Akkerwijzer
19/01/2019Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag. Wat een boer in de toekomst te wachten staat met afgedankte zonnepanelen blijkt onduidelijk. Kijk voor het artikel op Akkerwijzer.

Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag. Wat een boer in de toekomst te wachten staat met afgedankte zonnepanelen blijkt onduidelijk. Kijk voor het artikel op Akkerwijzer.
1 februari 2021 Afbouw salderingsregeling zonnepanelen mogelijk uitgesteld, Tweede Kamer wil wetsvoorstel controversieel verklaren De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat wil dat het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen controversieel wordt verklaard. Hierdoor wordt de afbouw mogelijk uitgesteld.
29 januari 2021 Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) stimuleert het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen.
4 december 2020 Kritische vragen Tweede Kamer over wetsvoorstel afbouw salderingsregeling zonnepanelen Het wetsvoorstel voor aanpassing van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen heeft tot kritische vragen geleid vanuit de Tweede Kamer. De verschillende fracties hebben minister Wiebes uitleg gevraagd.
4 december 2020 Consultatie nieuwe subsidie voor postcoderoos met zonnepanelen van start Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met de internetconsultatie van de nieuwe postcoderoossubsidie die de regeling verlaagd tarief – beter bekend als de postcoderoosregeling – vervangt.
23 november 2020 Overleg ACM en Wiebes over minimale preventie-eisen verzekeraars voor branden met zonnepanelen Minister Wiebes is met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in overleg over de mogelijkheid om verzekeraars collectief minimale preventiemaatregelen voor branden met zonnepanelen te laten opstellen.
23 november 2020 Minister Ollongren: proberen ozb-belasting op zonnepanelen alsnog te schrappen Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat zich inspannen om zonnepanelen op daken van woningen alsnog buiten de ozb-belasting te houden. Die toezegging heeft zij de Tweede Kamer gedaan.
23 november 2020 Nieuw onderzoek weerlegt argumenten voor afbouw salderingsregeling zonnepanelen In een nieuw onderzoek heeft de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) de argumenten van minister Wiebes om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen, weerlegd. Van overstimulering is geen sprake.
23 november 2020 Rijk stelt 70 miljoen euro beschikbaar voor Regeling Reductie Energiegebruik Woningen Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt 70 miljoen euro beschikbaar voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) om huurder en woningeigenaren te helpen verduurzamen.
13 november 2020 Terugkijken webinar Zonnepark, Bergweg Mariahoop Terugkijken webinar Zonnepark, Bergweg Mariahoop d.d. 20 oktober j.l..
13 november 2020 Vanaf eind 2020 ISDE-subsidie voor zonnepanelen op scholen, zorginstellingen en mkb met kleinverbruikersaansluiting Minister Wiebes wil de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE-)regeling in de loop van het vierde kwartaal van 2020 openstellen voor de uitrol van zonnepanelen bij scholen, zorginstellingen en het mkb.
13 november 2020 ISDE voor kleine projecten met zonnepanelen interessanter dan SDE++ Voor kleinere commerciële projecten met zonnepanelen is het mogelijk interessanter om in de nabije toekomst gebruik te maken van de ISDE dan van de SDE++. Dat stelt Romano Hagen van De Centrale Subsidie Aanvraag.
9 november 2020
Digitale Algemene Ledenvergadering donderdag 26 november
De vergadering start om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur.
20 oktober 2020 Ontwikkelfonds serieuze stap dichterbij. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een handtekening gezet onder de afspraak voor het verstrekken van middelen (€10 miljoen) voor het Ontwikkelfonds voor Energiecoöperaties.
13 oktober 2020 Energie infrastructuur moet op de schop De Provincie heeft een studie uitgevoerd naar de toekomst van de Limburgse energie infrastructuur in 2030 en 2050. De studie is uitgevoerd door CE Delft samen met Gasunie, Tennet en Enexis Netbeheer, Chemelot en met input van de Limburgse RES-regio’s.
9 september 2020 Energie Samen over te lage postcoderoossubsidie: ‘Versnelling blijft uit, gevaar voor stilstand’ ‘Als het conceptadvies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) door minister Wiebes wordt overgenomen, dan zal de postcoderoossubsidie niet tot een versnelling, maar tot stilstand leiden.’ Dat stelt Siward Zomer, directeur van Energie Samen, de brancheorganisatie voor duurzame-energie-initiatieven van burgers, boeren en lokale ondernemers.
