Zonnepark Groensebos, risico's en rendementen

Doe mee en investeer/participeer in Energiepark Groensebos BV nabij Sint Joost, midden Limburg en wordt mede-eigenaar! 

Crowdfunding participatiestand (updates volgen):

Streefbedrag participaties: € 999.999

Ingeschreven participaties: € 155.750 (stand dd. 28/12/2024)

Wat zijn de risico's:

  • Het Energiepark Groensebos BV is een groene maar commerciële onderneming, risico is nooit helemaal nul.
  • Vergunningen, aansluiting net, subsidie voor 15 jaar, levercontracten zijn aanwezig.
  • De bouw is afgerond (groenvoorziening is midden december 2024 afgerond als laatste punt), aanvang levering elektriciteit is reeds gestart per 29 juli 2024, resterende risico's zijn zeer beperkt.
  • Op alle apparatuur is garantie, bijvoorbeeld panelen voor 25 jaar. Onderhoud zit in de eerste 2 jaar garantie. Jaarlijkse kosten zijn goed voorspelbaar. Verzekeringen zijn verplicht, al zijn natuurrampen, oorlog e.d. zoals altijd uitgesloten.
  • Door de toegekende SDE++ subsidie van de Rijksoverheid (RVO) zijn minimum inkomsten gegarandeerd voor 15 jaar.
  • Een zonnepark valt niet onder de zgn. salderingsregeling voor terugleveren van energie voor consumenten, maar is een energieproductie-installatie. Het zonnepark heeft dan ook geen link met het stoppen van de salderingsregeling.
  • Bankfinanciering: overbruggingskrediet (tijdens bouw) was aanwezig en sinds einde oktober 2024 omgezet in een definitieve projectfinanciering, met een looptijd van 20 jaar. De bank heeft uiteraard vooraf uitgebreid de financiële data en risico's in kaart gebracht.
  • Overboeken van de participatiegelden aan de coöperatie kan pas na de start van elektra levering en na afsluiten van de bankfinanciering wat participatierisico's uiteraard zeer beperkt. Instappen kan in op 3 momenten als start rentegevende datum: 31/12/2024 voor de eerste tranche, de tweede wordt nog bekend gemaakt, de laatste op 30/6/2025. Inschrijven kan in die periode via het formulier op deze website, ca. 6 weken voor sluiting van de tranche datum worden overboekingsdetails bekend gemaakt aan participanten, die hebben dan 4-6 weken tijd om het participatiebedrag over te boeken. 
  • De in te leggen participatiegelden worden als eigen vermogen lening in Energiepark Groensebos BV ingebracht door de Coöperatie. Deze achtergestelde lening wordt tussen 10 en maximaal 15 jaar afgelost aan de Coöperatie en kan indien gewenst afgelost worden aan de participanten (zie voorwaarden). Participanten kunnen hun certificaten na 3 jaar afgelost krijgen, maar mogen deze ook behouden zolang het zonnepark bestaat en de Coöperatie aandeelhouder is.  
  • Dividend uitkering aan de Coöperatie na afloop van de aflossing van de openstaande aandeelhoudersleningen is afhankelijk van de winst van Energiepark Groensebos BV, naar verwachting is die significant hoger dan de renteuitkering. Dit is uiteraard minder voorspelbaar en afhankelijk van de toekomstige stroomprijs, na afloop van de SDE++ subsidie periode. Inschatten van de toekomstige stroomprijs is daarmee een van de grootste risico's van het zonnepark.
  • Garanties zijn voor zover mogelijk maximaal om participanten te beschermen, inbreng door de coöperatie in het zonnepark is als achtergestelde lening, de bank heeft altijd voorrang qua aflossen, wel hebben we voorrang ten opzichte van de andere aandeelhouder. Bij eventuele tekorten is contractueel vastgelegd dat de andere aandeelhouder deze aanvult, de coöperatie/participanten zijn hiervoor gevrijwaard, rentebetaling is daarmee vast.
  • Andere risico's naast toekomstige stroomprijs, zoals faillissement van bank, andere aandeelhouder of de Coöperatie worden als gering ingeschat. Leveranciersrisico is beperkt: het park is reeds operationeel, uitval (van delen) van het park door storingen of ontbreken van onderdelen is deels afgedekt via langjarige onderhoudscontracten, een (beperkte) voorraad van reservedelen, garanties, verzekering en keuze eerste klas materialen. Faillisement van stroomafnemer is qua risico beperkt, verkoop van stroom kan via andere afnemers worden voortgezet.

