San Francisco eist geld van oliebedrijven om klimaatverandering

21/09/2017

De Amerikaanse steden San Francisco en Oakland zijn rechtszaken gestart tegen de vijf grootste oliebedrijven, waaronder Shell. Ze willen compensatie van de bedrijven voor de kosten die ze moeten maken door de klimaatverandering.

De vijf bedrijven zijn Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil. Volgens de steden hebben de oliebedrijven decennialang vele miljarden verdiend aan fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkolen terwijl ze wisten wat de schadelijke gevolgen voor het klimaat zouden zijn.

"De bedrijven wisten al sinds begin jaren 80 van de schadelijke effecten. Ze vonden bedrijfswinsten belangrijker dan de schadelijke gevolgen voor de bevolking", zegt advocaat Dennis Herrera van de stad San Francisco.

"Oliebedrijven moeten daarom nu meebetalen aan de infrastructuur die nodig is om mensen en gebouwen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering."

Hij eist dat de bedrijven een fonds oprichten waarmee de steden onder meer hogere beschermingswallen kunnen bouwen tegen het stijgende zeewater. Hoeveel geld er in dat fonds moet komen, is nog niet bekend. San Francisco moet de komende jaren miljarden uittrekken om de riolering en de kustlijn aan te passen aan het stijgende water.

Het is niet de eerste rechtszaak tegen oliebedrijven. Afgelopen zomer startte twee lagere overheden uit Californië vergelijkbare rechtszaken.

 

Bron: NOS  Foto: San Francisco ANP

illustratie-stad-SFD