Energie opwekken

 

Energie opwekken met zonnepanelen is momenteel verreweg de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Een gemiddeld zonnepaneel heeft momenteel een piekvermogen van 250 Wp. Indien gunstig geplaatst levert zo'n paneel gemakkelijk 220 kWh stroom per jaar.

Andere mogelijkheden zijn het gebruik van zonneboiler (zonnecollectoren), aardwarmte (warmtepomp) en kleine windturbine. Voor het plaatsen van een windturbine is het aanvragen van een vergunning  bij de gemeente en afstemming met de buren noodzakelijk. 

 

Zonnepanelen

De zon komt elke dag gratis op

De zon stuurt een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde. Zonnepanelen zetten een gedeelte van die energie om in stroom. Hieronder leest u hoe dat kan. Hiermee kunnen we, indien we in het bezit zijn van genoeg dakoppervlak, genoeg energie opwekken om in ons eigen verbruik te voorzien.

Weer of geen weer, altijd opbrengst

Op een bewolkte dag is er minder zonnestraling dan bij helder weer. In de winter zijn de dagen korter dan in de zomer. Toch levert het daglicht ook in die gevallen bruikbare energie. In Nederland levert de zon op jaarbasis 1.000 kWh per vierkante meter. Met zonnepanelen kunt u een deel van die energie omzetten in elektriciteit. Hoe meer zonnepanelen u plaatst, hoe meer elektriciteit de zon voor u genereert.

Zo werken zonnepanelen

Al in 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Dit heet het photovoltaïsch effect. Een zonnecel zet invallend zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. De zonnecel bestaat uit een dun laagje silicium met aan de bovenkant een negatieve en aan de onderkant een positieve lading, beschermd tussen twee glasplaten. De energie van het zonlicht brengt - via een elektrische toepassing - stroom op gang van de bovenkant van de zonnecel naar de metalen onderkant.

Door zonnecellen met elkaar te verbinden in een zonnepaneel en vervolgens meerdere zonnepanelen aan elkaar te schakelen, ontstaat een zonnestroom installatie.

Bij net gekoppelde zonnepanelen zet één omvormer of meerdere micro inverters de gelijkspanning van de zonnepanelen om in wisselstroom. Die wisselstroom of elektriciteit gaat rechtstreeks naar de toestellen in huis. Als de zonnepanelen op een bepaald ogenblik meer stroom produceren dan nodig is, stroomt elektriciteit naar het elektriciteitsnet. De elektriciteitsmeter zal op dat moment ‘terugdraaien’ (dit is nog zichtbaar bij een oude draaischijfmeter). Deze overtollige stroom wordt gebruikt om te salderen. ’s Nachts en op donkere dagen, of als er meer stroom nodig is dan de zonnepanelen kunnen leveren, wordt er gebruik gemaakt van het net.

 

Salderen

Salderen is het verrekenen van uw terug geleverde kWh in een bepaalde periode met uw afgenomen kWh in dezelfde periode. Dit betekent dus dat de kWh welke u direct tijdens het opwekken verbruikt, hier niet in meegenomen worden.

 

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren zetten het zonlicht om in warmte, in tegenstelling tot zonnepanelen die licht omzetten in elektriciteit. De zonnecollector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof. De vloeistof kan een temperatuur bereiken van 90 graden Celcius. Zonnecollectoren kunnen een aanvulling vormen op een CV installatie en op die manier gas besparen. Neem contact op met uw lokale installateur of één van onze partners om te bekijken of uw CV-installatie en dak geschikt zijn voor de plaatsing van zonnecollectoren.

 

Aardwarmte (warmtepomp)

Naast traditionele verwarmingsinstallaties die gebruik maken van aardgas, neemt het aantal alternatieve mogelijkheden toe. Een innovatief en duurzaam voorbeeld met hoog rendement is een warmtepomp. Met behulp van een warmtepomp is het mogelijk om de onuitputtelijke warmte van de aarde te gebruiken, voor het verwarmen of verkoelen van uw woning. De warmtepomp is een zeer duurzame oplossing om uw energieverbruik en CO2 uitstoot te verminderen. Neem contact op met uw lokale installateur of één van onze partners voor meer informatie.

 

Terugverdientijd

Door te investeren in duurzame energie oplossingen kunt u veel besparen. Meestal verdient u de investering sneller terug dan u denkt. Mede afhankelijk van de persoonlijke situatie is dit voor zonnepanelen momenteel circa 7 jaar. Het levert in ieder geval méér op dan rente op een spaarrekening en kan momenteel gezien worden als een veilige investering, met goed rendement.  

 

Rendement

Om een optimaal rendement te bereiken met zonnepanelen zijn de volgende zaken van belang: prijs aanschaf installatie in verhouding tot de opbrengst, duurzaamheid installatie (kwaliteit materialen), afstemming aantal zonnepanelen op uw energie verbruik, correcte plaatsing van de panelen en de hoogte van de terugleververgoeding van uw energieleverancier (salderen). 

 

Financiering

Neem contact op met de Provincie Limburg voor meer informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden of ga naar de website van Energie Subsidiewijzer