9 september 2020 Nieuwe Energiewet: ‘Problematiek rond transportschaarste vraagt om holistische herijking van aansluit- en transportplicht’ In de Haagse burelen wordt druk gewerkt aan een nieuwe wet: de Energiewet. Deze wet gaat binnen één tot anderhalf jaar de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 vervangen en samenvoegen.
9 september 2020 Bedrijven in de startblokken voor Scope 12: verzekeraars gaan inspectie zonnepanelen als harde eis stellen De gedachte dat verzekeraars Scope 12-inspecties voor gebouweigenaren met zonnepanelen verplicht gaan stellen om voor een verzekering in aanmerking te komen, doet menig installateur beven.
9 september 2020 Kosten-batenanalyse Enexis: zonnepanelen op bedrijfsdaken beter dan op landbouwgrond Projectontwikkelaars moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen in plaats van op landbouwgrond. Dat concludeert Enexis-onderdeel Enpuls na een maatschappelijke kosten-batenanalyse.
9 september 2020 Energiecoöperaties luiden noodklok: stel afschaffen postcoderoosregeling 2 jaar uit De lokale energiecoöperaties Bergen Energie en Kennemer Energie luiden de noodklok. Als het vervangen van de huidige postcoderoosregeling door een postcoderoossubsidie wordt voortgezet, gaan zij mogelijk failliet.
1 september 2020 PBL: verduurzamen huis voor woningeigenaren niet rendabel, extra subsidies nodig Met de huidige investeringslasten en regelingen is verduurzamen voor huiseigenaren niet rendabel. Dat concludeert het PBL in een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen.
1 september 2020 PBL: afbouw salderingsregeling zonnepanelen maakt verduurzamen woningen moeilijker Het afbouwen van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen maakt het verduurzamen van woningen minder haalbaar, maar niet onmogelijk. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
7 juli 2020 Advies PBL postcoderoossubsidieregeling: 10,6 eurocent subsidie per kilowattuur. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft het conceptadvies 2021 voor de postcoderoossubsidieregeling gepresenteerd; de opvolger van de postcoderoosregeling.
7 juli 2020 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: meer ruimte voor zonnepanelen op monumenten Eigenaren van monumenten krijgen meer ruimte om zonnepanelen te plaatsen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) past hiertoe zijn adviesbeleid aan. Dat meldt minister Van Engelshoven.
7 juli 2020 Minister Ollongren: woningen met zonnepanelen krijgen slechter energielabel. Woningen met zonnepanelen krijgen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – mogelijk een slechter energielabel. Dat meldt minister Ollongren.
7 juli 2020 Vanaf eind 2020 ISDE-subsidie voor zonnepanelen op scholen, zorginstellingen en mkb met kleinverbruikersaansluiting. Minister Wiebes wil de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE-)regeling in de loop van het vierde kwartaal van 2020 openstellen voor de uitrol van zonnepanelen bij scholen, zorginstellingen en het mkb.
9 juni 2020 Postcoderoosregeling wordt subsidieregeling. De Postcoderoosregeling wordt afgeschaft en vervangen door een subsidie. Dit maakte minister Wiebes bekend in de voorjaarsnota. Hoe deze subsidie eruit gaat zien is op dit moment nog niet bekend.
9 juni 2020 Het aanmelden van zonnepanelen verandert. Het aanmelden van zonnepanelen verandert.
9 juni 2020 Opvolger salderingsregeling op losse schroeven. Minister Wiebes werkte ruim 3 jaar aan een opvolger van de populaire salderingsregeling. Eind maart kondigde hij de nieuwe regeling eindelijk aan. De Tweede Kamer lijkt zich nu alsnog tegen de nieuwe regeling te keren.
7 juni 2020 Drie tips om je koophuis alvast voor te bereiden op het stoppen met aardgas. We gaan stoppen met het gebruik van aardgas in onze huizen. Niet morgen, maar wel al snel. In 2050 om precies te zijn. Wat kun je nu alvast doen om je voor te bereiden op gasloos wonen als je een eigen woning hebt? Met deze tips zit je altijd goed!
11 mei 2020 Postcoderoosregeling wordt definitief subsidie, 680 miljoen euro SDE+-budget naar algemene middelen. De regeling Verlaagd Tarief – beter bekend als de postcoderoosregeling – wordt definitief omgevormd in een subsidieregeling en 680 miljoen euro SDE+-budget gaat naar de algemene middelen.
