Hoe wordt het zonnepark aangesloten?
Er is door Enexis een nieuwe stroomkabel gelegd van verdeelstation Maasbracht tot aan het zonnepark. De kabel heeft nog reservecapaciteit voor eventuele uitbreiding. Er is dus geen consumenten (laagspanning) aansluiting gerealiseerd, er wordt alleen geleverd aan het middenspanningsnet. De aansluiting heeft dus geen invloed op de veelgehoorde overbelasting in de wijken en afkoppelen bij piekbelastingen thuis.
Hoe zit het nu met netcongestie, wat is de impact hiervan op het zonnepark?
Netcongestie is wat je vaak hoort, maar er zijn meedere varianten van: laagspanningsnet (230-380V, het net wat ligt in de wijk met een wijk/straat transformator), het middenspanningsnet (in Limburg via Enexis, verzorgt stroom tussen hoogspanning en wijktransformator) en het hoogspanningsnet van Tennet (de bekende hoogspanningsmasten door Nederland). Daarnaast is er nog een verschil tussen leveren en afnemen aan het net. De zonnepanelen thuis hebben alleen impact op wijk/straat niveau, bij teveel zonnepanelen en mooi weer kan de lokale transformator en wellicht de ondergrondse kabels de hoeveelheid aangeleverde stroom niet aan. Gevolg: de netspanning (Volt) loopt op in de wijk/straat, en uiteindelijk vallen de omvormers thuis uit op de netspanningsbeveiliging. Thuis- of lokale batterijen kunnen deze lokale piekbelasting op termijn voor een deel opvangen, er zal dan wel gekeken moeten worden wanneer en hoe stroom naar het net geleverd kan worden. Voor het midden- en hoogspanningsnet geldt min of meer hetzelfde principe: alleen de stroom hoeveelheden zijn dermate groot dat opslag van stroom gedurende pieken lastig wordt in batterijen. Bedrijven en steden die steeds meer stroom afnemen veroorzaken tekorten en capaciteitsproblemen, net als bij de wijk kunnen kabels en transformatoren te klein zijn. Aanleveren van stroom groeit sterk door aanleveren via windturbines, zonneparken etc., ook hier kunnen problemen ontstaan door kabels met te weing capaciteit en te kleine transformatoren. Laagspanningsproblemen hoeven dus niet middenspannings- of hoogspanningsproblemen te zijn. Leveren en afnemen zijn ook verschillend. Alles bij elkaar betekent dit op alle niveaus transport van stroom en transformatoren uitbreiden en vergroten komende jaren. Zonnepark Groensebos zit gunstig qua ligging en tegelijk heeft Groensebos een eigen kabel van 5,5 km naar het middenspanningsverdeelstation in Linne. Uiteraard is alles geregeld via contracten. Een overzichtsplaatje van Nederland hieronder geeft informatie over netcongestie.
Wat is de voortgang van het project, financiering en bouw?
Dat is uiteraard altijd een momentopname. Door alle perikelen (extreme stijging elektraprijzen, stijging aanlegkosten, rente, aandeelhouders etc.) rondom de financiering van het park is er een jaar vertraging opgelopen. Stand van zaken is dat midden 2023 de standaardvoorwaarden voor het verkrijgen van een banklening ingevuld waren (vergunning, SDE++ subsidie en netaansluiting geregeld).
Bij de start van de bouw was er ook een overbruggingskrediet afgesloten met de bank voor de bouwfase. De bouw van het zonnepark was begonnen in maart 2024 en was gereed einde juli 2024. De aanleg van de stroomkabel (5,5 km) door Enexis is eveneens gereed en aangekoppeld op het "inkoopstation" op het zonnepark en het middenspanningsverdeelstation in Maasbracht bij Roermond. Er is gestart met leveren van stroom per 29/7/2024 door alle 3 de percelen.
De projectfinanciering van het park gebeurt via de andere aandeelhouder die voor een aantal zonneparken een overall financiering heeft afgesloten van 200 miljoen euro. Per zonnepark werd door de bank alles beoordeeld wat betreft detailvoorwaarden. Het overzetten van het overbruggingskrediet naar de finale projectfinanciering en aanpassen van de noodzakelijk overeenkomsten is gebeurd per 31/10/2024.
Dit alles heeft als consequentie dat de Coöperatie tot einde juni 2025 tijd heeft om in 3 tranches voldoende participaties op te halen (€999.999 in totaal om precies te zijn) om te voldoen aan de Eigen Vermogen inbreng. De eerste tranche is einde 2024 ingebracht, de laatste 30/6/2025. Voor de tweede tranche is nog geen datum vastgesteld. Te weinig participaties inbrengen betekent dat de andere aandeelhouder een groter bedrag aan eigen vermogen moet inbrengen volgens afspraak.
Half oktober 2024 is gestart met de beplanting rondom het park en zal gereed zijn half november, als laatste stap in het project. De blauwe bessenstruiken in het proefveld zijn reeds geplant begin oktober 2024.