. Wat kun je nu alvast doen om je voor te bereiden op gasloos wonen als je een eigen woning hebt? Met deze tips zit je altijd goed!
3 mei 2020 Urgenda-vonnis: kabinet neemt extra klimaatmaatregelen, meer geld voor zonnepanelen op huurwoningen. Minister Wiebes heeft maatregelen aangekondigd om de CO2-uitstoot in Nederland op korte termijn verder terug te dringen vanwege het Urgenda-vonnis. Zo komt er extra geld voor zonnepanelen bij woningcorporaties.
9 februari 2020 Regeling Duurzaam Thuis uitgebreid. Eigenaar-bewoners en huurders van bestaande woningen kunnen een lening tegen een voordelig rentetarief aanvragen. Daarmee kunnen ze hun woning verduurzamen en/of levensloopbestendig maken. Deze regeling wordt uitgebreid.
31 januari 2020 Helft Nederlanders wil investeren in zonnepanelen en is positief over zonneparken 51 procent van de Nederlanders wil investeren in zonnepanelen. Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019, gemaakt door Motivaction in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
31 januari 2020 75 procent Nederlanders wil alleen maar led-lampen gebruiken Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019 gemaakt door Motivaction in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
5 december 2019 Algemene Ledenvergadering d.d. 28 november 2019 Op 28 november j.l. heeft de Algemene Ledenvergadering plaatsgevonden in het Multifunctioneel Centrum te Pey.
28 oktober 2019 Nationale Recycle Week: ‘Zonnepanelen zijn nu al te recyclen’ Zonnepanelen kunnen aan het einde van de levensduur nu al gerecycled worden. Dat stelt Jan-Willem Jehee van stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), de stichting die de inzameling en recycling coördineert.
28 oktober 2019
Naturalis: goed ingericht zonnepark beter voor biodiversiteit dan landbouwgrond
Zonneparken zijn een geschikt woongebied voor planten en dieren en kunnen een grote biodiversiteit herbergen. Dat concludeert Naturalis Biodiversity Center na onderzoek bij het zonnepark van Shell Moerdijk.
28 oktober 2019
Limburg start proef met zonnepanelen op plaats van afgebroken varkensstallen
De provincie Limburg start een proef waarbij zonnepanelen geplaatst worden op de plaats van varkensstallen die afgebroken worden omdat boeren stoppen met hun bedrijfsactiviteiten.
28 oktober 2019 Vaillant en AliusEnergy starten met aanbieden totaaloplossing voor pvt-panelen Vaillant en AliusEnergy starten met aanbieden totaaloplossing voor pvt-panelen, een combinatie van zonnestroom en zonnewarmte.
4 oktober 2019 Beleidskader zonneparken en windparken De gemeente wil haar energieverbruik verduurzamen en in 2040 energieneutraal zijn. Dit is ook opgenomen in de energievisie. Om invulling te geven aan deze energievisie zijn een aantal maatregelen nodig waaronder ook het opwekken van duurzame energie in de vorm van wind- en/of zonneparken. De gemeenteraad heeft om die reden afgelopen raadsvergadering (26-9) het beleidskader ‘Zonneparken en windparken gemeente Echt-Susteren’ vastgesteld. De energievisie en het beleidskader zijn te vinden op www.echt-susteren.nl/duurzaamheid.
24 september 2019 Regering wil wet aanpassen om zonnepanelen op daken burgers en bedrijven af te dwingen. Minister Wiebes meldt de Tweede Kamer dat het kabinet via een wijziging van het "Besluit bouwwerken leefomgeving" gemeenten de mogelijkheid wil bieden om zonnepanelen op daken bij burgers en bedrijven af te dwingen. Bron: Solarmagazine.nl
15 september 2019 Kansen voor varkensboeren De provincie Limburg gaat varkensboeren die willen stoppen, helpen met het plaatsen van zonnepanelen op de plekken waar de varkensstallen stonden. Dat verschaft boeren de kans om zonder - of met minder - schulden te stoppen.