3 mei 2020
Minister Wiebes: energierekening blijft begrijpelijk na aanpassen salderingsregeling voor zonnepanelen.
De energienota blijft voor eigenaren van zonnepanelen ook na het aanpassen van de salderingsregeling begrijpelijk. Dat meldt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.
De verschillende fracties van de Tweede Kamer stelden minister Wiebes begin april een reeks kritische vragen over het afbouwpad van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen.
3 mei 2020
Minister Wiebes: zonnepanelen na aanpassing salderingsregeling voldoende aantrekkelijk voor huurwoningen.
Het blijft voor woningcorporaties en huurders ook na het aanpassen van de salderingsregeling voldoende aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Dat meldt minister Wiebes aan de Tweede Kamer.
3 mei 2020 Urgenda-vonnis: kabinet neemt extra klimaatmaatregelen, meer geld voor zonnepanelen op huurwoningen. Minister Wiebes heeft maatregelen aangekondigd om de CO2-uitstoot in Nederland op korte termijn verder terug te dringen vanwege het Urgenda-vonnis. Zo komt er extra geld voor zonnepanelen bij woningcorporaties.
6 april 2020 Afbouw salderen: minimumprijs voor stroom uit zonnepanelen wordt 80 procent van leveringstarief Minister Wiebes gaat in de wet vastleggen dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een vergoeding van 80 procent van hun leveringstarief krijgen.
6 april 2020 Afbouw salderingsregeling definitief: eigenaar zonnepanelen mag vanaf 2023 jaarlijks 9 procent minder salderen Minister Wiebes heeft het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling bekendgemaakt. Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen.
9 februari 2020 Regeling Duurzaam Thuis uitgebreid. Eigenaar-bewoners en huurders van bestaande woningen kunnen een lening tegen een voordelig rentetarief aanvragen. Daarmee kunnen ze hun woning verduurzamen en/of levensloopbestendig maken. Deze regeling wordt uitgebreid.
2 februari 2020 Energie Investeringsaftrek (EIA) aantrekkelijker voor zonnepanelen door verlaagde ondergrens Ook kleinere systemen met zonnepanelen komen per direct in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). In 2019 lag de ondergrens op 25 kilowatpiek, maar deze is in 2020 verlaagd naar 15 kilowattpiek.
31 januari 2020 Helft Nederlanders wil investeren in zonnepanelen en is positief over zonneparken 51 procent van de Nederlanders wil investeren in zonnepanelen. Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019, gemaakt door Motivaction in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
31 januari 2020 75 procent Nederlanders wil alleen maar led-lampen gebruiken Dat blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019 gemaakt door Motivaction in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
5 december 2019 Algemene Ledenvergadering d.d. 28 november 2019 Op 28 november j.l. heeft de Algemene Ledenvergadering plaatsgevonden in het Multifunctioneel Centrum te Pey.
25 november 2019 Tweede Kamer neemt motie aan voor verplichting led-verlichting per 1 juli 2020 GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en CDA-Kamerlid Agnes Mulder hebben samen een motie ingediend om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 enkel led-verlichting te gebruiken.
9 november 2019 Afbouw salderingsregeling: minimumprijs voor met zonnepanelen opgewekte stroom Minister Wiebes wil in de wet vastleggen dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een 'redelijke vergoeding' van hun energieleverancier krijgen.
28 oktober 2019 Teruggave btw op zonnepanelen in 2020: ‘Iets ingewikkelder en nieuwe uitzonderingen’ Teruggave btw op zonnepanelen in 2020: ‘Iets ingewikkelder en nieuwe uitzonderingen’
28 oktober 2019 Nationale Recycle Week: ‘Zonnepanelen zijn nu al te recyclen’ Zonnepanelen kunnen aan het einde van de levensduur nu al gerecycled worden. Dat stelt Jan-Willem Jehee van stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), de stichting die de inzameling en recycling coördineert.
28 oktober 2019
Naturalis: goed ingericht zonnepark beter voor biodiversiteit dan landbouwgrond
Zonneparken zijn een geschikt woongebied voor planten en dieren en kunnen een grote biodiversiteit herbergen. Dat concludeert Naturalis Biodiversity Center na onderzoek bij het zonnepark van Shell Moerdijk.
28 oktober 2019
Limburg start proef met zonnepanelen op plaats van afgebroken varkensstallen
De provincie Limburg start een proef waarbij zonnepanelen geplaatst worden op de plaats van varkensstallen die afgebroken worden omdat boeren stoppen met hun bedrijfsactiviteiten.
