EU-lidstaten willen dat 27 procent van energie duurzaam is in 2030

19/12/2017
De Europese Unie (EU) moet 27 procent van de gebruikte energie in 2030 duurzaam opwekken. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen EU-lidstaten in de nacht van maandag op dinsdag.
 

Het is belangrijk bij de transitie nadruk te leggen op het gebruik van hernieuwbare energie door de consument, meldt de Europese Raad dinsdag in een persbericht.

Diverse partijen uiten zich kritisch over de nieuwe doelstellingen. Greenpeace en het Wereldnatuurfonds hekelen in een reactie het lage ambitieniveau van de ministers van de lidstaten.

 
Onvoldoende

"Duidelijk onvoldoende", zei ook EU-commissaris Miguel Canette (Klimaat) over de bindende doelen. Hij wijst op de "spectaculaire" kostenreductie van zonne- en windenergie.

"De energieministers geven de Europeanen kolen voor Kerstmis", verwijst Greenpeace naar de instandhouding van subsidies voor vervuilende centrales. Het Wereldnatuurfonds spreekt van "een schande". "Ze hebben gestemd voor het verbranden van veel meer bomen en voedsel."

Het Europees Parlement had in oktober 35 procent als doel gesteld. De onderhandelingen over de uiteindelijke doelstelling gaan volgend jaar van start.

 

Kolencentrales

De EU-ministers kwamen maatregelen overeen die de energie-opwekking duurzamer moet maken, maar verzwakten voorstellen over kolencentrales. Nederland vindt dat daarin te veel ruimte wordt geboden voor subsidies aan dergelijke centrales. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) stemde daarom tegen.

De bewindsman vroeg volgens zijn woordvoerder aandacht voor de ''ambitieuze klimaatagenda’" van het kabinet, waarin het verminderen van CO2-uitstoot centraal staat. ''Nederland zet zich in om het Europese CO2-reductiedoel voor 2030 te verhogen tot 55 procent en heeft dat ook bepleit in de Energieraad.’’

 

Bron: nu.nl, ANP Foto: 123 RF

123