"Dat moet een economische prikkel geven aan bedrijven om klimaatverandering tegen te gaan", zo zei hij zondag bij de VPRO in Buitenhof.

 

Maatregelen
Volgens de baas van het speciaalchemiebedrijf moeten bedrijven zich nu al de vraag stellen over maatregelen om in de toekomst te overleven. "De kolenbedrijven hebben niet tijdig de omschakeling gemaakt. Die hebben nu een probleem."

 

Overheid
Het in Heerlen gevestigde miljardenbedrijf DSM staat hoog genoteerd in verschillende lijstjes over duurzaamheid zoals de Dow Jones Sustainability Index DJSI. De bestuursvoorzitter vindt dat ook de Nederlandse overheid meer moet doen tegen klimaatverandering. "Ik wacht de nieuwe kabinetsplannen af, maar we moeten en kunnen in Nederland sneller en beter. Gelukkig scoren veel Nederlandse bedrijven wél goed."

 

Handel

Sijbesma pleit al langer voor beprijzing van CO2-uitstoot. Het huidige systeem van handel in uitstootrechten, de zogeheten emissiehandel, levert nog weinig milieuwinst op, onder meer omdat de prijzen te laag zijn.

 

Shell
Eerder sprak Shell-topman Ben van Beurden zich in een interview uit voor het oppompen van de totale reserves van fossiele brandstoffen. Sijbesma neemt afstand van de uitspraken van de bestuursvoorzitter van de olie- en gasgigant. "Het lijkt me heel onverstandig om dat allemaal te gebruiken. Dan maken we de aarde kapot."

 

Lees ook: DSM tweede op lijst wereldverbeteraars

 

Bron: 1limburg, Persbureau ANP  Foto: Erwin Minkenberg