28 oktober 2019 Vaillant en AliusEnergy starten met aanbieden totaaloplossing voor pvt-panelen Vaillant en AliusEnergy starten met aanbieden totaaloplossing voor pvt-panelen, een combinatie van zonnestroom en zonnewarmte.
4 oktober 2019 Beleidskader zonneparken en windparken De gemeente wil haar energieverbruik verduurzamen en in 2040 energieneutraal zijn. Dit is ook opgenomen in de energievisie. Om invulling te geven aan deze energievisie zijn een aantal maatregelen nodig waaronder ook het opwekken van duurzame energie in de vorm van wind- en/of zonneparken. De gemeenteraad heeft om die reden afgelopen raadsvergadering (26-9) het beleidskader ‘Zonneparken en windparken gemeente Echt-Susteren’ vastgesteld. De energievisie en het beleidskader zijn te vinden op www.echt-susteren.nl/duurzaamheid.
4 oktober 2019 Risico aankoop slechte zonnepanelen stelselmatig onderschat: ‘Na-ons-de-zonvloedmentaliteit zet je 2-0 achter’ 0,1 tot 1 procent van de zonnepanelen die in Nederland en Vlaanderen geïnstalleerd wordt, voldoet niet aan de kwaliteitscriteria. Dat blijkt uit onderzoek van SolarTester.
4 oktober 2019 Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Het probleem is alom bekend in de solarindustrie.De prestatie van een zonnepaneel neemt af wanneer het warm wordt. Bovendien degradeert het bij een hoog aantal temperatuurswisselingen. Coolback heeft een oplossing.
24 september 2019 Regering wil wet aanpassen om zonnepanelen op daken burgers en bedrijven af te dwingen. Minister Wiebes meldt de Tweede Kamer dat het kabinet via een wijziging van het "Besluit bouwwerken leefomgeving" gemeenten de mogelijkheid wil bieden om zonnepanelen op daken bij burgers en bedrijven af te dwingen. Bron: Solarmagazine.nl
15 september 2019 Kansen voor varkensboeren De provincie Limburg gaat varkensboeren die willen stoppen, helpen met het plaatsen van zonnepanelen op de plekken waar de varkensstallen stonden. Dat verschaft boeren de kans om zonder - of met minder - schulden te stoppen.
15 september 2019 Uitgangpunten wind en zonne energie - samenvatting Uitgangpunten wind en zonne energie - samenvatting (bron: Zuidenwind)
13 september 2019 Bewonersavonden energietransitie Echt-Susteren De gemeente wil haar energieverbruik verduurzamen om zo in 2040 energieneutraal te zijn. Dit staat ook in de energievisie met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Deze is te vinden op www.echt-susteren.nl/energievisie. Graag willen we u als inwoner betrekken bij de energietransitie en u uitleggen wat dit precies is en wat dit voor u betekent. Daarom organiseren we binnenkort een aantal informatiebijeenkomsten bij u in de buurt.
13 september 2019 Ledverlichting in Echt-Susteren In opdracht van de gemeente heeft Studio NLX (Nobralux) nieuwe lampen gerealiseerd op de Nieuwe Markt voor het gemeentehuis. De traditionele verlichtingsarmaturen zijn vervangen door energiezuinige en nauwkeurig richtbare ledverlichting.
7 september 2019
Geldverstrekker hindert verduurzaming, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis
Vorig jaar toonde Vereniging Eigen Huis aan dat de helft van de geldverstrekkers het verduurzamen van de woning bij de aankoop frustreert. Recent onderzoek van de vereniging laat zien dat er sinds vorig jaar weinig veranderd is.
Teleurstellend, vindt de vereniging. Met alle aandacht die er is voor het verduurzamen van woningen mag van geldverstrekkers verwacht worden dat in ieder geval de bestaande mogelijkheden worden aangeboden.
20 augustus 2019 Energiecapaciteit zonnepanelen maximaliseren Een nieuw materiaal voor zonnecellen bestaande uit koper-zink-germanium-selenide kan zonnepanelen nog meer energie laten opwekken. Dat is de conclusie van het Europese onderzoeksproject SWInG van IMO-IMOMEC, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van UHasselt en imec.
