Energie besparen

 

Energiebesparing is de gemakkelijkste manier om geld te besparen (rendement) en duurzaam te zijn. Gas of elektriciteit welke niet wordt gebruikt, hoeft niet geproduceerd te worden. En dus ook niet door u te worden betaald.

 

Kleine maatregelen

Vaak volstaan kleine maatregelen om energie in huis te besparen. Denk aan het monteren van thermostaatkranen op uw verwarming, het plaatsen van tochtstrippen, de verwarming een graadje lager of het vervangen van gloeilampen door LED-lampen.

 

Grote maatregelen

Bij grote maatregelen kunt u denken aan spouwmuurisolatie of dakisolatie. Hoog rendementsglas in plaats van dubbelglas of een nieuwe HR ketel. Hoe eerder u maatregelen neemt, hoe sneller u start met geld besparen. MilieuCentraal heeft een mooi overzicht van isolatiemaatregelen die in uw huis te nemen zijn. Onze partners kunnen u verder voorzien van passend advies.

 

Energiescan, -coaches en -verkenners

Onze coöperatie heeft een aantal opgeleide en gecertificeerde mensen om met name particulieren (maar ook MKB) te helpen om besparingen te realiseren. Afhankelijk van de vraag kan er ook een energiescan worden gemaakt, we hebben daarvoor de apparatuur in huis.  We geven onafhankelijk advies en zijn niet gekoppeld aan een bedrijf. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.  Hieronder de belangrijkste mogelijkheden van onze vrijwilligers of hebt u wellicht een andere vraag? Neem dan contact op.

-1-Een energiescan kan worden gemaakt van je huis, daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciale warmtecamera om te kijken waar warmtelekken zitten in je huis om gericht maatregelen te kunnen nemen. Zoals  te begrijpen valt dit soort scans alleen op koude dagen te maken om het effect te kunnen waarnemen met de camera. Vraag naar de mogelijkheden en (beperkte) kosten.

-2-Energiecoaches van de Coöperatie hebben een opleiding gehad en zijn gecertificeerd en kunnen je huis en gebruik van energie volgens checklijsten beoordelen en gericht advies uitbrengen. Afhankelijk van de vraag kan een enegriecoach helpen met het maken van een keuze van maatregelen, offertebeoordeling en verdere hulp.  Vraag naar de mogelijkheden en (beperkte) kosten hiervoor.

-3-Energieverkenners van de Coöperatie hebben een training gehad en kunnen in huis energieverbruiken en -verbruikers beoordelen op hun duurzaamheid. Met hun kennis kan er een advies gegevens worden waar op gerichte wijze energie bespaard kan worden wat betreft apparatuur en gedrag. Ook kan hulp geboden worden voor het waterzijdig inregelen van de CV met een zogenaamde CV inregelkit. Hiermee kunnen vele procenten bespaard worden in gasverbruik. Dit kan uiteraard  op koude dagen en inregelen duurt diverse dagen,  de Coöperatie kan uitleg en training geven hoe dit te gebruiken incl. huur van de CV inregelkit. Vraag naar de mogelijkheden en (beperkte) kosten hiervoor.

-4-Hulp voor de subsidieaanvraag en aanschaf voor een kleinere lokale collectieve energieopwekking. Met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) kun je als energiecoöperatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) gezamenlijk investeren in een productie-installatie om duurzame energie mee op te wekken. Denk aan zonnepanelen, windmolens of waterkracht. 

 Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan een gereduceerd tarief worden berekend, dit zal dan via de Gemeente lopen. Hiervoor is een traject in gang gezet om dit te stroomlijnen, met name privacy dient hierbij gewaardborgd te worden.

 Bel of email ons voor een afspraak over voor verdere uitleg, onze contactgegevens staan onderaan de pagina  en op de contact pagina (boven).

 

Bespaar Energie In Limburg

Bespaar energie in Limburg is de website voor alle inwoners van Limburg die vragen hebben over energiebesparing in hun gemeente of regio. Verder voor al diegenen die geïnteresseerd zijn in duurzame energie en de toepassingen daarvan. 

Of u zich nu wilt oriënteren op mogelijkheden of morgen al aan de slag wil met het nemen van maatregelen voor een comfortabele en duurzame woonomgeving, u kunt het allemaal lokaal vinden via deze site. Ook duurzame initiatieven bij u in de buurt of straat kunt u op deze site terugvinden. 

 

Terugverdientijd

Door onder andere te investeren in isolatie en in efficiënte apparatuur kunt u veel besparen. De investering is meestal sneller terugverdiend dan u denkt. Het levert in ieder geval méér op dan rente op een spaarrekening.

 

Financiering

Uw woning isoleren en op een efficiënte manier verwarmen is cruciaal, zowel voor uw portemonnee als voor ons klimaat. Ook zal het comfort in uw woning toenemen. Isolatie, hoog rendementsglas of een HR verwarmingsketel van de nieuwste generatie vereist vaak een grotere investering. Voor de meeste grote maatregelen zijn er daarom financieringsmogelijkheden. 

Neem contact op met de Provincie Limburg voor meer informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden of ga naar de website van Energie Subsidiewijzer