Toekomst batterijen in Nederland: groot, groter, grootst?

09/12/2022

In 2023 gaat de grootste batterij van Nederland online: Castor van SemperPower. Dit systeem krijgt een opslagcapaciteit van 63 megawattuur. De huidige recordhouder is de Buffalo van GIGA Storage met 48 megawattuur.

Beide bedrijven hebben echter alweer omvangrijkere projecten in de pijplijn. Is dit de toekomst van de uitrol van batterijopslagsystemen in Nederland; groot, groter, grootst? Dennis Schiricke en Ruud Nijs zien dat als niet meer dan logisch, onder andere vanwege economics of scale en omdat het dé uitweg is voor netcongestie.

‘De tijd van pilots is voorbij, grootschalige commerciële uitrol kan én moet nu.’ Dat zei mede-oprichter van SemperPower Dennis Schiricke in Storage Magazine, net na het aansluiten van een batterijopslagsysteem van 9,3 megawattuur bij windpark Koegorspolder bij Terneuzen. Staat Schiricke dik 1 jaar later nog steeds achter die uitspraak, hoe functioneert het systeem en is er sprake van een positieve businesscase?

klik hier voor het volledige artikel.