9 juli 2019 Klimaatakkoord 28 juni Nederland moet in 2030 minimaal 49 % minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dit is het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord dat 28 juni is gepresenteerd. Dit betekent dat over iets meer dan tien jaar 1,5 miljoen woningen van het aardgas af moeten zijn en dat komende jaren zoveel mogelijk woningen beter moeten worden geïsoleerd. In 2050 mag vrijwel geen enkele woning nog met aardgas worden verwarmd.
21 mei 2019 Salderingsregeling verlengd tot 2023 De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.
4 mei 2019 Bespaartip Energiezuinige apparaten (energielabel A(+++)) helpen bij energiebesparing.
30 april 2019
Zonnepanelen: aanschaf en opbrengst
Wil je zonnepanelen kopen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen die op je afkomen.
21 april 2019 Energietransitie voor Ondernemers Echt-Susteren en Roerdalen Wat betekent de energietransitie voor de ondernemer als gebruiker, als leverancier en als mogelijke energieproducent? Waar gaat het om? Wat moet, wat kan, besparen, wat kost het en wat brengt het op, en zelf energie opwekken?
19 maart 2019
Energietransitie voor Ondernemers Echt-Susteren en Roerdalen
Wanneer: 11-april-2019, 16:00-18:00 uur,
Waar: Kasteel Daelenbroeck, Kasteellaan 2, 6075 EZ Herkenbosch.
30 januari 2019 Wiebes bevestigt: salderingsregeling gehandhaafd tot 1 januari 2021, terugleversubsidie op losse schroeven Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de Kamer gemeld dat de salderingsregeling voor zonnepanelen gehandhaafd blijft tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum moet een nieuwe regeling starten.
24 januari 2019 Kwart miljard te leen voor verduurzaming Limburgse woningen De pot geld voor Limburgse woningeigenaren en huurders die willen lenen om hun huis te verduurzamen is donderdag een stuk groter geworden. De Europese Investeringsbank (EIB) stopt er 75 miljoen euro in en de provincie lapt evenveel bij.
19 januari 2019 Akkerwijzer Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag. Wat een boer in de toekomst te wachten staat met afgedankte zonnepanelen blijkt onduidelijk.
3 januari 2019
Morgenland
Wil je weten waar wij het samen voor doen, bekijk dan onderstaand filmpje!
Morgenland is een film over de energietransitie die nu op gang komt in Nederland en waar veel vragen over zijn.
29 december 2018 Motie aangenomen: Zonnepanelen vallen straks toch buiten de belasting Een motie van de VVD en D66 om zonnepanelen standaard buiten de OZB te laten is met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen.
23 december 2018 Zonnepanelen voor Tennisvereniging TC Nieuwstadt De gemeente Echt Susteren en de coöperatie Echt Susteren Energie hebben in 2017 besloten samen duurzaamheidsprojecten in de gemeente Echt Susteren op te starten. Echt Susteren Energie heeft van de gemeente de goedkeuring gekregen een aantal energiescans uit te voeren bij verschillende sportaccommodaties. De Tennisvereniging TC Nieuwstadt is hier een voorbeeld van.
23 december 2018 Klimaatakkoord Vrijdag 21 december is het ontwerp van het Klimaatakkoord gepresenteerd. In dit voorlopige akkoord staat dat alle woningen in Nederland op termijn beter geïsoleerd moeten worden en van het aardgas af gaan. Omdat het Klimaatakkoord alle huiseigenaren raakt, onderhandelde Vereniging Eigen Huis met alle betrokken partijen over de inhoud. Lees wat Vereniging Eigen Huis van het ontwerpakkoord vindt.
14 november 2018 Haalbaarheidsonderzoek Collectieve Opwek Zonnepanelen Begin november 2018 is Echt Susteren Energie gestart met een studie naar de haalbaarheid van collectieve energieopwekking. Doel hiervan is om een aantal locaties te ontwikkelen, waar op grote(re) schaal duurzame energie wordt opgewekt middels het plaatsen van zonnepanelen. Denk hierbij aan zonnedaken en/of zonneweides. De komende periode zal blijken of dit ook in onze gemeente haalbaar is. Te zijner tijd zullen leden van de energiecoöperatie en inwoners van de Gemeente Echt-Susteren worden geïnformeerd, op welke manier zij kunnen participeren in en meeprofiteren van deze projecten. Het haalbaarheidsonderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.
