Han Slootweg (Enexis) over vol stroomnet: ‘Masterplan voor transitie van gehele energiesysteem keiharde noodzaak’

21/12/2022

Nieuwe spelregels voor congestiemanagement, het openen van de spitsstrook op het net, realtime interfaces voor zonnestroomsystemen. Zijn we in 2022 met deze maatregelen opgeschoten met bestrijden van netcongestie?

Han Slootweg, directeur Asset Management bij netbeheerder Enexis en deeltijdhoogleraar aan de TU Eindhoven, windt er geen doekjes om. ‘De netcongestiekaart kleurde in 2022 meer rood, oranje en geel. Het probleem van ruimtegebrek op het elektriciteitsnet neemt dus toe, ondanks de diverse acties om het te verlichten. Deze acties bestrijden slechts de symptomen van een veranderend energiesysteem. Het is broodnodig om aan structurele oplossingen te gaan werken.’

Klik hier voor het volledige artikel.