Het Dilemma | Verbod zonnepanelen op landbouwgrond – wat is de winst?

23/10/2023

Schuilt er winst in een verbod op zonneparken op landbouwgrond? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Jelmer Pijlman (Novar). ‘Het is nadelig voor de boer, lokale bedrijven en ondermijnt de energietransitie.’

Hoe ontving jij het nieuws uit Overijssel, een verbod op nieuwe zonneparken op landbouw- en natuurgronden?
‘Het was een totale verrassing, en dat gold niet alleen voor mij. Maar dat was blijkbaar ook de bedoeling. Het besluit is in het grootse geheim voorbereid. Wij hebben 2 operationele zonneparken in Overijssel. Net zoals in heel Nederland is de vraag naar duurzame energie in Overijssel exponentieel aan het toenemen. Bedrijven willen en moeten verduurzamen. In Overijssel zijn wij samen met het bedrijfsleven aan het kijken hoe zonneparken hier op een innovatieve wijze een bijdrage aan kunnen leveren. Het provinciebestuur drukt nu abrupt op de pauzeknop. Dat is niet goed voor Novar en de zonne-energiesector, maar zeker ook het lokale bedrijfsleven wordt hiermee hard geraakt. De maatschappelijke schade is groot.’

Klik hier voor het volledige artikel.