Kwart miljard te leen voor verduurzaming Limburgse woningen

24/01/2019

De pot geld voor Limburgse woningeigenaren en huurders die willen lenen om hun huis te verduurzamen is donderdag een stuk groter geworden. De Europese Investeringsbank (EIB) stopt er 75 miljoen euro in en de provincie lapt evenveel bij.

In totaal komt daardoor 234 miljoen euro beschikbaar voor Duurzaam Thuis-leningen. Het is voor het eerst dat de EIB investeert in een fonds dat rechtstreeks geld leent aan particulieren. Met de nieuwe investeringen heeft Limburg ‘s lands grootste energie- en duurzaamheidsfonds voor particulieren.

Hard nodig

Volgens milieugedeputeerde Eric Geurts is de grote pot geld de komende jaren hard nodig in de energietransitie. De provincie heeft gemiddeld vrij oude, slechter geïsoleerde woningen dan de rest van Nederland.

Het geld dat Limburgers kunnen lenen wordt vooral gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen, maar is ook beschikbaar voor isolatie, een warmtepomp of HR ++glas. De regeling kan ook worden gebruikt voor aanpassingen van een woning om er langer te kunnen wonen, zoals een traplift of drempelverlaging.

Tot nu toe hebben 10.000 Limburgers gebruikgemaakt van een 10 of 15 jaar lopende Duurzaam Thuislening, en is al 85 miljoen euro uitgeleend. Volgens Geurts is daarmee meer dan 20.000 ton CO2 bespaard en zijn 360 mensen aan het werk gezet.

 

Bron: limburger.nl