18 juni 2018
Energiecontracten vergelijken: zo doet u dat
Vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Los van het feit dat alle leveranciers hun eigen opmaak hebben en verschillende termen gebruiken, zitten er in het aanbod wisselende welkomstkortingen en extra premiumaanbiedingen. Hoe kunt u het beste energiecontracten vergelijken? En hoe kan u tussen de verschillende aanbiedingen de voordeligste keuze maken?
Bron: Eigenhuis.nl
18 juni 2018
Wat je huis verduurzamen kost
Kostenoverzicht per woningtype en energielabel
Wie zijn huis wil verduurzamen, kan het beste beginnen met isoleren. Maar wat kost dat en wat kun je nog meer doen? Vereniging Eigen Huis liet de maatregelen en bijbehorende kosten op een rij zetten.
Bron: Eigenhuis.nl
17 juni 2018
Minister Wiebes: salderingsregeling zonnepanelen vervangen door terugleversubsidie, terugverdientijd blijft 7 jaar
Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen wordt door een terugleversubsidie en de terugverdientijd blijft daarbij circa 7 jaar.
Bron: Solar Magazine
16 juni 2018
Wiebes: zonnepaneel met nieuwe subsidie in zeven jaar terugverdiend
Met de nieuwe subsidieregeling voor huishoudens en bedrijven die zelf groene stroom opwekken, moeten mensen hun investering in zonnepanelen in ongeveer zeven jaar kunnen terugverdienen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Bron: NOS.nl Foto: ANP
6 juni 2018
De NAM wil duurzame energie opslaan - en dat is nieuw voor het olie- en gasbedrijf
De NAM wil duurzame energie opslaan. Een nieuwe tak van sport voor het olie- en gasbedrijf. Maar hoe te beginnen? Met een heuse wedstrijd, die het Britse Storelectric won met het idee om energie op te slaan door lucht samen te persen in ondergrondse holtes en deze weer vrij te laten wanneer energie nodig is.
Bron: De Volkskrant Foto's De Volkskrant
14 mei 2018
Chemelot heeft met Internet of Things led-primeur voor chemische industrie
Industrieterein Chemelot heeft een primeur te pakken voor de chemische industrie door de ingebruikname van led-verlichting die aangesloten is op het Internet of Things. In totaal komen er 17.000 led-lampen.
Bron: ledmagazine.nl
3 mei 2018
Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen
Huiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatssecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep daartoe van Vereniging Eigen Huis.
Bron: Vereniging Eigen Huis
29 maart 2018
ENERGIEMARKT 2018
Het thema van deze energiemarkt is: ENERGIEOPWEKKING
Wanneer? ZATERDAG 14 APRIL, 13.00-17.00 UUR
Waar? GEMEENTEHUIS ECHT
28 maart 2018
'Over drie jaar geen traditionele cv-ketel meer'
De traditionele cv-ketel om je huis mee te verwarmen gaat verdwijnen. Tenminste als het aan energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche ligt.
Bron: NOS
28 maart 2018
Weg met de cv-ketel? Dit zijn de alternatieven
De gaskraan gaat steeds verder dicht en de roep om gasgestookte cv-ketels helemaal in de ban te doen wordt steeds luider. Maar wat zijn de alternatieven, en wat kost en die? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Bron: rtlnieuws.nl Foto: ANP
20 februari 2018
Energieakkoord: bedrijven krijgen verplichting overheid te informeren over energiebesparing zoals led
In het kader van het Energieakkoord worden bedrijven voortaan verplicht om in het kader van de Wet Milieubeheer te melden welke energiebesparingsmaatregelen zij hebben genomen; zoals het plaatsen van led.
Bron: ledmagazine.nl Foto: Norton
20 januari 2018
Saldering op de schop. Loont het nog om te investeren in zonnepanelen?
De salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen gaat vervroegd op de schop. Loont het nog wel om te investeren in zonne-energie?
Bron: Business Insider Nederland
29 december 2017
Energiemarkt 2018
Na het succes van de eerste energiemarkt in september 2017, organiseert Echt-Susteren Energie de 2e Energiemarkt op zaterdag 14 april 2018. In samenwerking met de Gemeente Echt-Susteren vindt de markt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis van Echt-Susteren.
Het thema van deze energiemarkt is: Energieopwekking!
29 december 2017
Winning zonne-energie met 40 procent toegenomen
Dit jaar is aanmerkelijk meer duurzame stroom opgewekt dan in 2016. De winning van zonne-energie steeg op jaarbasis met 40 procent.