15 september 2019 Uitgangpunten wind en zonne energie - samenvatting Uitgangpunten wind en zonne energie - samenvatting (bron: Zuidenwind)
13 september 2019 Bewonersavonden energietransitie Echt-Susteren De gemeente wil haar energieverbruik verduurzamen om zo in 2040 energieneutraal te zijn. Dit staat ook in de energievisie met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Deze is te vinden op www.echt-susteren.nl/energievisie. Graag willen we u als inwoner betrekken bij de energietransitie en u uitleggen wat dit precies is en wat dit voor u betekent. Daarom organiseren we binnenkort een aantal informatiebijeenkomsten bij u in de buurt.
13 september 2019 Ledverlichting in Echt-Susteren In opdracht van de gemeente heeft Studio NLX (Nobralux) nieuwe lampen gerealiseerd op de Nieuwe Markt voor het gemeentehuis. De traditionele verlichtingsarmaturen zijn vervangen door energiezuinige en nauwkeurig richtbare ledverlichting.
7 september 2019
Geldverstrekker hindert verduurzaming, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis
Vorig jaar toonde Vereniging Eigen Huis aan dat de helft van de geldverstrekkers het verduurzamen van de woning bij de aankoop frustreert. Recent onderzoek van de vereniging laat zien dat er sinds vorig jaar weinig veranderd is.
Teleurstellend, vindt de vereniging. Met alle aandacht die er is voor het verduurzamen van woningen mag van geldverstrekkers verwacht worden dat in ieder geval de bestaande mogelijkheden worden aangeboden.
20 augustus 2019 Energiecapaciteit zonnepanelen maximaliseren Een nieuw materiaal voor zonnecellen bestaande uit koper-zink-germanium-selenide kan zonnepanelen nog meer energie laten opwekken. Dat is de conclusie van het Europese onderzoeksproject SWInG van IMO-IMOMEC, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van UHasselt en imec.
9 juli 2019 Klimaatakkoord 28 juni Nederland moet in 2030 minimaal 49 % minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dit is het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord dat 28 juni is gepresenteerd. Dit betekent dat over iets meer dan tien jaar 1,5 miljoen woningen van het aardgas af moeten zijn en dat komende jaren zoveel mogelijk woningen beter moeten worden geïsoleerd. In 2050 mag vrijwel geen enkele woning nog met aardgas worden verwarmd.
4 mei 2019 Bespaartip Energiezuinige apparaten (energielabel A(+++)) helpen bij energiebesparing.
30 april 2019
Zonnepanelen: aanschaf en opbrengst
Wil je zonnepanelen kopen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen die op je afkomen.
21 april 2019 Energietransitie voor Ondernemers Echt-Susteren en Roerdalen Wat betekent de energietransitie voor de ondernemer als gebruiker, als leverancier en als mogelijke energieproducent? Waar gaat het om? Wat moet, wat kan, besparen, wat kost het en wat brengt het op, en zelf energie opwekken?
24 januari 2019 Kwart miljard te leen voor verduurzaming Limburgse woningen De pot geld voor Limburgse woningeigenaren en huurders die willen lenen om hun huis te verduurzamen is donderdag een stuk groter geworden. De Europese Investeringsbank (EIB) stopt er 75 miljoen euro in en de provincie lapt evenveel bij.
19 januari 2019 Akkerwijzer Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag. Wat een boer in de toekomst te wachten staat met afgedankte zonnepanelen blijkt onduidelijk.
3 januari 2019
Morgenland
Wil je weten waar wij het samen voor doen, bekijk dan onderstaand filmpje!
Morgenland is een film over de energietransitie die nu op gang komt in Nederland en waar veel vragen over zijn.
23 december 2018 Zonnepanelen voor Tennisvereniging TC Nieuwstadt De gemeente Echt Susteren en de coöperatie Echt Susteren Energie hebben in 2017 besloten samen duurzaamheidsprojecten in de gemeente Echt Susteren op te starten. Echt Susteren Energie heeft van de gemeente de goedkeuring gekregen een aantal energiescans uit te voeren bij verschillende sportaccommodaties. De Tennisvereniging TC Nieuwstadt is hier een voorbeeld van.