Rendementen

  • Een rendement van een zonnepark is redelijk voorspelbaar. Het rendement wordt bepaald door opbrengst minus kosten.
  • De opbrengst bestaat uit 2 delen: de verkoop van stroom en de verkoop van zogeheten Garantie van Oorsprong (GvO) certificaten.
  • Stroomverkoop kan op verschillende wijzen. De stroom van zonnepark Groensebos wordt aan het middenspanningsnet van Enexis gekoppeld, er wordt dus niet rechtstreeks aan consumenten en bedrijven geleverd. De stroom die naar het net gaat kan worden verkocht met een lange of korte termijn contract aan een derde partij (zoals RWE, Vattenfall, Essent, maar ook grootverbruikers etc. etc.) en bijvoorbeeld verkoop via de EPEX beurs (met dag,  uur of nog kortere tijd prijzen). Prijzen kunnen in het laatste geval verschillend zijn per tijdseenheid en ook per seizoen. Voor een energieproducent zoals  zonnepark Groensebos is de verkoop geregeld via het handelsplatform van Ampyr Solar Europe in Londen, die ook de verkoop van energie de andere zonneparken voor zijn rekening neemt.  Vaak wordt gekozen voor een mix, deels via contracten, deels via de beurs. Voor de stroomprijsontwikkeling op lange termijn zijn externe modellen beschikbaar. Garanties voor de lange termijn zijn niet te geven, verwachting is dat de energietransitie, en dus de overstap van fossiel naar duurzaam opgewekte elektriciteit, geen significant lagere prijzen voor elektriciteit zal veroorzaken. Er wordt eerder een tekort (netcongestie, beschikbaarheid van mens en materieel, etc.) en dus waarschijnlijk een hogere prijs verwacht. Als garantie is er een toegekende SDE++ subsidie die een ondergrens van inkomsten garandeerd gedurende 15 jaar.
  • GvO certificaten worden afgegeven voor duurzaam geproduceerde stroom in Nederland en zijn per MegaWattuur geproduceerde stroom.  Deze certificaten zijn geld waard (groene stroom). In het geval van zonnepark Groensebos zijn de met een langjarig contract reeds verkocht. De koper kan hiermee aantonen dat het groene stroom gebruikt. Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar de "grijze" en "groene" elektronen die via het stroomnet lopen zijn niet van elkaar te onderscheiden, maar er is wel de garantie dat de verbruikte stroom met een GvO ergens op duurzame wijze is geproduceerd.
  • Het rendement van het zonnepark is onder te verdelen in 3 perioden. (1) De rente en aflossingsperiode van de aandeelhoudersleningen, (2) een transitieperiode en (3) de periode waarin weinig tot geen aflossingen meer nodig zijn. Over de gehele looptijd van het zonnepark is het gemiddelde rendement (zogeheten IRR) naar verwachting iets hoger dan 8%. 
  • (1) De periode waar de aflossing en rentebetalingen van de eigen vermogen inbreng van beide aandeelhouders  als leningen  gebeuren is ook de periode met de hoogste aflossing+rente betalingen van het bankkrediet. Deze periode zal voor participanten/onze coöperatie minimaal 10 en maximaal 15 jaar duren, in deze periode wordt 4,5% vaste rente betaald aan onze coöperatie, die daarna minus externe administratiekosten (berekening rente, wijzigingen bij participanten, jaaropgave box 3) kan worden uitgekeerd aan participanten. De ALV (en dus ook de participanten) bepaald jaarlijks de definitieve uitkering aan participanten. De administratiekosten is afhankelijk van met name het aantal participanten, maar wordt ingeschat op ca. 0,3-0,5%. Deze 4,5% rente-uitkering van het zonnepark aan de coöperatie is vast, bij eventuele tekorten bij het zonnepark moet de andere aandeelhouder dit aanvullen. De ALV van onze coöperatie bepaald jaarlijks de aflossing van de eigen vermogen lening, met een maximum van 10% aflossing per jaar en een maximum termijn van 15 jaar als aflossingsperiode. Ook hier geldt dat de andere aandeelhouder eventuele tekorten aanvult. Over het afgeloste deel van de lening wordt uiteraard geen rente meer betaald aan de coöperatie. Tegelijk wordt ook de eigen vermogen lening van de andere aandeelhouder afgelost, maar afhankelijk van het beschikbare geld. Vanuit rendementsoogpunt van participanten is de meest aantrekkelijke optie om de participaties vast te houden en niet te laten aflossen. Eenmaal afgelost betekent geen rente-uitkering meer. Nadeel is de lange periode.
