Weg met de cv-ketel? Dit zijn de alternatieven

28/03/2018

De gaskraan gaat steeds verder dicht en de roep om gasgestookte cv-ketels helemaal in de ban te doen wordt steeds luider. Maar wat zijn de alternatieven, en wat kost en die? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

 

Meer op rtlz.nl: 'Binnen drie jaar verkoopverbod voor cv-ketels'

 

Waarom ligt de cv-ketel onder vuur?

Daarvoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste wil Nederland af van de afhankelijkheid van Gronings gas. Door de vele aardbevingen - en gevolgschade daarvan - is de gaskraan al een eind dichtgeschroefd. Daarnaast raakt ons gas op in de komende decennia, dus moeten we wel naar alternatieven zoeken.

Ten tweede wil Nederland graag aan de klimaatdoelen van Parijs voldoen, en de CO2-uitstoot verminderen. Dat kan onder andere door het terugbrengen van het gasverbruik door huishoudens. Er zijn ook schone alternatieven, waardoor het verwarmen van je huis groen kan.

 

Wat zijn de alternatieven?

Grofweg zijn er vier alternatieven: de warmtepomp, elektrische ketel, zonneboiler en biomassaketel.

Let op: alle bedragen die hieronder worden genoemd zijn indicaties op basis van doorsneehuizen en -gebruik. 

Warmtepomp

Vind je vooral het milieu belangrijk? Dan is de warmtepomp het beste alternatief. Daarmee verwarm je je water met aardwarmte via een warmtepomp. Het probleem is dat het enorm duur is. Het aanleggen van een warmtepomp met een bodembron kost al snel tussen 10.000 en 20.000 euro.

Daarbij moet je huis ook nog eens enorm goed geïsoleerd zijn en mogelijk heb je vloerverwarming nodig. Dat is essentieel omdat het water minder warm wordt dan met een traditionele cv-ketel.

Per jaar bespaar je wel flink op je energiekosten: zo'n 495 euro (inclusief gasaansluiting van 195 euro), volgens de berekeningen van Milieu Centraal. En je kan ongeveer 1000 tot 2000 euro subsidie krijgen voor de aanleg.

Als je 13.000 euro netto kwijt bent aan een pomp, heb je dat dus pas na zo'n 26 jaar terugverdiend. Een luchtwarmtepomp is wat goedkoper, maar levert ook minder besparing op. Met doorsnee netto aanschafkosten van 8500 euro (exclusief isolatiemaatregelen) verdien je het terug in 24 jaar. 

Hybride

Aanzienlijk goedkoper is een hybride warmtepomp. Die kost je 5000 à 6000 euro en is al te gebruiken met een matig geïsoleerd huis. Daarvoor krijg je tussen 1500 en 1800 euro aan subsidie. Netto kost dat je door de bank genomen dus zo'n 3500 euro.

De energiebesparing is wel veel minder, omdat je nog moet bijstoken met gas als het koud is. Per jaar komt de besparing uit op zo'n 240 euro voor een gemiddeld huishouden. Als je een werkende cv vervangt door een hybride installatie verdien je dat dus terug in ongeveer veertien jaar.

Als je sowieso je cv moet vervangen is de meerprijs van de duurdere installatie zo'n 2000 euro. Dat verdien je terug in ruim acht jaar.

Elektrische ketel

Je kunt ook een elektrische ketel aanschaffen, maar dat is niet echt aan te raden als er alternatieven zijn. De energiekosten hiervan zijn ongeveer 2,5 tot 3 keer zo hoog (want gas is goedkoper dan elektriciteit) en als de energie hiervoor niet schoon wordt opgewekt, heeft het milieu er ook geen baat bij.

Zonneboiler

Een zonneboiler levert warm water dat door de zon wordt opgewarmd. In Nederland hebben we hiervoor niet het hele jaar voldoende zonlicht, dus ook voor deze optie moet je iets achter de hand hebben.

Daarnaast leveren gewone zonneboilers alleen genoeg warmte om je kraan- en douchewater mee te verhitten, niet om je huis mee te verwarmen. Een zonneboiler voor een gezin van vier personen kost zo'n 3300 euro, maar je krijgt er wel 1100 euro subsidie voor. Netto kost het dus 2200 euro (je cv-ketel heb je sowieso nog nodig).

Je kostenbesparing is niet al te groot, grofweg 100 euro per jaar. Het duurt dus 22 jaar voor je dat eruit hebt - als de installatie het zo lang volhoudt.

Biomassaketel

Je kunt natuurlijk ook hout verbranden om je huis warm te houden. Dat kan het beste met een biomassaketel. Belangrijk nadeel: echt milieuvriendelijk is het niet. Vooral de uitstoot van fijnstof is een probleem.

Een biomassaketel kost volgens Milieu Centraal 6000 euro in de aanschaf, plus 2000 euro voor de aanleg van een rookkanaal, 500 euro voor een boiler en 350 euro voor de aansluiting op het verwarmingssysteem: 8850 euro dus. Daarvoor krijg je dan weer wel zo'n 2500 euro subsidie, voor een doorsnee huis.

De nettokosten van 6300 euro ga je trouwens nooit terugverdienen. Je bent namelijk ongeveer evenveel kwijt aan houtpellets als normaal aan gas.

 

Hoe moet ik dat betalen?

Er zijn meerdere manieren om de dure investeringen voor een nieuwe installatie te betalen. Dat kan natuurlijk met eigen geld, maar je kunt ook goedkope leningen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Zo is er de Energiespaarlening. Daarmee kun je tegen 1,9 tot 2,7 procent rente maximaal 25.000 euro lenen voor verduurzaming van je huis.

Ook kun je verduurzaming meefinancieren in je hypotheek. Tegenwoordig mag je nog maar 100 procent van je woningwaarde lenen, maar als je energiebesparende maatregelen doet kun je die meefinancieren. Je kunt dan maximaal 106 procent van de aankoopwaarde lenen.

Daarnaast zijn er ook nog lokale en regionale fondsen die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis.

 

Bron: rtlnieuws.nl  Foto: ANP