23 december 2018 Klimaatakkoord Vrijdag 21 december is het ontwerp van het Klimaatakkoord gepresenteerd. In dit voorlopige akkoord staat dat alle woningen in Nederland op termijn beter geïsoleerd moeten worden en van het aardgas af gaan. Omdat het Klimaatakkoord alle huiseigenaren raakt, onderhandelde Vereniging Eigen Huis met alle betrokken partijen over de inhoud. Lees wat Vereniging Eigen Huis van het ontwerpakkoord vindt.
14 november 2018 Haalbaarheidsonderzoek Collectieve Opwek Zonnepanelen Begin november 2018 is Echt Susteren Energie gestart met een studie naar de haalbaarheid van collectieve energieopwekking. Doel hiervan is om een aantal locaties te ontwikkelen, waar op grote(re) schaal duurzame energie wordt opgewekt middels het plaatsen van zonnepanelen. Denk hierbij aan zonnedaken en/of zonneweides. De komende periode zal blijken of dit ook in onze gemeente haalbaar is. Te zijner tijd zullen leden van de energiecoöperatie en inwoners van de Gemeente Echt-Susteren worden geïnformeerd, op welke manier zij kunnen participeren in en meeprofiteren van deze projecten. Het haalbaarheidsonderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.
18 juni 2018
Wat je huis verduurzamen kost
Kostenoverzicht per woningtype en energielabel
Wie zijn huis wil verduurzamen, kan het beste beginnen met isoleren. Maar wat kost dat en wat kun je nog meer doen? Vereniging Eigen Huis liet de maatregelen en bijbehorende kosten op een rij zetten.
Bron: Eigenhuis.nl
3 mei 2018
Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen
Huiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatssecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep daartoe van Vereniging Eigen Huis.
Bron: Vereniging Eigen Huis
29 maart 2018
ENERGIEMARKT 2018
Het thema van deze energiemarkt is: ENERGIEOPWEKKING
Wanneer? ZATERDAG 14 APRIL, 13.00-17.00 UUR
Waar? GEMEENTEHUIS ECHT
28 maart 2018
Weg met de cv-ketel? Dit zijn de alternatieven
De gaskraan gaat steeds verder dicht en de roep om gasgestookte cv-ketels helemaal in de ban te doen wordt steeds luider. Maar wat zijn de alternatieven, en wat kost en die? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Bron: rtlnieuws.nl Foto: ANP
20 februari 2018
Energieakkoord: bedrijven krijgen verplichting overheid te informeren over energiebesparing zoals led
In het kader van het Energieakkoord worden bedrijven voortaan verplicht om in het kader van de Wet Milieubeheer te melden welke energiebesparingsmaatregelen zij hebben genomen; zoals het plaatsen van led.
Bron: ledmagazine.nl Foto: Norton
29 december 2017
Energiemarkt 2018
Na het succes van de eerste energiemarkt in september 2017, organiseert Echt-Susteren Energie de 2e Energiemarkt op zaterdag 14 april 2018. In samenwerking met de Gemeente Echt-Susteren vindt de markt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis van Echt-Susteren.
Het thema van deze energiemarkt is: Energieopwekking!
26 december 2017
Bizar energieverbruik Bitcoin lijkt onhoudbaar
Bitcoin-mining Je kunt je huis isoleren en led-lampen installeren, maar als je bitcoins koopt slurp je alsnog energie. Bitcoin verbruikt meer stroom dan hele landen. „Waar zijn we nou helemaal mee bézig?”
Bron: nrc.nl, Wouter van NoortErik van der Walle. Foto: Bloomberg, bewerking NRC
21 december 2017
Europees akkoord over verlaging uitstoot broeikasgassen
De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw-, transport-, afval-, en bouwsector en van gebouwen.