  • (2) De transitieperiode vanaf 10 tot ca. 15 jaar is wat lastig in te schatten en hangt af van de gewenste aflossingen. Openstaande participaties die dus niet afgelost zijn ontvangen gewoon de vaste rente van 4,5% minus adminstratiekosten tot de 15 jaar als maximum aflossingsperiode. De participanten kunnen hun participaties gewoon houden, ook na deze periode (aan te raden qua toekomstig rendement). De lening aan onze coöperatie wordt wel na maximaal 15 jaar afgelost. In diezelfde periode van 15 jaar wordt verwacht dat de andere aandeelhouder ook haar lening kan aflossen, maar is deels afhankelijk van de winst van het park gedurende de 15 jaar.    
  • (3) De periode dat de aandeelhoudersleningen afgelost zijn (dit is een voorwaarde) is ook de periode dat het bankkrediet ook grotendeels of geheel is afgelost.  Als voldaan wordt aan de genoemde voorwaarde start de periode met dividend uitkeringen. Zoals te berekenen is wordt de beschikbare uit te keren winst grofweg de optelsom van de rente+aflossing van alle afgeloste leningen. Onze coöperatie is 50% aandeelhouder en heeft recht op 50% dividend. Indien alle dividend (minus administratiekosten) uitgekeerd zou worden aan de participanten en alle participanten zouden nog hun participaties aangehouden hebben dan kan dividend per jaar oplopen tot 20-25%. De ALV besluit wat de participatie uitkering wordt per jaar, het is de verwachting dat een deel van het dividend in de algemene reserve van de coöperatie wordt toegevoegd voor toekomstige projecten en/of uitgekeerd aan de leden. Overigens wordt niet verwacht dat alle participanten hun participaties behouden gedurende de gehele levensduur van het zonnepark (25 jaar of meer). Een deel van het dividend van zonnepark Groensebos wordt dan automatisch aan de reserve van de coöperatie toegevoegd en/of uitgekeerd aan leden.
  • De kosten zijn zijn op te knippen in een aantal vaste kosten en variabele kosten. Vaste kosten (en dus redelijk goed voorspelbaar) zijn o.a. belastingen, verzekering,  pacht van de grond, bijdrage aan het omgevingsfonds, huurkosten en de standaard administratie. De variabele kosten zijn met name service en onderhoud van de installatie (veel valt onder langjarige garanties) en groenvoorziening. Daarnaast zijn veruit de grootste posten de rente en aflossingen gedurende de eerste jaren, deze kosten zijn voorspelbaar. Verder worden ook bedragen gereserveerd voor toekomstige uitgaven zoals mogelijk vervangen van duurdere onderdelen en op lange termijn de kosten voor afbreken van het park en terugbrengen in oude staat.  Over het algemeen zijn de kosten voorspelbaar te noemen.

Waar zijn de documenten en wat zijn uw rechten:

  • Een informatiebrochure met detail informatie over het park is beschikbaar. Downloaden: klik hier.
  • Er zijn gedetailleerde participatievoorwaarden voor deelname. Downloaden: klik hier.
  • Inschrijven voor participatie kan via een participatie-overeenkomst. Lezen en inschrijven: klik hier.
  • Er is ook een meldingsformulier en informatiedocument naar de AFM. Downloaden: klik op link.
  • Een participant is ook lid van de coöperatie en elk lid heeft 1 stem in de Algemene Leden Vergadering. Daar wordt door de leden ook de uitkering van de participaties bepaald. U bepaalt dus zelf mee! Lidmaatschap: klik hier.

 

Meer informatie?

Klik op de menupagina's linksboven of hiernaast over meer info over voortgang (bouw, plaats, layout), vraag-en-antwoord of meer gedetailleerde participatie informatie. Zie hiernaast voor info. Informatie niet gevonden?

Neem contact op via email of telefoon, zie onderaan de pagina of op de contact-pagina.