Verplicht zonnepanelen voor sociale huurders, goed of slecht plan?

04/07/2023

Woningcorporaties mogen zonnepanelen voor huurders onder wettelijke voorwaarden verplichten. Gebruikelijk is dat echter niet. ‘Het poldermodel loslaten vereist lef’, aldus Alain de Jonge, vastgoedadvocaat bij Ploum.

De Rechtbank Noord-Holland oordeelde onlangs dat 2 huurders van de IJmuidense woningcorporatie Velison Wonen onder andere moeten meewerken aan de installatie van zonnepanelen. Volgens Alain de Jonge was dat een uitspraak volgens het boekje. Huurders zijn verplicht mee te werken aan dringende onderhoudswerkzaamheden aan hun woningen. Zijn de renovatiewerkzaamheden gericht op het vergroten van het woongenot, dan ligt het anders. Artikel 7:220 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt onder meer dat deze mogen worden uitgevoerd bij 10 of meer woningen die een bouwkundige eenheid vormen als minimaal 70 procent van de huurders instemt met het renovatievoorstel van de verhuurder.

Klik hier voor het volledige artikel.