Deze gevel in Alblasserdam laat licht door en wekt energie op
17/10/2017Kantoorgebouwen gebruiken veel energie en moeten daarom energieneutraler worden van de overheid. In Alblasserdam wordt vandaag een kantoorgevel onthuld die meer energie opwekt dan het gebouw verbruikt. Ondernemer Tom Stuij: "We hebben nog maar wat elektrische auto's aangeschaft."
Verhuisbedrijf Mondial Movers huist in een kantoorpand met een grote, glazen gevel. Fijn voor het daglicht, maar op zonnige dagen liep de temperatuur er nogal eens hoog op. In het trappenhuis werd het regelmatig warmer dan 40 graden. Directeur Tom Stuij ging daarom op zoek naar een oplossing.
Warmte uit het pand halen
Zijn bedrijf, zo vertelt hij, probeert sinds 2000 zo duurzaam mogelijk te zijn. "Op het dak staan al jaren zonnepanelen en een windmolen die energie opwekt." Hij heeft daarnaast vrachtwagens die elektrisch rijden en zijn personeel rijdt rond in hybride auto's.
Voor de warmte in zijn pand zag hij niet direct wat hij kon doen. "Ik geloofde eerlijk gezegd niet dat ik een oplossing zou vinden", vertelt hij. Maar op een energiebeurs kwam Stuij in contact met startup Wellsun uit Delft. Zij hadden 'Lumiduct' ontwikkeld: zonnepanelen die licht doorlaten, maar warmte uit het pand halen en meedraaien met de zon.
Ontwikkeld voor ruimtevaart
Volgens Wellsun zijn de panelen meer dan anderhalf keer zo efficiënt als normale zonnepanelen. Ze worden weggewerkt in een soort dubbele gevel, vertelt Wellsun-ceo Stan de Ridder. "Vergelijk het met een winkelpui. Alleen is deze gevel zo sterk dat er een tank tegenaan kan rijden."
De piepkleine cellen in de panelen zijn eigenlijk voor de ruimtevaart ontwikkeld.
'Soort grote luxaflex'
Wellsun en Mondial Movers zijn anderhalf jaar met elkaar in gesprek geweest over de aanpak en ontwikkeling van het project. Vorige maand werd de voorgevel van het kantoor in Alblasserdam er uitgehaald en vervangen door een gevel van 40 vierkante meter aan zonnepanelen. Vandaag wordt deze officieel in gebruik genomen.
Stuij is 'heel tevreden' met het resultaat. "De panelen zijn doorzichtig en laten dus licht door. Je kan er zelfs tussendoor kijken. Het is een soort grote luxaflex." De energie die de zonnepanelen zullen opwekken zijn volgens hem 'meer dan genoeg om het hele kantoor van energie te voorzien'.
Voor de resterende energie heeft hij al een oplossing bedacht: "Die gebruiken we voor onze nieuwe, volledig elektrische auto's." Over de kosten wil hij niets zeggen. "Duurder dan luxaflex, maar omdat het een nieuw product betreft betalen we niet de hoofdprijs."
Energieneutraal
Mondial Movers is niet het enige bedrijf dat het kantoor wil, en moet, verduurzamen. Zo mag er vanaf 2023 geen enkel kantoor meer een energielabel slechter dan C hebben, zo stelt de Rijksoverheid. In 2050 moeten alle huishoudens en bedrijven energieneutraal zijn van de Europese Unie. Nieuwe overheidsgebouwen moeten vanaf 2019 al zo goed als geheel energieneutraal zijn.
Zie ook: Duurzaamste kantoor ter wereld geopend op de Zuidas.
Volgens Jan Ros, onderzoeker energietransitie bij het Planbureau voor de Leefomgeving, zullen we geïntegreerde zonnepanelen zoals Lumiduct steeds vaker zien. In gevels maar ook in gordijnen of dakpannen.
"Het maakt allemaal onderdeel uit van de vernieuwing. Binnenin kantoren zie je ook steeds meer slimme systemen, die licht en temperatuur regelen en daarmee energie besparen."
Test-kantoor
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar het voortouw genomen en is gestart met een test om te kijken of een energieneutraal kantoor wel mogelijk is. In het pand in Rijswijk, The Green Village, kunnen werknemers straks onder andere zelf de temperatuur en verlichting op hun werkplek regelen.
Ook dit gebouw heeft een 'actieve gevel' waarbij slim gebruik wordt gemaakt van het dag- of zonlicht, zonnewarmte en luchtverversing. Een ander voorbeeld is The Edge in Amsterdam, dat zich het meeste duurzame kantoorgebouw ter wereld mag noemen.
Doelstelling halen
Toch staat een een energieneutraal kantoor voor veel bedrijven niet boven aan hun prioriteitenlijst, ziet Ros. "Het is ook lastiger om een bestaand pand te verduurzamen dan dat je vanaf nul kan beginnen." En het kost geld natuurlijk.
Gaan we de doelstelling van energieneutrale kantoren in 2050 halen? Ros: "Laat ik optimistisch zijn. Het zal niet makkelijk worden en we hebben die ruim dertig jaar hard nodig, maar dan zal het lukken."
Bron: RTL Z Foto: Hans de Bruijn
