Dodelijke hittegolven voorspeld aan einde van de eeuw

03/08/2017

De klimaatverandering kan aan het einde van deze eeuw voor zulke extreme hittegolven zorgen dat ze dodelijk zijn voor mensen, blijkt uit recent onderzoek. Het noorden van India, Bangladesh en het zuiden van Pakistan, dichtbevolkte regio's met 1,5 miljard mensen, worden waarschijnlijk het hardst geraakt.

Het onderzoek laat zien dat de zogenoemde natteboltemperatuur drastisch stijgt als de klimaatverandering de huidige lijn doorzet. De natteboltemperatuur wordt vaak gebruikt om ervaringstemperatuur te beschrijven. Wanneer deze 35 graden Celcius bereikt, kan het lichaam niet genoeg afkoelen en overleeft het niet langer dan een paar uur.

In het huidige klimaat is het zeer zeldzaam wanneer die natteboltemperatuur waar dan ook ter wereld boven de 31 graden Celcius komt. Maar in 2015 werd de dodelijke grens van 35 graden zelfs bijna bereikt in de regio van de Perzische Golf. Die hittegolf zorgde naar schattig voor zo'n 3.500 doden in Pakistan en India.

Broeikasgassen

Volgens de wetenschappers worden de hittegolven steeds heftiger als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt verlaagd. De natteboltemperaturen zouden dan stijgen naar 31 tot 34,2 graden Celcius. ,,Alles boven de 30 graden is zeer ernstig", stelt professor Elfatih Eltahir, auteur van de studie. 

Aan het einde van deze eeuw, in 2100, verwachten ze dat 70 procent van de Indiase bevolking wordt blootgesteld aan een natteboltemperatuur van 32 graden Celcius. 2 procent zou te maken krijgen met de dodelijke 35 graden-limiet. 

Maar volgens de onderzoekers zijn de dodelijke gevolgen veel groter dan die 2 procent. De landbouw zal volgens hen ontregeld worden door de hitte, waardoor iedereen zal lijden onder een verminderde productie.

 

Bron: AD.nl Christiaan Doolaard

Desert.bw