Bron: nu.nl Door: ANP Foto: ANP
19 december 2017
EU-lidstaten willen dat 27 procent van energie duurzaam is in 2030
De Europese Unie (EU) moet 27 procent van de gebruikte energie in 2030 duurzaam opwekken. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen EU-lidstaten in de nacht van maandag op dinsdag.
Bron: nu.nl, ANP Foto: 123 RF
14 november 2017 Prijswinnaar Loterij Energiemarkt Op zaterdag 30 september organiseerde de Energie Coöperatie Echt Susteren Energie in samenwerking met de gemeente Echt Susteren een energiemarkt.
10 oktober 2017
Wereldprimeur: Limburgse kip legt CO2-neutraal ei
Na de vele negatieve publiciteit over besmette fipronil-eieren, is er nu positief nieuws te melden over de kippensector: een CO2-neutraal ei, gelegd op een splinternieuwe CO2-neutrale kippenboerderij in Castenray (bij Venray).
Bron: NOS
8 oktober 2017
Topman DSM pleit voor prijs op CO2-uitstoot
DSM-topman Feike Sijbesma pleit voor een wereldwijde prijs op de uitstoot van CO2.
"Dat moet een economische prikkel geven aan bedrijven om klimaatverandering tegen te gaan", zo zei hij zondag bij de VPRO in Buitenhof.
Bron: 1limburg, Persbureau ANP Foto: Erwin Minkenberg
19 september 2017
Klimaat-stresstest voor alle Nederlandse gemeenten
Alle gemeenten in Nederland moeten de komende twee jaar een stresstest doen om knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast in kaart te brengen. Dat staat in het zogenoemde Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, dat vanmiddag is gepresenteerd in Den Haag.
Bron: NOS, Heleen Ekker Foto: Wateroverlast in Eindhoven SQ VISION
28 augustus 2017
Klimaatakkoord Parijs houdt nog geen rekening met dooiende permafrost
Wereldwijd krijgen landen het hoogstwaarschijnlijk moeilijker dan gedacht om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden, zeggen klimaatwetenschappers tegen de NOS. Bij het sluiten van dat akkoord is namelijk geen rekening gehouden met de dooiende permafrost.
Bron: NOS, Heleen Ekker Foto: US Geological Survey
3 augustus 2017
Dodelijke hittegolven voorspeld aan einde van de eeuw
De klimaatverandering kan aan het einde van deze eeuw voor zulke extreme hittegolven zorgen dat ze dodelijk zijn voor mensen, blijkt uit recent onderzoek. Het noorden van India, Bangladesh en het zuiden van Pakistan, dichtbevolkte regio's met 1,5 miljard mensen, worden waarschijnlijk het hardst geraakt.
Bron: AD.nl Christiaan Doolaard
12 juli 2017
Particulier met zonnepanelen krijgt tot 2023 zelfde tarief
Particulieren met zonnepanelen op hun dak krijgen voor stroom die ze aan het energienet leveren nu precies evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat blijft zo tot 2023. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten.
Bron: NOS
11 juli 2017
Eminent bioloog waarschuwt nog één keer: de mens roeit al het leven uit
Een 'angstaanjagende aanslag op de fundamenten van de menselijke beschaving'
Een vermaarde bioloog trekt aan de alarmbel over iets dat we eigenlijk allemaal al wisten: dieren sterven in rampzalig tempo uit. Belangrijkste oorzaak is de menselijke overbevolking.
Bron: Volkskrant.nl Maarten Keulemans
1 juli 2017 Echt-Susteren Energie Duurzaamheid en groene energie worden steeds belangrijker, ook in onze gemeente. Om duurzame oplossingen te verspreiden onder de inwoners van de gemeente is de Energie Coöperatie Echt-Susteren Energie (ESE) opgericht. Zij gaan energiezuinige en duurzame oplossingen bij de inwoners van deze gemeente op de kaart zetten. Duurzaam produceren, inkopen en besparen van energie, daar gaat het om!