Chemelot heeft met Internet of Things led-primeur voor chemische industrie

14/05/2018
Industrieterein Chemelot heeft een primeur te pakken voor de chemische industrie door de ingebruikname van led-verlichting die aangesloten is op het Internet of Things. In totaal komen er 17.000 led-lampen.

Met het Tubular Professional Performance Lighting (TPPL)-project op Chemelot verlagen de deelnemende partijen het energieverbruik met minimaal 80 procent door de inzet van intelligente led-verlichting bij fabrieken. Bovendien is er een draadloos lokaal netwerk en een IoT-platform voor monitoring en servicing. Daarmee is het een primeur in het rendabel toepassen van draadloos regelbare ledverlichting op grote schaal in de industrie. Wat de TPPL led-armaturen volgens de betrokkenen vooral onderscheidend maakt, is dat ze draadloos informatie doorgeven over hun conditie en reageren op veranderende omstandigheden in de omgeving.

Het initiatief kwam van PSPL en Dietal (red. leverancier van de led-armaturen). Samen met Sitech Services startten zij een open innovatietraject met een aantal bedrijven op Chemelot: Arlanxeo, AnQore, Borealis, DSM Engineering Plastics, Fibrant en OCI Nitrogen. Medeontwikkelaars waren Luminext (red. verantwoordelijk voor het besturingsplatform), Chess Wise (red. verantwoordelijk voor het lokaal netwerk), Van den Pol (red. verantwoordelijk voor de installatietechniek) en LEDsEnable (red. verantwoordelijk voor de financiering).

In 2016 startte het TPPL-projectteam met een pilot bij 2 fabrieken en inmiddels zijn ruim 3.000 led-lampen geïnstalleerd. Voor de zomer van 2018 gaan alle fabrieken van de deelnemende bedrijven over op de nieuwe verlichting. In totaal worden circa 17.000 lampen van de 30.000 aanwezige lampen op Chemelot vervangen.

Er is gekozen voor een complete light-as-a-service oplossing, waarbij door middel van een operational leaseconcept de bedrijven volledig ontzorgd worden op het gebied van verlichting als het gaat om financiering, installatie en onderhoud. De deelnemende Chemelotbedrijven besparen hiermee ruim 20 procent op hun totale verlichtingskosten. De energiekosten dalen met meer dan 80 procent. 

 

Bron: ledmagazine.nl