Bron: nu.nl Door: ANP Foto: Eemsdeltadrones
26 december 2017
Bizar energieverbruik Bitcoin lijkt onhoudbaar
Bitcoin-mining Je kunt je huis isoleren en led-lampen installeren, maar als je bitcoins koopt slurp je alsnog energie. Bitcoin verbruikt meer stroom dan hele landen. „Waar zijn we nou helemaal mee bézig?”
Bron: nrc.nl, Wouter van NoortErik van der Walle. Foto: Bloomberg, bewerking NRC
21 december 2017
Europees akkoord over verlaging uitstoot broeikasgassen
De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw-, transport-, afval-, en bouwsector en van gebouwen.
Bron: nu.nl Door: ANP Foto: ANP
19 december 2017
EU-lidstaten willen dat 27 procent van energie duurzaam is in 2030
De Europese Unie (EU) moet 27 procent van de gebruikte energie in 2030 duurzaam opwekken. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen EU-lidstaten in de nacht van maandag op dinsdag.
Bron: nu.nl, ANP Foto: 123 RF
8 december 2017
Groei duurzame energie leidt tot meer investeringen TenneT
Netwerkbeheerder TenneT investeert vanwege de sterke toename van vooral windmolenparken en zonnecollectoren de komende jaren meer in het Nederlandse hoogspanningsnet. De komende tien jaar nemen de investeringen toe tot zo'n 5,5 à 6,5 miljard euro, waarvan 2 miljard euro op zee en de rest op land.
Bron: nu.nl, Door: ANP Foto: ANP
6 december 2017
Weer 12 miljard subsidie in 2018 voor stimulering duurzame energie
Volgend jaar is er weer 12 miljard euro subsidie beschikbaar om duurzame energieprojecten te stimuleren. Dat is evenveel als er dit jaar voor is uitgetrokken.
Bron: nu.nl Door: ANP Foto: ANP
14 november 2017 Prijswinnaar Loterij Energiemarkt Op zaterdag 30 september organiseerde de Energie Coöperatie Echt Susteren Energie in samenwerking met de gemeente Echt Susteren een energiemarkt.
30 oktober 2017 Echt-Susteren Energie te zien bij LOES Deze week is Echt-Susteren Energie te zien op omroep LOES, de lokale omroep in de gemeente Echt-Susteren met een impressie van de energiemarkt welke 30 september in het gemeentehuis heeft plaatsgevonden.
17 oktober 2017
Deze gevel in Alblasserdam laat licht door en wekt energie op
Kantoorgebouwen gebruiken veel energie en moeten daarom energie neutraler worden van de overheid. In Alblasserdam wordt vandaag een kantoorgevel onthuld die meer energie opwekt dan het gebouw verbruikt. Ondernemer Tom Stuij: "We hebben nog maar wat elektrische auto's aangeschaft."
Bron: RTL Z Foto: Hans de Bruijn
17 oktober 2017
Nuon stapt in postcoderoos voor uitrol zonnepanelen
Nuon wil het samen met partijen als Energie Pioniers Noordoostpolder en Zon op Nederland nog dit najaar mogelijk maken dat consumenten via de postcoderoosregeling zonnepanelen kunnen kopen.
Bron: Solar Magazine
17 oktober 2017
Gazelle krijgt 6000 zonnepanelen op het dak; buurt profiteert
DIEREN - Op het dak van fietsfabriek Gazelle in Dieren worden vanaf volgend jaar 6000 zonnepanelen geïnstalleerd. Huishoudens in de omgeving kunnen profiteren van de groene stroom die hiermee wordt opgewekt.
Bron: Omroep Gelderland Foto: Gazelle
16 oktober 2017
Belgisch bedrijf plaatst 100.000 zonnepanelen in Nederland
Het Belgische vastgoedbedrijf WDP investeert 25 miljoen euro in zonnepanelen in Nederland. Daarmee verdubbelt het totale bedrag waarvoor WDP in duurzame energie in Nederland zit.
Bron: NU.nl Foto: AFP
11 oktober 2017
Regeerakkoord: ‘In 2020 al terugleversubsidie als alternatief voor salderingsregeling invoeren’
In het regeerakkoord heeft het kabinet de ambitie geformuleerd om al in 2020 een opvolger van de salderingsregeling in te voeren. Als alternatief wordt vanaf 2020 een terugleversubsidie ingevoerd.
