Wat je huis verduurzamen kost

18/06/2018

Kostenoverzicht per woningtype en energielabel

Wie zijn huis wil verduurzamen, kan het beste beginnen met isoleren. Maar wat kost dat en wat kun je nog meer doen? Vereniging Eigen Huis liet de maatregelen en bijbehorende kosten op een rij zetten.

AUTEUR: MARIJKE VAN GERVEN

Twee miljoen woningen mogen in 2030 niet meer zijn aangesloten op het aardgasnet. Dat is één van de doelen van het nationale Klimaatakkoord, waar de Rijksoverheid nu aan werkt. Gemeentes moeten over drie jaar duidelijk maken welke wijken ze gaan verduurzamen en hoe. Wie de plannen van zijn gemeente niet wil afwachten en nu al aan de slag wil, kan beginnen met isoleren. Dat loont altijd.

Adviesbureau Berenschot berekende voor Vereniging Eigen Huis wat het kost een tussenwoning met energielabel D tot en met G zo te isoleren dat het gasverbruik gelijk is aan dat van een huis met energielabel C. Voor deze ingreep is een huiseigenaar tussen de € 2.500 en € 8.000 kwijt. Wie zijn huis verder wil verduurzamen en ook zonnepanelen, een hybride warmtepomp met nieuwe ketel en radiatoren aanschaft die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming, is hiervoor nog eens € 12.000 kwijt.

Verduurzamen per woningtype

Wat kost verduurzamen in uw situatie? Adviesbureau Berenschot zette de kosten per woningtype en per energielabel op een rij: 

Appartement
Tussenwoning
Hoekwoning
Twee-onder-een-kapwoning
Vrijstaande woning

Omdat geen woning hetzelfde is, deed Berenschot voor de berekeningen aannames. Weten welke dat zijn en hoe de berekeningen tot stand kwamen? Bekijk dan het uitgebreide onderzoek.