Nieuw onderzoek: maximaal 2 gigawatt batterijen rendabel tot 2030

12/04/2023

Richting het jaar 2030 zal in Nederland slechts 1 tot maximaal 2 gigawatt aan grootschalige batterijen rendabel te exploiteren zijn. Dat concludeert CE Delft in een nieuw rapport over energieopslag in batterijen.

CE Delft heeft voor het onderzoeksrapport ‘Beleid voor grootschalige batterijsystemen en afnamenetcongestie’ een uitgebreide analyse van de businesscase uitgevoerd om te bepalen hoeveel grootschalige batterijen in 2030 verwacht mogen worden. Deze analyse is uitgevoerd om te bepalen hoeveel batterijen mogelijk gaan bijdragen aan netcongestie of congestie kunnen oplossen. De onderzoekers concluderen dat er in 2030 een rendabel vermogen van 0,5 tot 2 gigawatt is voor grootschalige batterijen op de balanceringsmarkten van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Het opslaan en later leveren van overschotten aan wind- en zonne-energie wordt niet rendabel.

Klik hier voor het volledige artikel.