Bron: Solarmagazine.nl
10 oktober 2017
Wereldprimeur: Limburgse kip legt CO2-neutraal ei
Na de vele negatieve publiciteit over besmette fipronil-eieren, is er nu positief nieuws te melden over de kippensector: een CO2-neutraal ei, gelegd op een splinternieuwe CO2-neutrale kippenboerderij in Castenray (bij Venray).
Bron: NOS
9 oktober 2017
Ondernemer spekt vooral eigen portemonnee met duurzaamheid
Drie op de vier mkb’ers doet inmiddels aan duurzaamheid. Ongeveer de helft zet in op energiebesparing, één op de drie doet aan afvalreductie en recycling. De belangrijkste drijfveer voor verduurzaming? De eigen portemonnee.
Bron: AD, Natasja de Groot
8 oktober 2017
Topman DSM pleit voor prijs op CO2-uitstoot
DSM-topman Feike Sijbesma pleit voor een wereldwijde prijs op de uitstoot van CO2.
"Dat moet een economische prikkel geven aan bedrijven om klimaatverandering tegen te gaan", zo zei hij zondag bij de VPRO in Buitenhof.
Bron: 1limburg, Persbureau ANP Foto: Erwin Minkenberg
21 september 2017
San Francisco eist geld van oliebedrijven om klimaatverandering
De Amerikaanse steden San Francisco en Oakland zijn rechtszaken gestart tegen de vijf grootste oliebedrijven, waaronder Shell. Ze willen compensatie van de bedrijven voor de kosten die ze moeten maken door de klimaatverandering.
Bron: NOS Foto: San Francisco ANP
19 september 2017
Klimaat-stresstest voor alle Nederlandse gemeenten
Alle gemeenten in Nederland moeten de komende twee jaar een stresstest doen om knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast in kaart te brengen. Dat staat in het zogenoemde Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, dat vanmiddag is gepresenteerd in Den Haag.
Bron: NOS, Heleen Ekker Foto: Wateroverlast in Eindhoven SQ VISION
28 augustus 2017
Klimaatakkoord Parijs houdt nog geen rekening met dooiende permafrost
Wereldwijd krijgen landen het hoogstwaarschijnlijk moeilijker dan gedacht om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden, zeggen klimaatwetenschappers tegen de NOS. Bij het sluiten van dat akkoord is namelijk geen rekening gehouden met de dooiende permafrost.
Bron: NOS, Heleen Ekker Foto: US Geological Survey
17 augustus 2017
Nederlandse solar fabrikant Solarus haalt 6,7 miljoen euro op
Solarus, de in Venlo gevestigde ontwikkelaar en producent van hybride zonne-energiesystemen, heeft met succes een investeringsronde van 6,7 miljoen euro afgerond.
Bron: Solarmagazine.nl
3 augustus 2017
Dodelijke hittegolven voorspeld aan einde van de eeuw
De klimaatverandering kan aan het einde van deze eeuw voor zulke extreme hittegolven zorgen dat ze dodelijk zijn voor mensen, blijkt uit recent onderzoek. Het noorden van India, Bangladesh en het zuiden van Pakistan, dichtbevolkte regio's met 1,5 miljard mensen, worden waarschijnlijk het hardst geraakt.
Bron: AD.nl Christiaan Doolaard
12 juli 2017
Particulier met zonnepanelen krijgt tot 2023 zelfde tarief
Particulieren met zonnepanelen op hun dak krijgen voor stroom die ze aan het energienet leveren nu precies evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat blijft zo tot 2023. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten.
Bron: NOS
11 juli 2017
Eminent bioloog waarschuwt nog één keer: de mens roeit al het leven uit
Een 'angstaanjagende aanslag op de fundamenten van de menselijke beschaving'
Een vermaarde bioloog trekt aan de alarmbel over iets dat we eigenlijk allemaal al wisten: dieren sterven in rampzalig tempo uit. Belangrijkste oorzaak is de menselijke overbevolking.
Bron: Volkskrant.nl Maarten Keulemans
1 juli 2017 Echt-Susteren Energie Duurzaamheid en groene energie worden steeds belangrijker, ook in onze gemeente. Om duurzame oplossingen te verspreiden onder de inwoners van de gemeente is de Energie Coöperatie Echt-Susteren Energie (ESE) opgericht. Zij gaan energiezuinige en duurzame oplossingen bij de inwoners van deze gemeente op de kaart zetten. Duurzaam produceren, inkopen en besparen van energie, daar gaat het om!